Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan träning orsaka missfall?

Kan träning orsaka missfall?

white candle

Kan träning orsaka missfall?

Historisk oro kring träning och missfall

Det fanns länge en oro kring om att intensiv fysisk aktivitet kunde öka risken för missfall, särskilt under de tidiga graviditetsveckorna. Tidigare teorier antydde att hög träningsnivå kunde vara skadligt. Men det vi vet idag är att detta inte stämmer! Jag ska utveckla och förklara vad vi vet idag.

Många oroar sig fortfarande

I Sverige idag har vi ganska länge haft en uppfattning och inställning att det är hälsosamt för gravida att motionera. Det är dock viktigt att veta att detta skiljer sig åt mellan länder och kulturer.

I Sverige har också många gravida bakgrund i andra kulturer där både allmänhet och vårdpersonal har låga kunskaper om fysisk aktivitet under graviditet. Hos personer som inte nås av den moderna kunskapen kan ålderdomliga föreställningar och missuppfattningar hindra deltagande i fysisk aktivitet under graviditet. Oro för missfall, upplevda risker för fostrets hälsa och de sociala och kulturella förväntningarna på den gravida kan avskräcka från träning.

Vad vet vi nu?

Enligt vad vi vet idag är fysisk aktivitet och träning inte alls förknippade med missfall. Tvärt om visar vissa studier att sambandet mellan fysisk aktivitet och missfallsrisk kan vara obefintligt och att träning kan vara en skyddsfaktor mot missfall. Friska gravida kan träna hela graviditeten!

Vad är ett missfall?

Missfall är när en graviditet avbryts innan fostret kan överleva utanför livmodern. Detta är såklart en känslomässigt påfrestande händelse för de berörda. Det är naturligt att de blivande föräldrarna är oroade över faktorer som kan påverka risken för missfall.

Graviditet och träning

Fysisk aktivitet, motion och träning är i de allra flesta fall helt ofarligt för den gravida kvinnan och fostret. De generella rekommendationerna är att en gravid person, precis som alla andra, ska vara fysiskt aktiv i minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara måttlig och helst spridas ut på minst 3 av veckans dagar. Utöver detta rekommenderas styrketräning av bäckenbottenmuskulaturen samt annan muskulatur.

Vad ska jag träna?

Om graviditeten är komplikationsfri och du är för övrigt frisk, klarar den gravida kroppen av de fysiologiska kraven som träning på moderat intensitet ställer utan bekymmer.

De flesta tränings- och motionsformer är okej under en graviditet, så länge du lyssnar på kroppen och tar det lugnare om du behöver. De vanligast rekommenderade träningsformerande är simning, vattenträning, promenader, cykling på stationär cykel och lågintensiv aerobics. Det finns naturligtvis individuella orsaker till att undvika det ena eller det andra, har du till exempel bäckensmärta som förvärras av simning och promenader är ju detta inte lämpligt för just dig.

Vilka träningsformer bör jag undvika under graviditet?

Som gravid avråds du ifrån:

  • träningsformer där du kan ramla/falla
  • kontaktidrotter där du kan bli tacklad eller slagen
  • aktivitetsformer är du måste hoppa eller studsa
  • träning där du måste ligga på rygg över 3 minuter efter att du passerat vecka 16-20.
  • högintensiv träning där du når din maxpuls – träningen ska inte vara mer intensiv än att den tillåter att du kan prata samtidigt.
  • träning i varm och fuktig miljö
  • dykning

Jag har skrivit mer om träning under graviditet i inlägget om puls under graviditet, och i inlägget “att träna för två”. Här kommer en kort sammanfattning av vilka signaler som du måste lyssna på under träning under graviditet:

  • bröstsmärta
  • smärta i magen, bäckenet eller om du får sammandragningar
  • huvudvärk som uppstår i samband med träning
  • yrsel, illamående eller svimningsbenägenhet
  • vaginala blödningar
  • om du börjar läcka urin eller fostervatten
  • hjärtklappning som inte står i relation till ansträngningen
  • plötslig svullnad
  • svårigheter att gå
  • muskelsvaghet

Sammanfattningsvis är alla dessa ganska uppenbara ohälsomarkörer. Lyssna på kroppen! 

Vad orsakar missfall?

De allra flesta missfall sker utan känd orsak, men den vanligaste orsaken är att det befruktade ägget inte delar sig som det ska eller inte har fäst ordentligt i livmodern.

Vad orsakar inte missfall?

Du. Om du lever ett normal-hälsosamt liv utan exempelvis missbruk, kommer du inte själv kunna orsaka ett missfall.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *