Jämföra snitt och förlossningsskada?

white bubble illustration

”Hej!

Kan ett kejsarsnitt jämföras med en förlossningsskada och i sådana fall vilken grad?  Jag vet att det är två helt skilda saker men det vore intressant att se ungefär vart de vävnadsskador man får vid snitt ’landar på skalan’. ”

Det här är en viktig fråga, men också svår. Alltid när man jämför vaginala förlossningar och kejsarsnitt måste man vara medveten om att det verkligen är äpplen och päron man jämför mellan.

Skador vid vaginal förlossning

En vaginal förlossning innebär i allra bästa fall inga muskelskador alls. Utan bara något litet sår på slemhinna eller hud. Då kan man behöva sätta några stygn, men det kommer läka utan någon funktionsnedsättning. Om man föder barn och får en bristning av grad 2, 3 eller 4 får man skador på bäckenbottens muskler. Om dessa sys bra behöver man förhålla sig till musklernas läkningstid. Men i övrigt så förväntar man sig inte några långvariga funktionsnedsättningar till följd av skadorna. Får man däremot en levatorskada drabbas man av någon grad av funktionsbortfall i bäckenbotten, eftersom dessa muskler inte går att laga.

Påverkan vid kejsarsnitt

När man gör ett kejsarsnitt så tar man sig in genom olika lager i buken. Hud, fettväv, bukhinna och så vidare. Man skär aldrig i några muskler. Utan man separerar bara linjen som utgör bukmusklernas infästning till magens mitt. Man skär upp och syr ihop. Det finns i ett kejsarsnitt ingen risk som vid en vaginal förlossning att man liksom ”missar” att sy ihop något viktigt. Bäckenbotten blir aldrig skadad eller direkt påverkad vid ett snitt. Magmusklerna blir lite omtumlade. Ett år efter snittet ser man dock inte längre någon skillnad mellan personer som fött vaginalt och med snitt, vad gäller bukmuskelfunktion.

Går inte alls att jämföra

Det går därför inte alls att jämföra förlossningsskador och snitt i någon grad av skada. Min erfarenhet som fysioterapeut är ju också att kejsarsnitt enbart i väldigt sällsynta fall innebär någon grad av långvarig funktionsnedsättning. Däremot fylls jag ju hela mina arbetsdagar med patienter som har besvär efter vaginala förlossningar.

Kejsarsnitt kan dock komma med andra komplikationer. Man kan få biverkningar av anestesin, man får en ökad risk för blodpropp, infektioner, blödningar och andra komplikationer som hör ihop med operationern. Man kan också få besvär kopplade till framtida graviditeter, framförallt i form av komplikationer med moderkakan.

Om jag ändå försöker…

De vävnadsskador man får vid snitt är övergående och läker i regel utan men. Om jag skulle drista mig till en (egenligen orimlig) jämförelse så höftar jag på att det kan jämföras vid en okomplicerad och välsydd grad 2-bristning, om man ser till muskuloskelettal påverkan.

Läs mer:

Rehab efter kejsarsnitt

Rehab för muskelskador

SBU har en intressant rapport på temat också: Kejsarsnitt på kvinnans önskemål

Previous

Next

3 Comments

  • Apropå att bäckenbotten inte påverkas av snitt… Jag födde med akut snitt i somras efter flera timmars krystvärkar, fullt öppen. (Barnet låg vidöppet men fastnade på spinaetaggarna). Både barnmorska och obstetriker påpekade att jag ur bäckenbottenperspektiv i princip genomgick en vaginal förlossning i och med snittkonvertering i sent skede, på gott och ont. Bra för att en ev framtida vaginal förlossning kan gå lättare. Dåligt för ökad risk för framfall (särskilt eftersom jag var vidöppen i många timmar). Förstår att själva bäckenbottenpåverkan inte kommer av snittet i sig men ville bara kommentera att man kan få båda delar vid sena akuta snitt.

    Som tillägg vill jag också säga att allt läkt jättefint för mig, jag tränar, springer och lever obehindrat 4 mån pp. Inga besvär från bäckenbotten, inget läckage ens vid träning blev så uppskrämd innan förlossningen av alla negativa historier så känns viktigt att påpeka för andra som kan läsa detta

  • Har fött både vaginalt (fick då en total sfinkterruptur) och med planerat kejsarsnitt. När någon frågar vilket som är att föredra brukar jag svara; har du hellre ont i röven under lååååång tid, får problem med bajseriet resten av livet och framfall eller ett ärr på magen? För mig är svaret enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *