Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Spänning i linea alba

Spänning i linea alba

Spänning i linea alba

Haha, den här inläggsrubriken ” Spänning i linea alba” låter lite som en titel på en Kitty-bok. Men dagens inlägg ska inte handla om en tonårsdeckare eller spännande händelser, utan om ämnet ”Tension”.

Jag minns inte längre när ”tension” blev ett välkänt begrepp för mig, så där så att dess innebörd är helt sjävklar. I och med att jag har exakt noll kunskaper om fysik antar jag att det är något som kommit tillsammans med kunskap om funktionell anatomi och fysiologi. Det har blivit ett sådant begrepp som jag får påminna mig om att alla mina patienter kanske inte förstår.

Tensionsbegreppet

Tensions-begreppet är grundläggande för rehab för postpartum-magar och jag tänkte därför ägna ett inlägg åt just detta.

Fysisk tension beskrivs som spänning och som den dragkraft som går genom en sträng, kabel eller kedja. Spänning kan också vara motsatsen till kompression. Den fysiologiska tensionen vi pratar om när vi pratar magmuskeldelningar är för att beskriva det som händer i magens stödjevävnadsmittlinje när du alstrar kraft i bålen. Om du har en magmuskeldelning kan det hända att mittlinjen fortsätter att vara slak/slapp även om du spänner magmusklerna, och resultatet blir en nedsatt tension.

Tension möjliggör kraftöverföring

Tension är viktigt eftersom det är där igenom som kraftöverföringen går mellan höger och vänster kroppshalva. En separation av magmusklerna är helt funktionell under graviditeten men hos ungefär en tredjedel av alla postgravida kvarstår en viss delning. Förklaringen till detta tror man är genetik i stor utsträckning.

Behandling för låg tension

Rehabilitering handlar om lämplig belastning vid lämplig tidpunkt. För en separation av magmusklerna vill vi öka tåligheten för belastning och vävnadens förmåga att skapa tension. Det innebär att behandlingen handlar om att ligga på den maximala belastning som du kan uppnå utan att förlora kontrollen av det trycket i buken eller mot bäckenbotten. En lagom belastning minskar diastasens djup, men påverkar inte nödvändigtvis delningens bredd. Tidigare var man mycket mer försiktig med belastning av magens mittlinje, och då ansåg man också att det fanns farliga eller felaktiga övningar. Ett rehabprogram som utmanar bålens alla muskler i flera rörelseplan brukar behövas.

Tensionen är det viktigaste

Tidigare stirrade vi oss blinda på själva delningen och dess bredd. Men nu har pendeln svängt. Visst kan vi bedöma hur bred en delning är, men det säger oss egentligen inte så mycket om själva funktionen. Det som verkar vara viktigt är istället förmågan att generera spänning mellan höger och vänster sida av magmusklerna. Tidigare har man också verkligen avrått från att träna så pass tungt att det skapas en ”ås” på magen. Nu har pendeln svängt eftersom man har sett att det ibland är svårt att nå framsteg i rehaben om man alltid stannar upp på en viss nivå. En mjuk och liten åsbildning kan vara okej. Om du är osäker, boka en tid hos en fysioterapeut.

Individanpassning

Att individanpassa rehabprogram är A och O, och därför brukar jag försöka avhålla mig från att kasta ut övningar här på bloggen. Det är så lätt att de bli ”så här gör man, det här är bra för alla”, och några sådana övningar tänker jag inte att finns, faktiskt. Men här kommer ett gäng förslag att börja:

Referenser

3 kommentarer till “Spänning i linea alba”

  1. Hej! Jag förstår att spänning är viktigt men hur tänker du om ryggliggande? Jag har ett bråck också och gillar att belasta magen hårt i ryggliggande men i den positionen har jag alltid ett dike mellan magmusklerna pga stor delning. Kan minska djupet på diket genom att aktivera transversus men då ökar risken för ”takås” plus tycker det kan kännas lite konstigt. När jag fokuserar enbart på raka musklerna håller de ihop bra, lägger jag på transversus drar jag ju isär dem. Tycker jag fått upp styrkan och att magen blivit lite plattare sen jag börjar fokusera enbart på raka i vissa liggande övningar. Tycker du det är dumt eftersom jag inte alls får till någon spänning då?

    1. Hej! Ett dike ser jag inte som särskilt problematiskt (det kommer faktiskt ett inlägg om just det senare). Du kan inte isolera muskler, så kör du på enligt bästa förmåga. Du kommer ha någon grad av transversusanspänning, även om du inte tycker att den är “maxad”.

      1. Tack, skönt att höra! Har tolkat många inlägg (menar inte just hos dig utan följer flera lika) som att man främst ska försöka jobba i positioner där man får en viss spänning. Och att när diket finns där är ju linea alba helt slak. Men samtidigt tycker jag ryggliggande med dike känns bra så jag har kört på ändå 🙂 tränar ju i andra positioner också så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *