Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Muffinmagen efter kejsarsnitt

Muffinmagen efter kejsarsnitt

person s hand with cupcake

Hur blir man av med muffinmagen efter kejsarsnitt?

Muffinmagen efter kejsarsnitt. Det här är inte bara en allmän beskrivning på att magen blir ”fluffigare” efter graviditeter. Utan visualisera en muffins, där det först är lite platt där muffinsformen är, och där den slutar så puffar bakverket upp och över. Förstår du hur jag menar? Många som genomgår kejsarsnitt märker att magen läker med just en sådan kant/puffighet.

Själva utpuffandet är överskott av hud och fettvävnad. Varför magen får det karaktäristiska utseendet är delvis genetiskt (en del vaginalförlösta får precis samma) och delvis beroende på kejsarsnittet. Det handlar om att ärrvävnaden i bukens lägre del blir till en stramhet, som gör att magen där hålls in lite mer. Allt ovanför ärrvävnaden puffar då ut över ärrstramheten.

Varför blir det så?

Det här drabbar inte alla. Har du genomgått flera graviditeter ökar risken att magen inte helt återhämtar sig till sin forna form. Hur stor mage du haft och hur utsträckt huden blivit kommer också påverka. Dina specifika genetiska faktorer i hur spänstig huden är spelar också roll.

Är muffinmage ett problem?

Ja, säg du? Det är i regel inte ett funktionellt problem, men ofta upplever många det som ett estetiskt. Det blir ofta en synlig bullighet i nedre bukområdet, precis ovanför ärret.

Det kan ibland skapas obehag av överskottet av hud, det kan skava i vecket som kanske uppstår. En del upplever också att det blir ytterligare en kroppsdel som skumpar vid träning.

En del upplever att det är väldigt tufft att inte passa in i idealbilden av platta magar som vi alla matas med. Känslor av skam och självmedvetenhet är vanliga.

Finns det något att göra åt det?

Det är viktigt att veta att det inte helt går att förhindra eller påverka att en muffinmage uppstår. Det handlar om genetik och formen/storleken på din gravidmage. Dessa saker är inte något man alltid kan styra över. Att gå upp i vikt lagom mycket graviditeten kan påverka magens storlek.

Efter graviditeten kan viktnedgång i en ganska långsam hastighet och successivt stegrad generell träning möjligen påverka, men inte ens detta kommer fixa till magens form för de flesta.

Tid är det som hjälper mest, om något kommer hjälpa.

Jag förstår att det här inte är superpeppig läsning. Men vi måste, måste, måste normalisera att magens form och utseende förändras för evigt efter graviditeter. Det är inte en defekt, det är normalt. Det är idealbilden som är defekt.

Skillnad mellan muffinsmage och muskeldistas

Muffinmage och diastas är två separata saker, men som både uppstår efter graviditeter. Muffinmagen består av överskott av hud och fett. En diastas sker när musklerna under huden och fettlagret separerats och inte går tillbaka efter graviditeten. Det här ger också ofta effekter på magens form, men innebär en mer generell utbuktning av magen. Man kan också ha båda företeelserna samtidigt.

Kirurgi?

Jag är verkligen inte den som förespråkar estetisk kirurgi. Men jag vet också hur jobbigt det kan vara att inga kläder sitter som det brukar, och över estetikens påverkan på hur man känner sig på badstranden eller i sovrummet. Det finns privata, plastikkirurgiska lösningar för magar. För personer med diastas som genomgår offentligt finansierad kirurgi för detta resonerar olika läkare olika. En del vägrar ”fixa till det estetiska” av någon slags värderingsskäl. Andra läkare hjälper till med detta också. Ska du genomgå diastaskirurgi kan du höra dig för hur din läkare ser på saken.

Muffinmagen efter kejsarsnitt

Dela gärna med dig av erfarenheter och tankar i kommentarsfältet!

Relaterad läsning

Fysioterapi eller kirurgi för diastas?

Vad är en rektusdiastas egentligen?

5 kommentarer till “Muffinmagen efter kejsarsnitt”

  1. Jag har aldrig funderat över diastas, men när jag läser detta undrar jag , rent teoretiskt, om ett vertikalt kejsarsnitt från navel ner innebär att man delar dessa muskler och sedan syr ihop dem igen. Så att man fixar eventuell diastas redan i samband med snittet?

    1. Nej, man har traditionellt inte satt några stygn alls i de vävnaderna. Senare år har man testat att sätta stygn i det lagret vid snitt, men det har inte alls gett någon skillnad vad gäller förekomsten av snitt.

  2. Fick en liten muffinmage efter mitt första akuta snitt. Födde sen vaginalt och fick inte mer muffinmage av det, men behövde göra operation för tjocktarmscancer där de Gjorde ett snitt i gamla kejsarsnittet för ett år sen och sen dess är muffinmagen väldigt påtaglig. Det jobbigaste är att huden i vecket (där ärret är) väldigt lätt blir irriterad, röd och öm. Speciellt när det är varmare väder. Men gissar att det är för lite besvär för att den allmänna vården skulle tänka sig att ”fixa” problemet kirurgiskt.

  3. Har kirurgens skicklighet/nogrannhet någon påverkan på muffinmage? Hade ingen mugfinmage alls efter mitt första snitt men nu efter mitt andra snitt är den där. Är smal och vältränad och gick upp ca 5kg under den graviditet som nu i efterhand gav muffinmage, tycker det känns så tråkigt att man bara ska acceptera det, att vi inte kan ha någon kontroll över våra kroppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *