Tårta med citron och maräng
En kväll för något år sedan kollade vi på Sveriges mästerkock och blev suuupersugna på tårtan de bakade. Den veckans fredagsmys blev därför en citrontårta. Vi gjorde några förändringar från recepten vi hittade. Här kommer vår variant som har blivit något av en favorit här hemma. Ibland finns det verkligen inget godare än kombinationen citroncurd och maräng.
Grundrecept tårtbotten
- 4 stägg
- 2 dlströsocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. Blanda de två mjölsorterna med bakpulvret. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och häll sedan smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Låt sedan kakan vila i 5-10 minuter i formen innan du stjälper upp kakan på ett fat och låt den svalna helt innan du skär den. Skär i tre lager.
Citroncurd
Ingredienser:
- 50 g smör
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 3 citroner, zest (finrivet skal) från 2 och juicen från alla tre
Gör så här:
- Riv skalet från två av citronerna.
- Pressa alla citronerna.
- Blanda citronzesten och saften
- Lägg smöret i en skål
- Vispa samman ägg, äggulor, strösocker och citron i en kastrull
- Sjud på medelvärme tills curden tjocknar. Vispa hela tiden!
- Rör i smöret. Klart!
Italiensk maräng
Ingredienser:
- 1/2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Koka socker och vatten till 123 grader.
- Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett skum.
- Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning. Du ska få en ganska stel och glansig maräng. Fortsätt vispa tills marängen svalnat något.
+Till tårtan behövs också hallonsylt och vispad grädde.
Montering
- På nedersta tårtbottnen brer du först hallonsylt och sedan ett lager citroncurd.
- På mittenlagret har du grädde.
- På översta lagret har du enbart citroncurd.
- Över hela tårtan spritsar du marängen.
- Bränn av tårtan med en brännare så det blir en fin yta.
Vad har du för favorittårta?
Se fler av våra tårtrecept:
Gluten och laktosfri Rockyroadtårta
Jag tycker det är djupt imponerande att ni tycker det är helt normalt att svänga ihop en tårta till fredagsmyset! 🙂
En annan (jag iaf) öppnar en påse chips och kallar det helg! Nu är jag iofs mer utan en ”salt och fett” kind of girl och äldsta sonen är en rak kopia av mig så då är det ju inte så konstigt det blir så. Men tycker det är kul när ni (eller du Josef) skriver om bakning för det är skoj att se hur olika man är! (De få gånger jag bakar blir det kladdkaka eller morotskaka, det enda som garanterar blir uppätet i detta hushåll! Annat har en tendens att glömmas bort?)