Magmuskeldelningar och bäckenbottenfunktion
Jag har patienter som haft stora magmuskeldelningar som kan vittna om att när de fick magen kirurgiskt korrigerad, först då kunde de få till ett riktigt bra knip. Det här sambandet mellan magmusklerna och bäckenbotten är kontroversiellt och debatteras ofta. Det kluriga är dock att egentligen ingen övertygande forskning har kunnat se något samband mellan magmuskeldelningar och bäckenbottenproblematik, mer än det logiska: båda kan drabba kvinnor som varit gravida. Trots detta upplever en del att muskelfunktionen på båda ställena hör ihop.
Under graviditeten sträcks magmusklerna ut och separeras, och upp till en tredjedel av alla postgravida individer har kvar en delning 12 månader efter en fullgången graviditet. Detta kallas magmuskeldelning på svenska, och diastas på medicinspråk. Å andra sidan är bäckenbottendysfunktion ett paraplybegrepp som omfattar framfall, inkontinens och sexuella besvär. Det är viktigt att notera att riskfaktorer för bäckenbottendysfunktion inkluderar att ha fött flera barn, högre ålder och fetma. På samma sätt är riskfaktorerna för diastas fetma, flera graviditeter och stor fosterstorlek eller flerbarnsgraviditeter.
Hör besvären ihop?
Både mag- och bäckenbottenmusklerna spelar en viktig roll för hållning, rörelsemönster och stabilitet i kroppen. Individer med diastas är mer benägna att vara svaga i bäckenbotten, vilket kan höra ihop med förekomsten av urininkontinens och framfall. Däremot saknas forskning som stödjer att det finns någon orsakskoppling mellan diastaser och bäckenbottedysfunktion eller ländryggssmärta.
Ta hand om magmusklerna och bäckenbotten
- Träna bäckenbotten regelbundet. Det kan hjälpa till att förebygg och behandla urininkontinens, och påverka eventuella andra bäckenbottenproblem till det bättre.
Läs mer här:
Den bästa bäckenbottenträningen
Bäckenbottenträning – ljudfiler
- Träna kroppen. Stärk kroppen med träning som riktar sig mot alla bålens muskler, benmusklerna, rumpmusklerna och allt annat. Är du osäker och vill ha stöd med ett träningsupplägg som är anpassat för både svag bäckenbotten och diastas kan du kolla på alla mina webbkurser här.
- Ta stöd av en professionell. En fysioterapeut inom kvinnors hälsa kan vara en lämplig person att börja hos. Här hittar du sådana.
Hur vet jag om jag har en diastas?
En magmuskeldelning är inte en “kvarvarande magmuskeldelning” förrän det gått cirka ett år efter förlossningen. Kroppen får nio månader på sig i förändningen under graviditeten, och kräver minst samma tid för återhämtning. Tänk dig att de raka magmusklerna ser ut som två fläskfiléer på vardera sidan. De är några cm breda och liksom lite runda i sin form, innan graviditeten. Efter en graviditet blir musklerna något bredare och plattare i formen. Denna förändring är permanent. En magmuskeldelning räknas knappt som en magmuskeldelning om den är på under 2 fingersbredder, det vill säga 2-3 cm. Delningen beror på att senvävnaden mellan de raka bukmusklerna sträcks ut, som ett tyg som tänjs ut.
Här visar jag hur du kan kolla din egen diastas.
Behöver du träningsprogram?
Om du inte har tillgång till en fysio vill jag tipsa om mina webbkurser. Alla mina webbkurser är anpassade även för dig med diastas. Det är snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med symtom eller besvär. Här finns allt du behöver veta!
Här kan du läsa mer:
Vad säger forskningen om diastaser? Här finns hela referenslistan även för denna artikel