Min syn på magmuskeldelningar
Från forskning vet vi att träning kan spela en viktig roll i hanteringen av diastas/magmuskeldelning, men vi vet också att det inte finns någon specifik metod som är konstaterat bättre än någon annan. Kombinerad träning där man fokuserar på flera olika muskelgrupper verkar vara det som ger bäst resultat. Vi saknar evidens för att träning kan göra att delningen minskar i bredd, men däremot kan träning minska symtom av instabilitet eller magens utbuktning.
Hur behandlar vi diastaser?
Min syn på hur man bäst behandlar postpartummagar är att man bäst lyssnar på individens önskemål och behov. För vissa kommer delningen återhämta sig spontant, och musklerna stärks med okomplicerad och vanlig träning. För andra blir det kämpigare, och då kan man behöva mycket mer vägledd och guidad träning. Vissa andra behöver kirurgi för att helt kunna återfå funktion och livskvalitet.
För den som inte behöver behandling ska man heller inte komplicera träningen. Känns det bra så är det bra. Men för dem som har problem kan lösningen ibland marknadsföras som ‘one-size-fits-all’, vilket sällan speglar vad som faktiskt fungerar i verkligheten. Faktorer som livsstil, genetik och kroppens svar på träning måste vägas in. Förenklade lösningar med svartvita svar om vad man får och inte får göra kan ibland konservera individen i sina besvär. Jag anser att det är viktigt att träningsprogram har möjlighet till individuell anpassning.
Vad är en magmuskeldelning?
En magmuskeldelning innebär att bindväven mellan de raka magmusklerna, Linea Alba, separerar. Detta sker hos nästan alla gravida kvinnor, ofta redan under den tredje trimestern. Avståndet mellan musklerna kan variera, och det finns inget entydigt samband mellan avståndets storlek och graden av symtom. Vissa kvinnor med små delningar kan ha stora besvär, medan andra med större delningar inte upplever några problem alls.
Ett komplext problem
Magmuskeldelningar handlar inte bara om ett fysiskt mellanrum mellan de raka magmusklerna. Det finns ofta en psykologisk komponent, där kvinnor känner sig “trasiga” eller instabila. Denna känsla av sårbarhet kan påverka både självkänsla och kroppslig upplevelse, och bidrar till stress långt bortom den rent fysiska aspekten.
Behandling och träning
När det gäller behandling handlar det i första hand om att återställa funktion. Enbart träning av transversus abdominis eller bäckenbotten är sällan tillräckligt. Jag förespråkar ofta ett tyngre och mer varierat träningsprogram. Träning som inte känns som träning kommer inte ha effekt. Att gå omkring och hålla in magen hela dagarna är något jag aktivt avråder från – det kan skapa mer problem än vad det löser.
Det florerar fortfarande många myter kring vad som är ”skadligt” för en magmuskeldelning. En vanlig missuppfattning är att alla sit-ups eller curl-ups förvärrar problemet, men detta överensstämmer inte med vad modern forskning har visat.
När behövs kirurgi?
Kirurgi som behandling för magmuskeldelning är ofta omgärdat av stigma och ses som en sista utväg. En del som väljer operation för diastasen kan också ses om fåfänga. Samtidigt finns det en stigmatisering för de personer som upplever svårigheter trots ihärdig träning. Jag vill poängtera att kirurgi inte är ett misslyckande. Men det är heller inte en lättvindig lösning.
Min syn på magmuskeldelningar
Magmuskeldelningar är ett komplext tillstånd som kan kräva en rad olika behandlingsstrategier. Ofta kan man bli symtomfri, men inte återfå en platt mage utan delning med hjälp av träning. I slutändan handlar behandlingen av magmuskeldelningar om att återställa kroppens funktion och ditt välmående – och att inse att vägen dit ser olika ut för olika individer.
Vill du läsa mer om hur jag tänker kring magmuskeldelningar? Ett urval av inlägg finns här:
- Träning vid magmuskeldelning; har alla haft fel?
- Träna bort en magmuskeldelning?
- Magmuskeldelningar och bäckenbottenfunktion
Referenser
- COMPARISON OF ABDOMINAL EXERCISES AND NEUROMUSCULAR ELECTRICAL STIMULATION ON DIASTASIS RECTI ABDOMINIS MUSCLE IN POSTNATAL FEMALES WITH CAESAREAN SECTION
- Curl-up exercises improve abdominal muscle strength without worsening inter-recti distance in women with diastasis recti abdominis postpartum: a randomised controlled trial
- Diastasis Recti Abdominis Rehabilitation in the Postpartum Period: A Scoping Review of Current Clinical Practice
- Diastasis Recti Rehabilitation
- Effect of exercise on the inter-rectus distance in pregnant women with diastasis recti abdominis: an experimental longitudinal study
- Effectiveness of Early Postpartum Rectus Abdominis versus Transversus Abdominis Training in Patients with Diastasis of the Rectus Abdominis Muscles: A Pilot Randomized Controlled Trial
- Rehabilitations for maternal diastasis recti abdominis: An update on therapeutic directions
- The Impact of Exercising on Pelvic Symptom Severity, Pelvic Floor Muscle Strength, and Diastasis Recti Abdominis After Pregnancy: A Longitudinal Prospective Cohort Study