Egyptisk matvecka
Vissa länders matkultur har vi av olika anledningar en hyfsad uppfattning om, när vi börjar med det utvalda landets matvecka. Egypten var inte ett sånt. Vi ställde oss frågan om de äter mat som i mellanöstern (Libanesisk matvecka, Mansaf; Jordansk högtidsrätt, Persisk matvecka) eller om de äter mer som i Marocko och Tunisien? När vi läser verkar det vara en bröd- och grönsaksbaserad matkultur som drar åt det arabiska hållet. Intressant!
Vi kör på det!
- Koshary – ris, pasta och linser i en rätt. Med den speciella kryddblandningen baharat.
- Linssoppa som verkar väldigt som… vanlig linssoppa?
- Köttbullar med couscous och gräddfil.
- Ugnstillagad kyckling med potatis.
- Ugnsbakad aubergine med aish baladi (pitabröd, typ)
- Saneya Semaak – ugnsbakad fisk med ris.
- Arabiska pannkakor med tillbehör (äpple, banan, nötter, sirap?)
Tillbehör till veckan: marinerade oliver och inlagd gurka