Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Orgasmstörning hos kvinnor

Orgasmstörning hos kvinnor

a short haired woman in white tank top with her hand on her face

Orgasmstörning hos kvinnor

”Det här är både obekvämt och läskigt, men nu vill jag ändå ställa en fråga. Jag har inte längre förmågan att få orgasm. Det går inte. Det är dött. Sex i allmänhet fungerar bra, ingen smärta, inga konstigheter. Jag får också känslan som kan bygga upp till orgasm, men i samma stund som det borde börja pulsera eller krampa så är det som att det försvinner. Det här gör att jag inte vill ha sex längre, det gör mig ledsen och uppgiven. Det började när vårt andra barn föddes och i början trodde jag att det var stress, trötthet eller brist på fokus som låg bakom. Jag har fött två barn med akuta snitt. Det känns jobbigt att prata om det här, men jag vore tacksam för någon vägledning.”

Läsarfråga

Orgasmstörningar är ett komplext ämne och jag ska försöka berätta lite om ämnet idag. I vanlig ordning fokuserar jag på fysioterapeutisk behandling, men kommer även ge viss vägledning till annat också.

Det finns flera olika orgasmstörningar hos kvinnor, bland annat:

 • Anorgasmi – det är svårt att uppnå orgasm trots tillräcklig sexuell stimulering. Det här kan finnas primärt (du har aldrig uppnått orgasm) eller sekundär (du har kunnat få orgasmer, men kan det inte längre).
 • Fördröjd orgasm – det blir ett långdraget förlopp och orgasmen dröjer, trots att du är sexuellt upphetsad.
 • Nedsatt orgasmintensitet. Även om du kan uppnå en orgasm är intensiteten av orgasmen mindre än förväntat eller mindre än tidigare.
 • Smärta vid orgasm – det här kan vara både psykiskt och fysiskt betingat. Ofta har det att göra med att musklerna reagerar med en kramp.

Anorgasmi

Det låter, utifrån den begränsade informationen jag fått av frågeställaren, att det i hennes fall är fråga om anorgasmi. Upp till 15 % av alla uppger i studier att de aldrig uppnått orgasm, en så kallad primär anorgasmi. Det är viktigt att veta att oförmåga att uppnå orgasm med vaginala slidsamlag ”inte räknas” som anorgasmi, de allra flesta behöver direkt klitorisstimulans för att uppnå orgasm.

Varför får man orgasmstörningar?

Det är bland annat här det blir väldigt komplext. Sexualitet involverar både kroppen och själen och det är sällan som det bara är en faktor som ger besvär. Fysiska orsaker kan vara medicinska sjukdomar och tillstånd som påverkar sexuell funktion, hormonell obalans, biverkningar av läkemedel eller effekter av kirurgiska ingrepp. Psykiska faktorer kan vara stress, ångest, depression, relationsproblem eller tidigare sexuella trauman.

Det kan vara värt att nämna anorgasmi och andra sexualfunktionsstörningar kan vara ett tidigt symtom på MS, så om du har några andra symtom som också skulle kunna tyda på detta kan det vara värt att ta upp med en läkare. SSRI-preparat kan ibland ha anorgasmi som biverkning. Om du tar den här typen av medicin, prata med din vårdgivare om dina symtom och diskutera alternativa mediciner. Vissa SSRI-preparat är mindre benägna att orsaka anorgasmi, och det finns andra typer av antidepressiva som också kan hjälpa. Det finns några andra sorters läkemedel som också kan påverka sexualfunktionen, bland annat vissa blodtrycksmediciner, antipsykotiska läkemedel och antihistaminer.

Lichen sclerosus, en kronisk inflammatorisk hudsjukdom, kan också vara en bidragande faktor till anorgasmi hos kvinnor genom att påverka de yttre könsorganen och ibland ge sammanväxningar kring klitoris.

Vanliga orsaker som jag som fysioterapeut träffar på

Två orsaker till anorgasmi som jag som fysioterapeut stöter på är följande:

 • Påverkan på orgasmförmågan efter kirurgi i närområdet (kejsarsnitt eller gynekologiska operationer. Detta handlar oftast om övergående nervskador, ibland handlar det om sammanväxningar och ärrvävnad.
 • Förlossningsskador där musklerna som är ansvariga för orgasmernas sammandragning skadats
 • Svag bäckenbotten
 • Mycket spänd bäckenbotten

Hur behandlar man anorgasmi?

Det finns ingen metod som passar alla. Ofta behöver man testa sig fram och kombinera flera olika åtgärder.  Här är några vanliga alternativ:

 • Byte av mediciner.
 • Behandla eventuella underliggande hälsoproblem.
 • Lära sig tekniker för onani, testa nya saker, jobba med lust och njutning på flera sätt. Onani är faktiskt den främsta delen av behandlingen för de allra flesta.
 • Terapi för att ta itu med relationsproblem, psykiska hälsotillstånd eller tidigare sexuella trauman.
 • Sexologbehandling för att ta itu med sexuella behov eller underliggande faktorer som förhindrar klimax.
 • Användning av hormonterapi för att förbättra blodflödet och öka känsligheten.

Behandling hos bäckenbottenfysioterapeut

Hos fysioterapeut kan man ibland zooma in på exempelvis bäckenbottenfunktion, blodcirkulation och flexibilitet i området. Ibland väljer man istället att zooma ut och jobba med din styrka, rörlighet och ditt generella välmående.

 • Starka bäckenbottenmuskler spelar roll för orgasmer. Det är själva bäckenbottens muskler som drar ihop sig och ger de rytmiska sammandragningarna som känns vid orgasmer. Om du är svag i bäckenbotten är bäckenbottenträning en viktig del av behandlingen.
 • Om du är spänd i bäckenbotten i ditt grundläge kan bäckenbottens förmåga att dra ihop sig vid orgasmer vara nedsatt. Då kan det vara viktigt att jobba med avslappning i bäckenbotten.
 • Att ha god blodcirkulation i bäckenbotten kan förbättra orgasmförmågan och kan stimulera läkning till skadade muskler eller nerver. Att onanera, bäckenbottenträna inom rimliga gränser och vara generellt fysiskt aktiv är viktigt.

Livsstilsråd

Alkoghol kan dämpa känsligheten och hämma förmågan att uppnå orgasmen. Rökning kan göra blodcirkulationen sämre och även den påverka orgasmförmågan negativt.

Studier har visat bål- och höftmuskelstyrka spelar roll för den generella sexualfunktionen. Om du inte tränar regelbundet kan du ta hjälp av en fysioterapeut med att få ett generellt styrketräningsprogrem med extra fokus på musklerna runt omkring bål och bäcken.

Orgasmstörning hos kvinnor

Dela gärna med dig med tankar och erfarenheter i kommentarsfältet. Använd ett anonymt namn om du vill. Är du inloggad när du kommenterar, men vill att vi ska ändra namnet som syns i kommentaren- hojta bara så fixar vi!

Referenser:

1 kommentar till “Orgasmstörning hos kvinnor”

 1. Intressant läsning. Jag födde mitt första barn för 14 månader sedan och har sedan dess inte ens haft i närheten av de orgasmer jag haft innan. (Typ ett tomtebloss istället för ett fyrverkeri).
  Upplever även att jag blir kåt – men inte våt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *