Träningsvärk av knip

Träningsvärk av knip

Hej, jag undrar angående om träningsvärk eller annan form av värk när man gör knipövningar. Jag får mild mensvärk när jag gör knipövningar. När vet man att det är bra eller dålig värk?  Hur hårt ska man egentligen knipa?

Läsarfråga

Ska inte göra ont

Bäckenbottenträning eller annan träning ska inte göra ont. Det är tecken på att något med träningen är fel. Antingen att du på något sätt utför övningen fel eller att doseringen har blivit tokig. Med dosering menar jag antalet knip, hur länge du håller knipen och hur mycket och ofta du upprepar träningen.

Läs gärna mer här: Vanliga fel vid bäckenbottenträning

För mycket av det goda

I och med att budskapet vi får ”överallt ifrån” är att vi ska knipa mer är det lätt att tro att det är bättre ju mer, hårdare och oftare vi kniper. Men det finns gränser och om du överanstränger dina muskler blir de trötta och ibland också smärtande.

Viktigt att slappna av

Om du ska bäckenbottenträna är det minst lika viktigt att slappna av i bäckenbotten som det är att knipa. Mellan varje knip ska du landa i en god avslappning. Kom också ihåg att knipet inte ska kännas i låren, rumpan och bara som en yttepytte-antydan i magen.

Sluta knipa

Det låter som att du ska ta en paus från knipträningen. Om det är möjligt, boka en tid hos en fysioterapeut som kan bedöma hur dina muskler jobbar. I det fall du kniper för mycket eller med fel muskler kan det hända att du behöver hjälp att hitta både rätt muskler och rätt dosering innan det är lämpligt att knipa igen.

Jag kan slappna av

Om du är helt säker på att problemet inte sitter i överspänd muskler får vi istället se över doseringen av träningen. När du gör många och lätta knip kan det finnas en anledning att göra knipövningar flera gånger per dag. Vi kan dra en parallell till att rulla axlarna för att få igång blodcirkulationen när vi sitter och jobbar. Det är fördelaktigt att göra det ofta, gärna måna gånger per arbetsdag. Om du istället gör stenhårda knip i syfte att faktiskt öka styrkan kan vi likställa det med att du går till gymmet och tränar axlarna med hantlar. Det är inte rimligt att göra sådan träning lika ofta och lika mycket. Du behöver alltså dosera din knipträning utefter hårdhet i knipen och syftet med träningen.

Träningsvärk av knip

Det kan visserligen hända att du får träningsvärk av all muskelträning, men den brukar komma senare. Träningsvärk brukar vara som tydligast kring 48 timmar efter träning. Smärta eller obehag som kommer i direkt anslutning till träningen tolkar jag som något dåligt.

I övrigt vill jag också rekommendera detta inlägg:

Hur ska jag lägga upp min knipträning?

Referens

The status of pelvic floor muscle training for women

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.