Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förberedelser som kan minska risken för bristningar

Förberedelser som kan minska risken för bristningar

Förberedelser som kan minska risken för bristningar

Vad kan jag göra för att förbereda mig inför förlossningen?

Det finns en ökande vetenskaplig grund för vad du som gravid kan göra för att påverka utfallet av förlossningen. Idag tar jag dig igenom en vetenskaplig guide för förberedelser som kan minska risken för bristningar.

Förbered dig på att få en bristning

Sanningen är att 80-90 % av alla förstföderskor får någon slags bristning. Att vara mentalt förberedd på att behöva sys och på att ha ett sår som behöver få läka efter förlossningen kan underlätta. Har du fått en grad 2-bristning eller mer innebär bristningen att du fått en muskelskada som behöver läka. Du ska vara lite försiktig med yviga rörelser och belastning första tiden efter förlossningen.

Läs mer här: Tips och råd för dig som fått en förlossningsbristning

Massera mellangården

Det finns vetenskapligt stöd för är att förstföderskor som masserar mellangården under sista graviditetsmånaden minskar risken för klipp och bristningar. För att massera mellangården ligger du enklast i sängen, med stöd av en hög med kuddar under ryggen. Böj benen och ha i fötterna i madrassen. Använd en intimolja eller intimkräm och placera dina tummar några centimeter in i slidan.

Tryck nedåt/bakåt (i riktning mot ändtarmen och mot sidorna tills du känner en lätt brännande eller stickande känsla. Håll den positionen i 1-2 minuter. Massera sedan den nedre halvan av slidan under 2-3 minuter och koncentrera dig på att slappna av i musklerna. Öva samtidigt på att djupandas. Upprepa dagligen. Det kan ta ett par veckor av daglig massage innan du märker att du har en ökad elasticitet i området.

Bäckenbottenträning under graviditeten

Forskningen spretar lite här men det finns viss evidens som menar att bäckenbottenträning skulle kunna bidra med en minskad risk för förlossningsbristningar.

Detta har jag skrivit mer om här: Ska jag bäckenbottenträna under graviditeten?

Fysisk aktivitet under graviditeten

Under graviditeten har fysisk aktivitet visat sig ha flera effekter på förlossningsförloppet och risken för bristningar. Forskning tyder på att kvinnor som är mer fysiskt aktiva under graviditeten har en något kortare aktiv krystfas. Det finns ingen koppling mellan risken för bristningar och intensiteten av fysisk aktivitet före eller under graviditeten. Det är, av många anledningar, bra att vara fysiskt aktiv under graviditeten. Men ditt förlossningsutfall är inte avhängigt av att du är supervältränad.

Mental träning för smärta och fysisk ansträngning

Att sätta upp en tydlig målbild som du kan fokusera på när det är som tuffast kan hjälpa dig att ta dig igenom förlossningen. Du använda mentala strategier som är vanliga inom idrottsvärlden. Under senare delen av graviditeten kan du lägga tid på att föreställa dig en viss målbild. Kanske när du första gången får upp bebisen på bröstet, eller något liknande. När du sedan möter de tuffaste utmaningarna under förlossningen kan du aktivt välja att plocka fram din målbild. Din målbild ska fungera som en kraftkälla för positiva tankar och på så sätt hjälp kan du hjälpa kroppen att plocka fram extra energi och kraft.

Lär känna ditt sätt att kommunicera

Förlossningen kommer kanske innebära ditt livs största fysiska och psykiska utmaning. Det kan därför vara svårt att helt förbereda sig på hur du kommer bli under denna press. Men prata med din partner eller den som ska vara med dig om detta. Hur vill du bli bemött när du har ont och är stressad? Gör också upp en plan för hur du kan kommunicera för om du blir väldigt rädd och eller tappar förmågan tala för dig själv. Ingenting kanske blir som du föreställt dig, och mitt under förlossningen kanske alla dina förväntningar inte visar sig stämma. Kom också överens om hur du kan kommunicera om du önskar bli bemött på ett helt annat sätt än vad ni förberett er på.

Lär dig slappna av på kommando

Andningen är vårt ankare när det stormar runt omkring. Genom en lugn andning kan du hjälp kroppen att slappna, trots smärta. Lär dig redan under graviditeten att styra din andning så att du genom en lugn andning kan få fram en avslappning i kroppen. Här kan förlossningsförberedande kurser vara ett bra komplement om du känner att detta är svårt.

Läs mer: Andning under förlossning: Smärta och upplevelse

Bäckenbottenavslappning

Effektiv avslappning i bäckenbotten underlättar bebisens passage, men inte alla individer kan slappna av i bäckenbotten viljemässigt. Om du är osäker på att du kan slappna av i bäckenbotten kan du antingen be din barnmorska kolla detta (om hon är bekväm med det) eller boka en tid hos en bäckenbottenfysio.

Här kan du läsa mer om bäckenbotten under förlossning:

Lär känna dig själv

​När du vet hur du själv brukar reagera under smärta och press kan du optimera dina förutsättningar för förlossningen. Ställ dig själv följande frågor:

  • Hur brukar jag reagera på smärta?
  • Vad brukar jag uppskatta för stöd och hjälp när jag har ont?
  • Vilka faktorer får mig att känna mig trygg?
  • Vilka faktorer gör mig rädd eller orolig?
  • Vad kan minska min rädsla eller oro?

Finns det något i dina svar kring detta som du själv kan påverka inför förlossningen? Om du vet att smärta är en sak som brukar få det att låsa sig för dig kanske du ska hyra en TENS-apparat. Eller se till att du har andra lämpliga smärtlindringsmetoder tillgängliga. Kan du avleda oro och smärta med viss musik eller att lyssna på poddar? En del av svaren på dessa frågor handlar om saker som ligger utanför din egen möjlighet att påverka. Men vissa saker kanske du kommer på, som du faktiskt kan göra själv.

Förberedelser som kan minska risken för bristningar

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

1 kommentar till “Förberedelser som kan minska risken för bristningar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *