Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Att bedöma bäckenbottens styrka och spänst

Att bedöma bäckenbottens styrka och spänst

black and white photo of a woman doing gymnastics

Att bedöma bäckenbottens styrka och spänst

Bara för några månader sedan skrev jag en artikel här om hur vi professionella undersöker bäckenbottens styrka och funktion. Det kan finnas grundläggande information där som du är hjälpt av att veta, nu när vi går vidare med djupdykningen i undersökningsmetoderna för bäckenbotten.

Undersöka bäckenbottens styrka och funktion

Jag har i gått igenom olika ultraljudsundersökningar för bäckenbotten och återkommande upprepat att dessa inte ger en god bedömning av bäckenbottens styrka, spänning och elasticitet. En manuell undersökning, alltså med fingrarna, kan därför vara ett viktigt komplement till en ultraljudsundersökning. I dag ska vi djupa lite djupare än så. Finns det andra sätt att få en uppfattning om styrkan? Finns det andra mätmetoder? Häng med här!

Vad känner bedömaren med sina fingrar?

Vid en fingerbedömning får undersökaren en tydlig uppfattning av knipförmågan. Undersökaren känner både muskelvolym och musklernas ”konsistens”. Styrkan graderar vi enligt olika skalor. Jag personligen använder “Modifierad Oxford Scale”.  Bedömaren får också en uppfattning om var det finns muskelmassa och var det möjligen saknas sådan. En erfaren bedömare kan vara nästan lika säker på förekomsten av vissa muskelskador som en bedömare vid 3d-ultraljud.

Hur går undersökningen till?

Under denna undersökning ligger testpersonen på rygg på en plan brits med böjda ben, eller i en gynstol. Undersökaren placerar sitt pekfinger, eller pek- och långfinger, in genom vaginalöppningen. Undersökningen kan också ske analt, då används alltid bara ett finger.

För att mäta muskelstyrkan är denna metod inte ”bäst i klassen”, men för att mäta kvalitet och få en uppfattning om total funktion är den ofta en av de bästa.

Är en ”undersökning med en apparat” bättre?

En vaginal och/eller anal fingerbedömning ofta tillräcklig för uppstart och uppföljning av rehabilitering. Resultatet  mätt i siffror blir dock inte mätbart/jämförbart på det sättet som de mått en teknisk apparat kan ge. En fingerbedömning kan dock ge en unik uppfattning om tonus, konsistens, stramhet eller spänst på musklerna i bäckenbotten.

Är det ett mått på bäckenbottenstyrka om jag kan knipa av strålen?

Är min förmåga att knipa av strålen ett bra mått på bäckenbottenstyrka? Svaret är både ja och nej. Ja, eftersom om du kan knipa av strålen så använder du dina muskler. Men om svaret är nej är det mer svåranalyserat. Varför kan du inte knipa av strålen? Är du för svag, för spänd, har du trasiga muskler?

En person som vanemässigt krystkissar kan också ha svårt att knipa av strålen.

Läs mer om krystkissande här: Att sluta med att krystkissa.

Kan jag mäta bäckenbottenstyrkan via vaginala vikten/kulor/koner?

Om du för upp en vaginal vikt och bäckenbotten kan hålla dessa inne kan det säga något om din muskelstyrka. Du får veta hur många gram i den vaginala vikten som din bäckenbotten klarar att hålla in över tid och mot tyngdlagen. Problemet är bara att vaginala vikter kan röra sig under användning och lägga sig så pass att de inte kräver någon direkt ökning av muskelanspänningen. Om det är passiva strukturer som bär upp vikten säger detta tyvärr inget om dina muskler. Om du inte alls kan hålla inne vikten behöver din muskelfunktion också bli vidare undersökt.

 Kan man mäta bäckenbotten med EMG?

För att kvantifiera styrka i bäckenbotten använder man ofta i studier olika slags vaginala mätare som kan mäter kraftutvecklingen, men inte muskelns kontraktionsförmåga. Elektromyografi (EMG) är en teknik som man använder för att registrera den elektriska aktiviteten i musklerna. Genom att mäta de elektriska signalerna som genereras när musklerna spänner sig, kan EMG ge insikter om musklernas funktion och tillstånd. Detta inkluderar både vilotillstånd och aktiva sammandragningar. En högre elektrisk aktivitet kan indikera en starkare muskelkontraktion, medan låg aktivitet kan tyda på muskelsvaghet. EMG-resultat blir mycket påverkat av elektrodernas placering och rörelser. För bäckenbotten används ofta vaginal prob som har elektroder inbäddade i sin yta, genom vilka signaler från vaginas väggar uppfattas. Om elektroderna hamnar på fel ställe eller för nära fel muskel kan resultaten bli missvisande. I bäckenbotten är det mycket svårt att få någon hög tillförlitlighet på EMG-mätningen.

När EMG fungerar bra ger det information om musklernas styrka, uthållighet och förmåga till avslappning.

Biofeedback

Biofeedback är när muskelaktivitet kan tydliggöras via ljud eller annan monotoriring på exempelvis en skärm. Det man vill komma åt är att förenkla aktivering av en muskel enom att hjärnan får mer input än bara den som kommer via känseln. För bäckenbotten kan denna känselinput vara förhållandevis vag. Detta sker ofta via en slags EMG-sensor som man placerar i vagina eller anus.

Tanken bakom biofeedback är att individen ska få en uppfattning om aktiviteten i sina bäckenbottenmuskler. Du kan lära sig att känna igen när musklerna är spända eller avslappnade. Biofeedback har förmågan att ge dig en uppfattning om din anspänningsgrad, för att antingen öka eller sänka densamma.

På marknaden finns det flera bäckenbottentränare som fungerar via en slags biofeedback-prob som du för in vaginalt och vars signaler kan registreras i en app i mobilen. Den ger en möjlighet att få visuella svar på en bäckenbottenanspänning. Den ger också en ganska lekfull ingång till bäckenbottenträning. Vi saknar dock evidens för att detta i slutänden skulle ge bättre bäckenbottenträning eller tydligare effekter på symtom jämfört med ”vanlig knipträning”.

Elektriska stimulatorer för bäckenbotten

Elektriska stimulatorer för bäckenbotten är medicinska enheter som man använder för att tillhandahålla elektriska impulser till bäckenbottens muskler. Dessa impulser är avsedda att stimulera musklerna till kontraktion och kan användas för att behandla en rad bäckenbottenproblem, inklusive inkontinens och muskelsvaghet. Signaleringen vänder sig till både muskler och nerver och används därför ganska brett i behandlingssyfte, vid både muskelskador och misstanke om nervskador.

Elektriska stimulatorer kan hjälpa till att aktivera bäckenbottens muskler genom att ge elektriska impulser som efterliknar muskelsammandragningar. Detta kan vara användbart för patienter som har svårt att aktivera sina muskler på egen hand. Det här är en metod för träning och behandling, inte en metod för att inhämta information.

En del patienter får träna med elstimulatorer hos en vårdgivare på grund av att de nästan inte har något knip alls. Resonemanget är då att det kanske går att väcka musklerna med hjälp av stimuleringen. Problemet är ju då om musklerna inte är möjliga att träna på grund av missade skador.

Att bedöma bäckenbottens styrka och spänst

Att bedöma bäckenbottens styrka och funktion är en komplex process där olika metoder erbjuder olika fördelar och begränsningar. Manuell undersökning med fingrar ger en kvalitativ bedömning av muskeltonus, elasticitet och eventuella muskelskador. De manuella undersökningarna kan vara svåra att kvantifiera men är likaväl värdefulla för en klinisk bedömning. EMG och biofeedback kan ge mätbara insikter om muskelaktivitet, men deras tillförlitlighet kan är kraftigt påverkninsbara av elektrodplacering och andra variabler. Vaginala vikter kan ge en uppfattning om muskelstyrka, men riskerar att ge vilseledande information om passiva strukturer bär upp vikten. Slutligen kan elektriska stimulatorer vara användbara för behandling och rehabilitering, men bör användas med försiktighet för att säkerställa att musklerna kan aktiveras korrekt.

Sammantaget saknas det en enskild metod som är perfekt för att bedöma alla aspekter av bäckenbottens funktion. En kombination av flera olika metoder kan ge en mer omfattande bild och säkerställa att behandlingen anpassas till dina individuella behov.

2 kommentarer till “Att bedöma bäckenbottens styrka och spänst”

  1. Hej! Jag har fått besked om levatorskada på båda sidor men kan knipa av kisstrålen. Min fysio tror att det kan bero på starka muskler i urinröret. Tror du samma eller är det ett tecken på att det finns viss funktion i levatormusklerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *