Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi vid restless genital syndrome/genital arousal disorder

Fysioterapi vid restless genital syndrome/genital arousal disorder

forest with overgrown trees and anthill in summer

Fysioterapi vid restless genital syndrome/genital arousal disorder

”Jag slutade med antidepressiva och i samband med det drabbades jag av myrkrypningar i underlivet. Läkaren har kallat det restless genital syndrome och något annat. Det blir värre när jag är stressad, men också när jag försöker knipa. Knip gör mig också alltid kissnödig. Problemet är att jag har svårt att hålla tätt när jag skrattar eller tränar, så jag borde knipträna.”

Läsarfråga

Restless genital syndrome/Genital arousal Disorder

Restless genital syndrome är ett namn på ett tillstånd som karaktäriseras av en stickande, pirrande eller krypande obehagskänsla i könsområdet. Det kan ge upphov till en spontant och oönskad upplevelse av genital upphetsning, utan att vara kopplat till sexuellt intresse eller lust. Syndromet kan då kallas ”persistent genital arousal disorder”, PGAD. Besvären kan triggas av sittande eller liggande och kännas värre kvällstid. Ofta kan förnimmelsen lindras av rörelse.

Vad gör man åt det?

Den exakta uppkomstmekanismen är fortfarande okänd, men en förklaringsmodell handlar om en obalans i centrala nervsystemet samt en viss genetisk påverkan. Järnbrist kan också vara en bidragande faktor. Ibland kan besvären behandlas med samma läkemedel som ”restless legs” och ibland testar man i första hand järntillskott.

Fysioterapeutisk behandling

Fysioterapi kan också lindra besvären. Symtomen kan finnas samtidigt som, och möjligen triggas av, en överspändhet i bäckenbotten och andra omkringliggande muskler. Då behandlas dessa besvär så som man i övrigt behandlar en överspänd bäckenbotten.

Påverkan av spända muskler kan gå i två olika riktningar

  • Mycket spända muskler kan leda till ett nedsatt blodflöde i genitalierna och kan påverka det venösa återflödet. Musklernas spänning och kompression mot omkringliggande vävnader kan bidra till känslan av krypningar i området.
  • Det kan också vara så att obehaget av den krypande och stickande känslan gör att individen försöker ”lösa problemet” genom att knipa upp och ihop bäckenbotten, och på så sätt triggas en överspänning.

Överspända muskler är sällan starka, utan blir ofta svaga. Då kan knipförmågan bli nedsatt och risken för inkontinens kan öka.

Vad kan jag göra själv?

  • Var fysiskt aktiv. Du behöver ha pulshöjande aktiviteter 150-300 minuter och 2-3 tillfällen av styrkeökande träning.
  • Börja med avslappningsträning för bäckenbotten, och lägg till bäckenbottenträning (knip) när du klarar att aktivt sänka bäckenbotten efter ett knip. Du ska inte bäckenbottenträna om det inte ger en god effekt på dina symtom.
  • Uppsök en bäckenbottenintresserad fysioterapeut om du behöver vidare hjälp.

Fler egenvårdstips

  • Avslappningstekniker. Djupandning och avslappningsövningar kan minska symtomen hos en del.
  • Undvik triggande faktorer. Identifiera saker som triggar dina symtom och undvik dem om det är rimligt och möjligt.
  • Yoga- och stretchpositioner för omkringliggande leder och muskler. Du hittar flera här.

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Kursen inkluderar en mängd övningar för avslappning, andning, stretch och generell träning samt en omfattande teoridel. Övningarna instruerar vid ljudfiler och/eller filmklipp.

Observera

Om strategier för egenvård och övningar inte ger lättnad eller om symtomen försämras är det viktigt att rådfråga en vårdgivare. Det kan finnas läkemedelsbehandling eller annan behandling att testa.

Referenser

Persistent Genital Arousal Disorder: Review of Pertinent Peripheral Nerves.

Persistent genital arousal disorder: characterization, etiology, and management

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *