Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Optimera förlossningsupplevelse och utfall

Optimera förlossningsupplevelse och utfall

people holding gray puzzle pieces

Optimera förlossningsupplevelse och utfall

Nu inleder vi en serie texter här på bakingbabies som handlar om förlossningsförberedelse utifrån ett fysioterapeutiskt perspektiv.

Allt går inte att påverka

Till att börja med vill jag ge ett perspektiv här: utfallet av din kommande förlossning handlar inte om din prestation. Det finns saker som ligger utanför din makt att påverka. Både du och personalen kan göra alla rätt, och trots det händer det ibland att förlossningar inte blir som man önskat. Vaginala förlossningar är inte riskfria och kejsarsnitt är inte riskfria. Tyvärr är den mänskliga kroppen sådan.

Men det är viktigt att veta att du inte kan föda barn dåligt. Oavsett hur allting blir så har du gjort ditt allra bästa enligt förutsättningarna.

Skillnad mellan förväntning och utfall

En del får en dålig eller till och med traumatisk upplevelse av sin förlossning när de upplever en kontrollförlust. Om du inte känner att du får vara med bestämma kanske ökar risken att förlossningen inte landar riktigt bra hos dig. Kanske är blir din behållning av denna och kommande artiklar ökad kunskap över vilka beslut du kan vara med och påverka. Känsla av delaktighet gör att många upplever sin förlossning som mindre smärtsam och mer positiv.

Forskningen belyser flera faktorer som kan påverka risken för skador på området mellan slidan och ändtarmen under förlossningen. Dessa faktorer kan delas in i förändringsbara och icke förändringsbara.

Riskfaktorer

Det finns en lång rad med riskfaktorer för förlossningsskador, varav några är påverkningsbara i förväg, några är möjliga att undvika vid förlossning och några inte alls går att påverka när det väl är dags för förlossning.

  • Faktorer som hör till den födande är bland annat att vara vaginal förstföderska, att vara könsstympad, att tidigare ha haft en sfinkterskada, att ha kort mellangård, kraftigt spänd bäckenbotten eller kommunikations/språksvårigheter.
  • Faktorer som hör ihop med barnet är hög födelsevikt, att bebisen ligger felvänd eller har stort huvud.
  • Under själva förlossningen kan också saker tillstöta som gör att risken för skada ökas. Det brukar vara när man behöver använda värkstimulerande dropp, har ett utdrivningsskede på över en timme eller när förlossningen behöver avslutas med sugklocka.

Prioriteringar

I förlossningssituationen finns både mamma och barn, med samma värde och rättigheter. Förlossningar är inte alltid helt okomplicerade eller riskfria. Ibland tillstöter det saker som innebär att personalen får välja mellan att riskera att skada den ena individen för att förhindra en skada på den andra. Akuta kejsarsnitt, användande av sugklockor eller klipp är några av de åtgärder som används för att förhindra hotande syrebrist hos barnet. Användande av sugklocka är också en av de största riskfaktorerna för en större skada på mamman. Klipp innebär också att man orsakar en skada på mamman, motsvarande en grad 2-bristning. Det är inte lätta beslut, men gäller det fara för barnets överlevnad så kommer risken för förlossningsskador sättas i andra hand.

I kommande artiklar ska vi gå igenom vad forskningen visat kring följande teman:

  • Förberedelser inför förlossningen som kan minska risken för bristningar
  • Handhavande under förlossningen som kan minska risken för bristningar
  • Vad partnern kan bidra med

Här nedan ser du alla referenser till kommande artikelserie.

Tips!

Om du är gravid vill jag varmt rekommendera den digitala förlossningsförberedande kurs som mina kollegor på Meja Kvinnohälsa håller i.

Om du jobbar inom kvinnosjukvård vill jag också tipsa om kursen i traumamedveten förlossnings- och postpartumvård som jag och en psykologkollega ger i maj.

Artiklar i serien

Referenser A-E

H-O

P

R-U

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *