Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Indisk matvecka

Indisk matvecka

Vi lagar ju regelbundet Sri Lankesisk mat, det är egentligen vår absoluta favoritmatkultur. På grund av obvious reasons, jag är ju halvsrilankes och tillbringade större delen av min barndom i Sri Lanka. Sri Lankeisk mat kan beskrivas som en korsning mellan indisk mat och thailändsk mat. Curry som är rätt lik indisk, men alla grytor innehåller kokosmjölk och ofta lime – alltså mer likt thailändskt. Vi hade en Sri Lankeisk vegansk bjudning med Kitty och Louise i våras, alla recept och så hittar ni här. Vi kan också rekommendera sri lankesiska piroger och tonfiskburgare med srilankakryddning.

Vi ska köra en mer uppstyrd lankesisk vecka innan vi åker till Sri Lanka i januari för att sakta vänja in barnen på starkare mat, men vi tjuvstartar lite med en indisk vecka.

Här är veckans utvalda recept:

 1. Butter chicken med detta kryddade ris.
 2. Rödbetscurry med ris
 3. Aloo tikki – potatisbullar med mangochutney
 4. Indiska roti (sri lankesiska roti är med kokosflingor och väldigt annorlunda från de indiska) tillsammans med lammfärskebab, raita och majssallad.
 5. Kheema pasta med köttfärs.
 6. Paneer (i såsen palak paneer) med ris.
 7. Linssoppa med bröd.

Vilken är din indiska favorit? 

 

5 kommentarer till “Indisk matvecka”

  1. Absolut! Båda varianterna borde funka som substitut. Man får väl bara se till att Tofun är fast och så vill man kanske marinera den innan för att få mer smak tänker jag.

 1. Åh, vad mycket gott! En fråga – i butter chicken-receptet ska man ha black cumin och fenugreeek leaves. Vad använde ni där? Svartkummin och bockhornsklöver eller nåt annat? Är inte helt säker på att jag kan få tag på sånt i staden där jag bor. Tips på ersättning? Spiskummin och kummin?

  Det var annars ett så enkelt recept, så det ska jag nog snart testa på familjen 🙂 Tack!

  1. Hej ioli!

   Black cumin kan nog ersättas med vanlig brödkummin. Vi hade inte heller bockhornsklöverlöv, men hade i lite bockhornsklöverfrön som vi malde och hade i.
   Till det slängde vi i lite av allt möjligt i kryddväg. Typ 1 tsk garam masala, 1 tsk mald kardemumma, 2 tsk paprika pulver, chilipulver efter smak osv.
   Lycka till med lagandet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *