Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Har jag ett framfall?

Har jag ett framfall?

serious young lady writing in notebook during online studies on laptop at home

Har jag ett framfall?

Framfall beskrev jag noggrannare i en text som publicerades i förrgår, den texten hittar du här. Det är inte alltid så enkelt att känna igen symtomen, så idag ska vi gå igenom de vanligaste tecknen på framfall och vad du kan göra om du misstänker att du har ett sådant. Det medicinska ordet för framfall är prolaps.

Vad är ett framfall?

Ett framfall är när urinblåsan, livmodern eller ändtarmen sjunker ner från sin normala position och buktar ner i slidan. Detta kan ske genom att muskler och stödjevävnad blir försvagade. Bäckenbottenmusklerna håller upp bäckenorganen underifrån. Om stödjevävnaden som ska lyfta och hålla organen går sönder eller tänjs ut, eller om bäckenbottenmusklerna blir kraftigt försvagade, kanske inte organen stannar kvar på sin optimala position utan sänks ner mot vaginalöppningen.

Förekomsten ökar med åldern.

Vanliga tecken och symptom på framfall:

Det vanligaste symtomet är en känsla av tryck eller utfyllnad i slidan. En del beskriver det som en känsla av att ha en tampong som sitter fel eller är på väg att trilla ut.

Ibland är en prolaps av urinblåsan kopplat till urininkontinens, alltså att du oavsiktligt läcker urin när du hostar, nyser eller anstränger dig. Men det kan också ge svårigheter att tömma blåsan helt, eller täta kissnödighetsträngningar utan läckage. Observera att alla som har täta blåsträngningar eller urinläckage inte har framfall.

För en del kan framfallet ge svårigheter att tömma tarmen eller ge obehag vid tarmrörelse. Prolaps kan också ge obehag vid sex. Studier har dock visat att de flesta har god sexuell fysisk funktion även vid framfall, men den psykiska och känslomässiga aspekten kan påverka samlivet mer.

Vad ska du göra om du misstänker ett framfall?

Om du misstänker att du har en prolaps ska du boka en tid hos en gynekolog. Berätta om alla symtom. Du kan utgå från orden kiss, bajs, sex och fysisk belastning/träning samt livskvalitet. Gynekologen kan sedan göra en undersökning.

De olika framfallstyperna

 • Cystocele (Framfall av urinblåsan): Vid cystocele sjunker urinblåsan ned mot framväggen av slidan.
 • Rektocele (Framfall av ändtarmen): Rektocele innebär att ändtarmen buktar bakåt in i slidan.
 • Uterusframfall (Framfall av livmodern): Uterusprolaps innebär att livmodern sjunker ned i slidan.

Tips: bildgoogla cystocele, uterus prolapse, rectocele

Hur märker jag om jag har ett framfall?

Det kan vara svårt att själv avgöra vilken prolapsstyp man själv lider av eftersom symtomen på flera sätt liknar varandra. Sammanfattningsvis kan prolaps ge:

 • utfyllnadskänsla i slidan
 • tryckkänsla och trötthetskänsla i bäckenbotten
 • känsla av att ha en ”tampong som sitter snett”
 • du kan själv känna något som buktar ner/ut
 • svårt att tömma blåsan eller återkommande trängningar
 • svårt att tömma tarmen

Symtomen kan blir värre under dagen och kännas bättre när du ligger ner. Om du har ett framfall som trycker ner genom vaginalöppningen kan du också uppleva regelrätt skav mot underkläderna.

Vilken typ av framfall?

Det finns alltså prolaps som berör blåsan, tarmen eller livmodern och dessa kan ge lite olika symtom.

 • Om du har en känsla av tyngd eller tryck i bäckenregionen tillsammans med urininkontinens, täta trängningar eller svårigheter att tömma blåsan kan detta tyda på ett framfall av urinblåsan, även känt som en cystocele.
 • Om du har en känsla av tyngd eller tryck i bäckenregionen tillsammans med svårigheter att tömma tarmen, kan det vara ett tecken på ett framfall av ändtarmen, även känt som en rectocele.
 • Ifall du har en känsla av tyngd eller tryck i bäckenregionen tillsammans med en dov obehagskänsla i nedre delen av ryggen eller magen kan det vara ett tecken på livmoderframfall.

Det är dock jätteviktigt att komma ihåg att det är efter en gynekologisk undersökning som du kan få en diagnos. Det finns andra tillstånd som kan ge liknande symtom och besvär. Det här är förenklat och ska inte användas som grund för att diagnostisera dig själv.

Behandling

Beroende på grad av objektivt framfall och upplevde symtom kan olika behandlingsalternativ diskuteras. I tidiga stadier och vid små framfall kan det räcka med bäckenbottenträning och livsstilsförändringar för att bli besvärsfri. Livsstilsförändringarna kan handla om att undvika förstoppningjustera träningsformer samt att vid behov gå ner i vikt. En del kan också få god effekt av mekaniska hjälpmedel.

Framfall kan ofta opereras, men operationssättet avgörs naturligtvis av besvären och vilken/vilka typer du lider av.

Jag ska till gynekologen, vad ska jag fråga om?

 • Vad är det som orsakar mina besvär?
 • Kan du visa och förklara vilka strukturer som är inblandade?
 • Vad börjar vi med som förstahandsbehandling för mina besvär?
 • När och hur utvärderar vi resultatet?
 • Vad gör vi senare om det behövs någon annan insats?
 • Behöver jag remiss eller hänvisning till någon annan profession, undersökning eller behandling?
 • Finns det något jag behöver veta inför en graviditet, klimakteriet eller annan förändring?

Har jag ett framfall?

Hoppas du fått vägledning och svar på den frågan här. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *