Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Framfall och graviditet

Framfall och graviditet

person s tummy and hand

Idag svar en läsarfråga om framfall och graviditet.

Jag har framfall efter min tidigare förlossning för två år sedan. Livmodertappen är precis innanför eller utanför slidmynningen (det varierar lite). Nu är jag gravid igen. Jag har flera släktingar som har opererat bort sina livmödrar, så kanske är det här ärftligt. Jag har svårt att både kissa och bajsa (kanske mest för att jag är spänd) och är jätteorolig inför nästa förlossning. Vill helst ha kejsarsnitt men är orolig för att behöva kämpa för det. Hur ska jag göra?

Läsarfråga

Framfall och graviditet

Att ha slidväggar som sackar neråt mot slidöppningen är ganska vanligt men livmoderframfall under graviditet är förhållandevis ovanligt. Det beror ofta på en sammansättning av flera orsaker – hur många barn du fött, om du haft vaginala förlossningar och fått några förlossningsskador, belastning på livmoderns stödjevävnad och påverkan på livmodertappen bland annat. Rent fysiskt så brukar symtomen av detta vara jobbigast i tidig och sen graviditet, med ett fönster i mitten av graviditeten där livmodern har vuxit upp i magen tillsammans med fostret. Att symtomen återkommer senare i graviditeten har med den rena tyngden och belastningen. Livmoderframfall under graviditet kan ge komplikationer, så det är viktigt att din vårdgivare känner till dina symtom och ditt tillstånd. Det är ofta rekommenderat att använda en prolapsring under graviditeten och låta den sitta inne ända fram till förlossningen, förutom vid regelbundna uttag för rengöring av ringen.

Förlossningssätt

Du som födande ska få vara med och bestämma i sådana här fall. De medicinska aspekterna kring val av förlossningssätt handlar om din generella hälsa, om livmoderns och livmoderhalsens status. Vill du föda vaginalt är det ofta möjligt. Ett planerat kejsarsnitt kan också vara ett lämpligt och säkert alternativ. Min erfarenhet är att det skiljer väldigt mellan olika förlossningssjukhus och läkare vad gäller resonemang kring det här med att bevilja snitt. Jag tänker att du ska börja med att få en bra undersökning och ett utlåtande om dina individuella risker  och fördelar med respektive förlossningssätt. Inget av förlossningssätten är riskfria, men vaginala förlossningar ökar risken för just att framfallet kommer bli kvar eller förvärras. Snitt kommer med en annan uppsättning risker. Hur du än ska föda behöver du kunna landa tryggt i det beslutet, så lyssna inåt och var en besvärlig patient om du behöver vara det.

Hur blir det sen?

Det här är mycket svårt att förutse. Det du kan påverka som gäller din bäckenbottenhälsa just nu är kanske din avföringskonstistens och kanske din viktuppgång. Att vara väldigt hård i magen och att behöva krysta väldigt när du bajsar ökar belastningen på bäckenbotten samt kan påverka risken att få kvarvarande besvär av framfall. Fråga din barnmorska om råd för att hålla avföringen mjuk! Viktuppgång under graviditet är inte ett enkelt område. Min personliga erfarenhet är att jag faktiskt inte kunnat styra det, alls. Men OM du kan, om det är rimligt inom ditt både fysiska och psykiska hälsotillstånd, så kan det också vara en grej som påverkar hur bäckenbotten kommer orka lyfta bäckenorganen, både nu och sedan.

Ta kontakt med en fysioterapeut

Det finns mycket som du och en fysioterapeut kan jobba med tillsammans, både nu och efter graviditeten. Här hittar du fysioterapeuter med kvinnohälsa-kompetens.

Framfall och graviditet

Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

5 kommentarer till “Framfall och graviditet”

 1. Hej. Jag har inget livmoderframfall men däremot buktande slidväggar som inte försvunnit nu över 1 år efter förlossningen, till min besvikelse.
  Du skriver att det är ganska vanligt med slidväggar som sackar nedåt. Räknas så alla grader av det in här då? Jag har trott att det är något som ganska få har, och att de allra flesta “blir av med” dessa under det första året efter fl. Därför har jag känt mig rätt trasig efter att ha insett att jag har kvar detta, även om symptomen går att leva med, dock jobbigt i perioder.. Svårt att läsa sig till i vilken utsträckning det är normalt och okej att slidan förändras efter graviditet och förlossning, men när man tänker efter är det väl kanske inte konstigt om väggarna sträckts ut och förändrats (om man jämför med till exempel huden på magen som ju kan bli helt förändrad jämfört med innan graviditet).
  Vad för info eller råd finns gällande buktande slidväggar och ny graviditet? Finns chans att få igenom ett kejsarsnitt pga oro för förrvärring genom vaginal födsel? Antar att det inte finns någon medicinsk indikation för det?

 2. Jag är gravid, har livmoderframfall och fick akut urinretention efter en tid med svårigheter att kissa och tömma blåsan. Efter förra förlossningen har jag har en bilateral levatorskada. Jag kommer inte vilja ha fler barn efter detta. Kan livmodern efter denna graviditet (med kejsarsnitt) opereras på ett bra sätt?

  1. Hur gick det för dig!? Även jag har livmoderframfall och fick akut urinretention och kunde inte kissa i v 12. Nu är jag i vecka 18 och orolig för komplikationer ju längre graviditeten framskrider.

   1. Jag fick en prolapsring som hittills har hjälpt mig hela graviditeten. Är nu i vecka 32. Har du fått en ring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *