Vad är skillnaden mellan en buktande slidvägg och ett framfall?

Vad är skillnaden mellan en buktande slidvägg och ett framfall? Min barnmorska sa vid efterkontrollen att jag har en buktande slidvägg, och när jag läser på om symtomen jag har så tycker jag att det stämmer med vad jag läser om cystocele, främre framfall. Vad är skillnaden mellan buktande slidväggar och framfall egentligen?

Läsarfråga

Okej, så här:

Egentligen är en buktande slidvägg och ett framfall samma sak. Det är samma strukturer som buktar/faller och det kan ge upphov till samma symtom. Definitionen av framfall är  typ ”sänkning av en eller fler av vaginas väggar och/eller cervix”. Det finns olika grader av framfall, och i princip är en slidväggsbuktning och ett litet framfall samma sak.

Grejen är bara att ett framfall ofta är en ”kronisk” diagnos; muskler och stödjevävnader i bäckenbotten har sakteligen blivit allt mindre hållfasta och vävnaderna faller med gravitationen nedåt. Den diagnosen/prognosen stämmer i regel inte för nyförlösta.

En återhämtningsprocess

Någonstans har jag läst att 70% av alla vaginalt nyförlösta kvinnor har buktande slidväggar/olika grad av framfall. Men detta skiljer sig drastiskt från den ”kroniska diagnosen” även om symtomen blir helt de samma. För hos en nyförlöst individ kommer  kroppen genomgå en spontan återhämtning, och det som ser ut som ett framfall någon månad efter en förlossning behöver nödvändigtvis inte vara likadant 12 månader efter en förlossning. Men återhämtningsgraden är individuell naturligtvis, och visst finns det kvinnor som får kvarvarande besvär. Men det går inte att avgöra exakt hur bra det kommer läka utifrån hur det ser ut eller känns kort efter en vaginal förlossning. Vissa har jättestora buktningar efter en förlossning, men blir helt besvärsfria en kort tid efter.

Sen kan vi också konstatera att den största riskfaktorn för att drabbas av framfall senare i livet (oftast efter klimakteriet) är att ha fött barn. Det är ju möjligt att besvären som du känt av efter en förlossning liksom predisponerar för att senare få ett ”riktigt” framfall.

Jag brukar förklara det så här:

 • Det här är en vagina sedd från sidan (klitoris åt vänster, analöppning åt höger):

││

(Tänk nu att vagina är utrymmet mellan strecken, som är väggarna.)        

 • Och så passerar ett barn, och sträcker ut vaginas väggar JÄTTEMYCKET:

 (<-B E B I S->)

(Tänk nu hur mycket vaginas väggar pressas åt sidorna av en passerande bebis)

 • Då blir slidväggarna rejält utsträckta, och se först ut såhär:

S S

(Tänk något hel-sladdrigt som buktar både hit och dit)

 • Och sen börjar kroppen återhämta sig och då ser vaginalväggarna ur såhär

) (

(Tänk att väggarna är liksom lite överflödigt utsträckta och att tyngdlagen tynger ner så att allting buktar in mot slidan)

Det vill säga, när väggarna är lite sladdrigare än vanligt så finns det utrymme att bukta in, med tyngdlagen liksom.

 • Och med tiden kanske det blir såhär:

││

(Återställda slidväggar, yay!)

 • Eller så här:

│(

(En bakre buktande slidvägg, med tiden räknas detta alltså som en rectocele, och detta kan opereras om det ger symtom)

Eller så här:

)│

(En främre buktande slidvägg som senare klassas en cystocele, och detta opereras också om det ger symtom)

Behandling

Bara för att man konstatera att en slidväggsbuktning övergått i ett mer långvarigt tillstånd innebär det inte att en operation är nästa steg. Ibland är det för att man kanske ändå ska bli gravid och föda igen ganska snabbt. Ibland handlar det om ålder och om att skjuta på en del operationen så länge som möjligt, för att minska risken att behöva göra om dem.

Här kan du läsa om behandling för framfall.

│-│

Ibland kan man ha ett mekaniskt litet stöd som stöttar upp slidväggarna och dess buktningar. Mer om detta har jag skrivit här. 

Att ”bara” träna upp bäckenbotten

Om dina muskler är svaga och bedöms träningsbara (det vill säga sitter där de ska och inte är sönder efter en förlossning) kan du kanske bli helt besvärsfri ”bara” genom bäckenbottenträning. Inte för att träningen i sig lagar slidväggsbuktningen, men för att starka bäckenbottenmuskler liksom lyfter upp hela buktandet och gör att de kommer längre från slidöppningen. Detta ger i sig minskade symtom.

Skillnaden mellan en buktande slidvägg och ett framfall

En buktande slidvägg är egentligen ett litet framfall, men med den stora skillnaden att prognosen är att detta möjligen kan försvinna med hjälp av kroppsegen återhämtning och kanske med lite hjälp av bäckenbottenträning. Prognosen är den avgörande skillnaden mellan en svag/buktande slidvägg och ett framfall. Ett framfall är ett mer ”kroniskt” tillstånd som behöver åtgärdas kirurgiskt om det ger besvär.

Läs mer på temat:

Hur vet jag om jag har ett framfall?

Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar efter förlossningen?

Träning vid framfall

Referenser:

Association between vaginal bulge and anatomical pelvic organ prolapse during pregnancy and postpartum: an observational study

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

35 Comments

 • Så himla bra. Tack! Nu har jag äntligen fått ett ord för mina besvär, rectocele. Så mycket jag har lärt mig om hur allt hänger ihop, bara genom att läsa några av dina blogginlägg. Helt underbart att du beskriver bäckenbotten med hjälp av tecken. Sjukt roligt och bra 🙂

 • Födde barn för drygt sex veckor sedan (blev klippt men sprack inget. Undersökt av både bm och läkare som inte upptäckte några andra skador) och nu för någon dag sedan gick jag runt med mitt barn mycket i bärsele (storasyskon hemma o sjuk så behövde händerna fria) efteråt kom en tyngdkänsla i underlivet som nu funnits kvar i några dagar. Jag har känt efter där nere och tror att min främre slidvägg buktar och att den bakre slidväggen är så slapp att den liksom hänger och täpper till hålet. Inget som hänger utanför, men den bakre är rejält slapp.
  När jag läser din beskrivning så tänker jag att alla som föder barn vaginalt får rejält slappa slidväggar efteråt, men har frågat två av mina vänner och de har inte alls upplevt det jag beskriver.
  Vad är tidsspannet på att det ska börja strama upp sig igen?
  Jag kniper och kniper för jag är livrädd att detta ska bestå, tror jag gör rätt men känns svårt att knipa hårt.
  Kan jag göra något mer? Har bokat tid hos gynekolog. Har redan varit på återkontroll och då sa hon inget om detta.
  Har inga problem med läckage, bara tyngd och obehag att det känns som att man har något i slidan.

  Tack för en bra blogg. Läser allt jag kan då jag har otrolig ångest över detta..

  • Ha inte ångest! Knipträna i liggande, vila när du känner att kroppen behöver, bär inte mer än att du känner att är okej, sitt ner när du gör de förberedande momenten för matlagning etc så kommer detta kunna läka och bli bättre, troligen. Om du kan, boka en tid hos en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten också. 6 veckor är verkligen ingenting, så försök ha is i magen. Jag vet att du har känslan av att något hänt. Men kroppen har fantastiska potential att läka, och om du har besvär som kvarstår länge så kommer det kunna fixas kirurgiskt om det kommer till det.

   • Tack för ditt svar!
    Jag har försökt boka tid hos en fysioterapeut, men det verkar inte finnas lediga tider på många månader. Bor i Sthlmsområdet och kollade om det gick att boka en tid hos dig, men det såg rätt mörkt ut.
    Anledningen till min ångest är att jag normalt sett är en väldigt aktiv person som lever för att träna. Jag känner det mer eller mindre som att livet är över och att jag aldrig mer kommer kunna träna som jag vill..
    för att ändå aktivera musklerna lite, är det ok att göra övningar med lätta hantlar sittandes? Om det inte kräver att man håller andan? Eller är det för tidigt? Jag blir deprimerad av att inte röra på mig.

    • Det finns tid hos mig i slutet av april, jag la ut nya tider idag. Testa att boka hos min kollega på Hälsopoolen, hon har nog inte lika lång väntetid.

 • Hej Mia!

  Först och främst TACK för all bra information du delar med dig av! Vet inte hur många frågor jag haft som jag hittat svar på här! Jag födde mitt andra barn för 6 veckor sen och allt kändes jättebra efteråt. Sen blev jag övermodig och lyfte rätt tungt två veckor efter förlossningen och fick då ont i både magen och underlivet i några dagar efter. Sen dess har det känts bra igen men tittade för någon vecka sen och då är det som en liten ”klump” utanför öppningen, framtill. Ser den inte när jag ligger ner men när jag står. Sen dess kan jag liksom förnimma en tyngdkänsla, men som sagt är det inget jag känt av innan förutom ibland på kvällen om jag varit väldigt aktiv. Har alltså inga eller svaga symptom men är ändå så himla orolig! Kan det gå tillbaka om några månader även om det är såpass att det buktar ut utanför, eller kommer den utbuktningen alltid vara kvar?

  • Ta det lugnt, njut av bebisen, hushåll med bäckenbottens ork och resurser (dvs vila när du känner att den behöver det) och utvärdera när det gått 9-12 månader. Jag har haft patienter som känt av en pågående förbättring fram tills 18 månader. Sett i det perspektivet födde du typ igår så det kommer hinna hända MYCKET. Vi kan inte veta exakt hur det kommer läka såklart, men jag tycker inte du ska oroa dig!

