Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Grym vegansk mat – Sri Lankan style

Grym vegansk mat – Sri Lankan style

Idag hade vi full med middagsgäster. Med vår familj var det 5 vuxna och 5 barn. Hemskt roligt och full ös! Vi bjöd på Sri Lankesisk mat och det finns kanske något jag borde säga kring detta:

 1. Sri Lanka-mat kallas i folkmun för “Rice and Curry”
 2. Rice and curry är då ris serverat med ett antal olika curryn. En curry kan vara en vegetarisk eller köttbaserad gryta, en fräst grönaksrätt eller en råkostsblandning. I alla fall finns det en currykryddning eller chili med i rätten. Lime är också en vanlig smaksättare.
 3. På många sätt liknar rätterna indisk mat men istället för yoghurtsåser så är det kokosmjölksbaserade. Självaste currykryddan skiljer sig en del mot de indiska varianterna.

Rätterna vi gjorde idag var:

Servera gärna med mango chutney och papadam.

image

Gästerna vi hade var HejhejVardags-Louise med man och barn, och Kitty utan man men med ett barn. Vi hade egentligen att det skulle vara ett tillfälle för oss alla att träffas, men Per och Nikki-Lo var inte i stan. Som vanligt så ser folk så naturliga ut när Mia tar kort…

 

image

Barnen hade toppenkul ihop vilket var underbart. Vi såg dem i form av virvelvindar och såg leksakerna i drivor runt om i huset under tiden…
image

Nu är det söndagskväll och vi ska ladda om inför veckan som börjar imorgon. Helgerna går så fort ibland…

2 kommentarer till “Grym vegansk mat – Sri Lankan style”

 1. Hej! Tack för fin blogg! Två frågor jag letar svar på som du/ni kanske kan hjälpa mig med som matglada sri lankaproffs. Först; vet ni om det går att odla curryblad som krukväxt? Hur kul vore inte det?! Kan man fixa frön nånstans? Och sen; var köper ni curryblad när det tar slut på hemmaplan? Jag nöp en gren när jag var på sri lanka för några år sen men den är ju borta nu..

  1. Hej och tack!
   Det går att växa curryblad i kruka men jag har ingen aning var man skulle få tag i frön. Min mamma brukar få med sig plantor när de är på Sri Lanka och sätta de i kruka när hon kommer hem men det känns inte riktigt som en sån sak som finns på Plantagen.
   Vi brukar köpa våra curryblad på en Sri Lanka butik på Ringvägen på Södermalm men det finns att köpa som torkat och fruset på de flesta livsmedelsbutiker som säljer asiatiska livsmedel.
   Hoppas det är till någon hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *