Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt är världens vanligaste bukoperation. Det är ett rutiningrepp och görs på säkrast möjliga sätt för alla inblandade. Även när allting görs på bästa möjliga sätt kan komplikationer uppstå. Sammanväxningar är en komplikation som kan uppdagas flera månader eller år efter ett kejsarsnitt.

Vad är en sammanväxning?

När kroppen läker från kirurgi skapas ärrvävnad. I buken skapas ärrvävnad på alla nivåer mellan livmodern och huden. Ibland skapas dock ärrvävnad mellan de olika vävnadslagren, eller mellan olika organ. Ärrvävnad som skapas där den anatomiskt sett inte ska vara kan hamna att bli en vävnadsbrygga där det generellt inte ska finnas en sådan. Detta är sammanväxningen. Sammanväxningar behöver varken märkas eller synas. Hos vissa ger de dock upphov till problem. Sammanväxningar kan finnas även utan kirurgi, det kan uppkomma av trauma, infektioner eller inflammationer.

Hur ditt hud-ärr ser ut kan ge en hint

Ärret på huden är bara toppen på isberget när det kommer till kejsarsnittsärr. Hur ditt ärr ser ut kan dock ge en indikation på hur det läker där under. Små platta ärr som är av samma färg som omkringliggande hud kan tyda på en mindre sannolikhet att du har sammanväxningar inuti. Ett ärr som är upphöjt, brett, och kanske också har färgförändringar kan tyda på att det också finns sammanväxningar inunder. Ärr som är mycket mörkare än omkringliggande hud, med eller utan upphöjning av ärret har enligt vissa studier störst sannolikhet att ha sammanväxningar.

Vad kan sammanväxningar ge för symtom?

Sammanväxningar kan ge en annorlunda känsla inne i buken och många har en känsla av att något inte är som innan, utan att kunna sätta ord på det. Symtomen är ofta diffusa och kan också finnas av helt andra anledningar:

 • Smärta vid samlag
 • Smärta vid tarmrörelser/tarmtömning
 • Svullen mage
 • Obehag vid upprättstående
 • Ont i magen av okänd anledning
 • Sekundär barnlöshet
 • Menssmärtor som förvärrats efter kejsarsnitt
 • Ömhet över ärrvävnaden

problem med sammanväxningar!

Det är inte nödvändigtvis så att sammanväxningar ger några som helst problem, men det kan göra det. Det kan ge upphov till rörlighetsinskränkning när man rör huden och vävnaderna i buken. Vid stora och besvärsgivande sammanväxningar är kirurgi en lösning. Detta kan dock ge upphov till nya ärrbildningar och är inte alltid en rekommenderad lösning. De senaste åren har man därför testat en del fysioterapeutiska behandlingar, där manuell terapi varit en del. Detta har visats ha god effekt, men är en tidskrävande och inte alltför mjuk behandling. Fysioterapeuten jobbar då från huden och neråt med myofasciell töjningsteknik och långsamma stretchande rörelser. Både tiden man lägger ner på behandling och själva den fysiska kraften i behandlingen är rätt omfattande. Vad jag vet finns ingen fysioterapeut inom svensk sjukvård som gör detta som en vanlig behandling.

Förenklade egenvårdsvarianter du kan testa själv

Det finns en del saker du kan testa själv. Nu har jag hittat några exempel på youtube, med våga kolla på fler klipp än dessa och testa. Det är inget som ger några biverkningar och du har bara att vinna på att testa!

Referenser:

Previous

Next

26 Comments

 • Jag har ett annat ärr, från en hälseneskada, där jag har en sammanväxning som faktiskt stör mig. Huden dras med när jag ställer mig på tå, och sträcker på mig. Det stör rörligheten en del, även om jag till stor del funkar bra och kan träna. Det som stör mig något så ENORMT är mottagandet jag fick när jag påtalade det här problemet.

  Det framstod som att jag bara inbillade mig, att det inte var något som var på riktigt. Nu har jag ju sedan länge läst på och kommit fram till vad det är, men jag kände mig så sjukt förminskad och förlöjligad när jag sökte hjälp för detta. Det är som att full funktionalitet inte förstås, hur viktigt det är för vardagen, fritiden och ens mående. Är SÅ GLAD att du skriver enkelt om detta, för det hjälper!

  Min stora skräck för snitt var just detta, att det skulle bli sådana sammanväxningar att jag inte skulle kunna träna som vanligt igen. Även om sammanväxningar är invididberoende så är jag övertygad om att läkarens skicklighet gör skillnad. Hälsenan gjordes av en mer junior läkare. Jag har två andra stora operationer som ingen av dem har sammanväxningar. Hälsenan gjordes om till viss del av en mer erfaren läkare och det blev bättre.

 • Jag drömde inatt att jag hade gjort ett kejsarsnitt. Men sen märkte jag att magen fanns kvar (hade dock ett ärr när jag tittade i spegeln) blev mycket bekymrad och bad min man ringa förlossningen som berättade att de hade glömt att ta ut barnet?!

  …..jag har så konstiga drömmar just nu…..

 • Hej Mia! Tack för din fantastiska blogg som är en riktig ljusning i mörkret vad gäller kvinnohälsa!

  Jag födde en son med KS för 2,5 år sedan och har egentligen undrat över sammanväxningar ända sedan dess. Mitt ärr läkte jättefint i ena änden, men 75% av ärret är brett, sprucket, illrött och upphöjt. Jag tyckte tyvärr att eftervården var icke-existerande. Min barnmorska hade inte tid för mig förrän 4 månader efter att barnet var fött och tyckte inte att någon fysisk undersökning skulle göras då jag inte fött vaginalt. Jag har haft ont i magen från och till, främst på den sidan och rakt över där ärret inte läkt ordentligt sedan min son föddes. Det är en obehaglig smärta som verkligen påminner om hur det kändes precis efter snittet. Först i somras, 2 år efter min son föddes, fick jag tjatat till mig en gynekologisk undersökning. Den visade ingenting speciellt, men när jag frågade om sammanväxningar så sa gynekologen bara att det inte är något de brukar undersöka.

  Vet du hur man brukar se om det finns sammanväxningar? Är det något som läkarna skulle se under en vanlig gyn-kontroll med ultraljud? Jag tycker det känns jätteläskigt att jobba med ärrmassage själv, området över ärret är fortfarande så känsligt och gör ont att jag blir lite yr och illamående av tanken. Samtidigt gör jag det självklart om det skulle leda till förbättringar…

  • Nä, sammanväxningar är nog något som man inte ser om man inte gör typ titthålskirurgi, vad jag vet. Ärrmassage kanske inte är aktuellt men kolla lite på de länkarna jag la in i inlägget, kanske någon av de övningarna/stretcharna kan ge dig något?

 • Är rätt säker på att jag har en sammanväxtning till följd av kejsarsnitt med mitt första barn. På ena sidan, i samma område som jag saknar känsel känns det liksom stelt under till i magen och en gång då jag föll illa med cykeln och fick styret i magen fick jag ett blåmärke över och, när blodet rann neråt, under detta område, men där blev det inte blått. Såg mystiskt ut… men den enda gång det stör mig egentligen är om någon får för sig att lyfta mig vid en kram. Då stramar och sträcker det obehagligt. Oroade mig lite för att det skulle vara obehagligt nästa graviditet, men det märktes inte då. Ärret ser väldigt fint ut, så jag har aldrig masserat. Men jag det kanske jag ska testa nu. Eller är det försent drygt 8 år efter operationen?

  • Nej inget som jag känner av. Läkaren sa att jag hade ganska lite efter förra snittet, typ tjockt som en tumme någonstans inuti. Har aldrig känt av. Antar att det kommer tillbaka och blir lite mer nu, men har ingen känsla av att det skulle vara besvärligt.

 • Hej och tack för bra blogg och inlägg!
  Undrar om du vet om se tips du gav funkar direkt efter kejsarsnitt? Jag snittades för fyra veckor sedan. Tänkte framförallt på det där med stretching..?
  Hälsningar Lisa

 • Hej Mia och tack för en otroligt givande och lärorik blogg. Jag har en fråga till dig som gjort två kejsarsnitt. Fick du efter ditt första eller andra kejsarsnitt någon information om hur många snitt som är möjligt? Förstått att detta är högst individuellt. Jag fick mitt första barn för ett halvår sedan, det var en tuff förlossning där vi vårdades på varsin avdelning, dottern på Neo och jag på BB. Pga flers omständigheter kan jag inte tänka mig fler barn om jag inte fåt kejsarsnitt nästa gång. Då jag däremot alltid drömt om flera barn tvekar jag av rädsla att det ”bara” kan bli ett till. Har du som är påläst någon lugnande info om antalet snitt man kan göra?
  Tack på förhand!

  • Ibland sägs det att man inte “kan” göra fler än tre snitt, men det är inte riktigt sant. Men risken ökar för komplikationer under efterföljande graviditeter om det börjar bli många snitt, så man kan bli avrådd från att skaffa fler barn. Det beror mycket på ärrvävnaden. Läkaren som utför snittet kan ge en liten hint till hur det ser ut inuti och råd kring om en ytterligare graviditet är lämplig.

 • Hej,

  Jag har massa sammanväxtningar i buken pga endometrios, operation av myom och kejsarsnitt. Jag tittade på videon med bollarna, om jag inte har tillgång till de bollarna finns det något annat jag skulle kunna använda hemma…en kudde? Har pilatesboll om det skulle kulla funka?

  Undra också om du vet om det finns någon som behandlar ärrvävnad?

  • Hej! Om du googlar “liten pilatesboll” så kommer du hitta, det går att köpa via nätet. Vet ingen som behandlar ärrvävnad mer än att instruera massage och liknande övningar som på klippen. Men om du vill kan du ju alltid boka tid hos en fysioterapeut som jobbar med kvinnohälsa och se om du kan få ytterligare individanpassade råd/tips/behandling.

 • Hej! Jag gjorde för snart 4 mån ett urakut kejsarsnitt. Dem var därför tvungna att snitta även mina magmuskler. Efter har jag en svullnad på min vänstra sida samt att jag har svårt att få kontakt med musklerna på samma sida. Har du någonsin hört någon om detta? Jag tränar övningar för ett stärka mina inre magmuskler men har fortfarande kvar svullnaden. Har 1.5 kg kvar till min ursprungliga vikt och är normalt byggd.
  Tack på förhand!
  Suzana

  • Hej! Jag är ledsen att börja med en motfråga, det är inte meningen att inte tro på dig – men är du helt säker på att de skar i dina magmuskler? Det är otroligt ovanligt! Det allra vanligaste är att de delar på stödjevävnaden mellan magmusklerna, det går snabbare än att skära i musklerna. Om det var så bråttom att de råkade skära i i musklerna när de skar genom något annat lager i buken förstår jag mer, men då borde det inte vara så omfattande skada? Det är alltså ungefär 6 lager vävnad de skär eller tar sig igenom på olika sätt, och på olika ledd dessutom. Efter bukkirurgi kan man vara svullen länge, ibland upp till 6-12 månader. Jag är inte en förespråkare av att enbart träna “de inre magmusklerna”, om du har några funderingar hur du kan träna dina magmuskler rekommenderar jag dig att söka upp en fysioterapeut.

   • Hej Mia.
    Tack för ditt svar .
    Som jag förstod det så hade dem skurit ut magmusklerna enligt vad överläkaren som gjorde kejsarsnittet sa. Kan ju alltid dubbel kolla informationen men både jag och min man uppfatta det så. Jag har börjat gå till en fysioterapeft som hjälper mig med vissa msgövningar. Jag har rätt så ont i magen efter jag tränat. Kan liksom inte bedöma om det är träningsvärk elle ifall magen inte läkt riktigt? Mitt ärr stramar dessutom in på vänster sida och blir rödare efter träningen.
    Kram
    Suzana

    • Jag tänker att du kan få bra råd om magträning efter graviditet i en rad andra inlägg här på bloggen, lite oavsett av vad du varit med om så gäller samma principer. Stramande ärr bör du massera, finns även inlägg om det. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.