 • Tack för detta inlägg!!! Så bra info och lite hopp om liv! Ska till barnmorskan idag för att göra en koll då kag tror jag fått ett framfall. Har ngt som hänger ner i slidan och jag är livrädd. Mitt hopp är nu att det med tiden ska bli ngt bättre då jag födde för 5 månader sedan. Livrädd för att inte kunma ha ett liv med fysisk aktivitet då min passion är hästar.. dvs mkr rörelse och lyft..
  Tack iaf!!!!

 • Hej!
  Tack för din blogg!! Läser och läser och det verkar finnas en uppsjö av kunskap att tillgå här!
  Jag undrar en sak; kan ett framfall/buktande slidvägg som uppstått några månader efter förlossningen återgå?
  Jag kände mig alltså rätt stabil i underlivet efter förlossningen, men efter ca 4 månader bar jag min bebis väldigt mycket och kände att ngt hände.
  Kan detta återgå trots att jag orsakat det långt efter förlossningen? Det är ju liksom inte själva förlossningen som som gjort det.
  Kanske väldigt otydlig fråga..

 • Jag tänker att hela resonemanget om tid och återhämtning är ungefär det svar som finns angående prognos. Utöver det som redan står i det här inlägget, att kroppen återhämtar sig hela första året.

  Angående debuten av symtom har det ju ändå med förlossningen att göra, även om belastningen som blev droppen som fick bägaren att rinna över kom fyra månader postpartum.

 • Hej! Först och främst: tack för allt du gör! Jag undrar om en tyngdkänsla i underlivet två mån efter graviditet (i detta fall ks) kan orsakas av torrhet eller om det mer troligt är buktande slidväggar/framfall? Slidväggarna buktar definitivt och hamnar i höjd med hymen vid krystning. Upplevelsen är att buktningen försämrats och att tyngdkänsla kommit först nu efter 9 veckor. Ammade enbart tre veckor. Inga andra symtom. Tacksam för svar. Mvh/E

  • Hej! Torrhet kan alla gånger ge irritation, men kanske inte direkt tyngdkänsla. Testa att smörja med locobase repair (alltså även på slemhinna inuti) slidan. Nio veckor efter förlossning är dte inget konstigt att slidväggarna buktar, så stressa inte upp dig över det! Det brukar kännas mer när man blir mer rörlig och aktiverar sig mer helt enkelt.

 • Tack för all bra information du delar med dig av!
  Om jag 1,5 år efter senaste förlossningen fortfarande har buktande slidväggar, räknas det som framfall då? Ska ringa Gyn på måndag och boka tid tänkte jag, missade telefontiden idag.
  Det känns som om hela min slida har ramlat ner och att allt ska ramla ut. Det känns som om huden inte dragit ihop sig efter förlossningen, så det känns som om det är för mycket hud där inne, om du förstår hur jag menar.
  Har buktning bak sen första förlossningen (en bristning som inte syddes enligt BM vid ett cellprov) och fram efter andra graviditeten (blev gravid med nummer två knappt 7 månader efter första förlossningen så antagligen därför). Jag kan knipa bra enligt mitt eget tycke. Har gått hos fysioterapeut som också undersökt mitt knip och hon sa att jag knep bra men behövde träna det mer. Så nu klarar jag till och med av att knipa när jag står upp. Men det har ju inte hjälpt buktningarna som fortfarande består. Borde ofta hjälpa till med tummen för att få ut allt bajs men väljer oftare att vänta tills det vill komma ut nästa gång istället (jättedumt jag vet men låtsas liksom som om det inte är något fel och ogillar kladd).
  Måste man få diagnosen framfall ställd innan man kan säga att man har det?

 • Kan man få buktande sliddväggar även om man gjort ks? Kan det även bli bättre när man slutar ammar? Även återhämtning upp till ett år? Tredje barnet och gjort planerat ks för 4 månader sedan. Innan 2 vaginala fl. Tycker sliddväggarna buktar rejält nu

 • Hej! Jag hade buktande bakre slidvägg vid kontroll 3 mån pp, samt svagt knip (nu har det gått 8 mån sedan fl), sökte gyn pga tyngdkänsla och skav. Mitt problem är att då jag kniper dagligen får jag direkt problem med tyngkänsla och skav i underlivet. Om jag gör uppehåll med övningarna några dagar försvinner det, som att när bb får vila mår den bra tolkar jag det. Detta gör ju såklart att jag inte vill knipa pga känslan efteråt. Antar att det handlar om nån form av överansträngning? Men ska det verkligen kunna bli så överansträngt av t.ex. 10 styrkeknip per dag? Mer klarar jag inte för då känns det verkligen som att allt ska trilla ut dagen efter.. Gynekologen jag besökte hade aldrig hört om detta, utan tyckte jag kunde fortsätta knipa. Förstår ju att egentligen borde jag knipa kanske iallafall 2 gånger per dag för att stärka upp men som det är nu är det inte görbart.
  Är detta något som du känner igen? Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.