Ont i magen länge efter kejsarsnitt

En guide till varför man kan ha ont i magen länge efter kejsarsnitt

Jag upplever ofta att vi fysioterapeuter, som följer individer länge i rehabförlopp, har en annan syn på kejsarsnitt än många inom kvinnosjukvården. Ofta framhålls risker och komplikationer kring kejsarsnitt och man poängterar ofta att återhämtningen blir tuff. Min kliniska vardag fylls i regel av personer som har en tuff återhämtning efter vaginala förlossningar, och långt mycket färre som har komplikationer efter snitt. Det är klart, att så länge den akuta operations-läkningen pågår, är du eventuellt mer påverkad av snitt än av en vaginal förlossning. Men efter de första veckorna är de väldigt få som har bestående besvär. Men just idag tänkte jag dock göra en djupdykning i just det – om att ha ont i magen länge efter snitt.

Att ha ont i magen är normalt efter en förlossning, oavsett hur bebisen kom ut. Till en början handlar det ofta om eftervärkar och efter de första dygnen handlar det mer ofta om muskelsmärta.

Muskelsmärta

Det här är alltså den absolut vanligaste orsaken till smärta i magen och jag har skrivit om det vid flera tillfällen.

Vad händer med magmusklerna vid ett kejsarsnitt?

Muskelsmärta efter kejsarsnitt

Precis som andra muskulära smärtor och besvär kan även dessa smärtor bli långvariga, utan att det för den delen betyder att något är fel. Om smärtan blir värre då du lyfter huvudet när du ligger platt på ryggen (eller på andra sätt när du använder magmusklerna) kan du anta att smärtan sitter i musklerna.

Jag tänkte ta upp några av de mer ovanliga anledningarna till magsmärtor efter kejsarsnitt

Bråck

Vid ärr och andra försvagningar av vävnader kan bråck uppstå. Bråcket består av ett hål eller en öppning i hinnan om omger magmuskulaturen och där kan bukinnehåll pressas ut. Det bildar då en bula under huden.  Uppkomsten till bråck (alltså själva öppningen) kan vara medfödda defekter, något som uppstått under livet eller att en operation försvagat vävnaden så att ett bråck kan uppstå. Ärrbråck uppstår oftare hos överviktiga personer, hos individer som har diabetes eller genetisk påverkan på styrkan/hållfastheten i vävnaderna.

Symtomen är att det är något som buktar ut i eller vid ärret. Bråck kommer ofta med tiden, så detta kan vara ett symtom som kommer några månader efter kejsarsnittet. Bråck kan ge upphov till besvär från magen med illamående, förstoppning och kräkningar. Det är ungefär 2 av 1000 kejsarsnittade som får ärrbråck, men dessa siffror kommer också från en population där man kunde se att mittlinjeärr var mer förknippade med bråck än bikinisnitt. I Sverige använder man i princip enbart bikinisnitt.

Bråck behöver inte ge några besvär alls, och ger de inga besvär behöver man heller inte behandla dem. Behöver man behandla bråcket handlar det oftast om en operation.

Ärr-endometrios

Endometriosutveckling i kejsarsnittsärr är en annan ovanlig men ändå förekommande komplikation. Endometrios är när livmoderslemhinneliknande vävnad växer utanför livmodern, oftast i äggledare eller bukvägg. Ärr-endometrios är när det uppstår livmoderslemhinneliknande vävnad i ärret. Det finns också en liten risk att drabbas av ”vanlig” endometrios efter ett kejsarsnitt, även om man inte hade det innan graviditeten. Ärr-endometrios gör att ärret får sammanväxningar som kan påverka rörligheten i bålen. I studier har man sett att utveckling av ärr-endometrios kommer senare, med en symtomdebut något eller några år efter kejsarsnittet. Symtomen är smärta i ärret som går hand i hand med menstruationscykeln.

Förstoppning

Förstoppning är en vanlig orsak till smärta och obehag i magen. En del individer får förändringar i avföringsvanorna efter att de fått barn. Det kan handla både om yttre faktorer som mindre tid för sig själv men också om faktorer inifrån kroppen. Handlar förstoppningen om en bieffekt av smärtlindrande läkemedel efter kejsarsnittet och kanske också om fysisk inaktivitet så brukar det gå över med tiden. Men om förstoppningsproblematiken handlar om att inte få tillräckligt med ostörd tid på toaletten kan besvären finnas kvar så länge barnet är litet. Att ta hjälp av partner är viktigt för att komma till bukt med problemen innan de hunnit bli långvariga. Det finns också annan hjälp för förstoppning, du kan bland annat läsa: Förstoppning och tarmtömning

Nervsmärta

Mellan 1-3 % av alla snittade har permanent nervsmärta efter ett kejsarsnitt. Nervsmärta betyder inte att något gick fel vid kejsarsnittet. Det går inte att utföra ett kejsarsnitt utan att skada ytliga nerver i huden. Nerverna som förser huden med känsel går nära området där man snittar och nerverna kan få tryck, drag eller växa samman med ärrvävnaden. Om du har nervsmärta i magen tyder det på att nerverna inte är väldigt skadade, för med helt skadade nerver tappar man istället känseln. Det är också helt normalt att ha ett litet område med helt tappad känsel, även lång tid efter snittet.

Nervsmärta efter snitt känns ofta ytlig och runt ärrets kanter. Många beskriver smärtan som brännande. Ofta blir det en fel-tolkning i neverna så att lätt beröring (av händer, kläder eller något annat) ger en smärtsensation. Om du kan trycka eller smeka på området utan att det gör ont är det inte troligt att det är nerverna som orsakar besvären. Om du har besvärande nervsmärta som inte ger med sig ska du besöka en läkare. Ibland kan man testa nervblockade för smärtan och ibland funkar en period med vissa äldre sorters antidepressiva läkemedel bäst. Inte för att du är deprimerad utan för att de fungerar bra mot just nervsmärta.

Depression

Kopplingen mellan magsmärtor och depression kanske kan verka långsökt. Men så här: Om du har varit med om en omfattande bukoperation, utsatts för stress och haft en tuff återhämningstid efteråt och hamnar i en depression, då kan depressionen i sig agera som en smärtförstärkare. Jag menar alltså inte att depressionen gett dig ont i magen, men jag menar att depressionen kan göra smärtan värre och också förlänga tiden har du har smärta och besvär. Att få behandling för en pågående depression kan ibland vara effektivt mot smärta också.

Sammanväxningar

Sammanväxningar kan ibland bli ”slasktratten” som man diagnosticerar alla med smärtor i magen efter kejsarsnitt, och det är inte rätt. Men sammanväxningar kan ge upphov till smärta i magen ibland lång tid efter kejsarsnittet. Sammanväxningar är nyuppkomna vävnadsstråk mellan bukvägg och/eller organ och kan uppkomma efter operationer eller inflammationer. Det är generellt mycket vanligt med sammanväxningar efter bukoperationer, upp till 90-95 % får någon slags sammanväxningar i bukhålan. De flesta som har sammanväxningar (som ju är väldigt många) får inga som helst symtom.

Symtom uppstår när sammanväxningen sitter mellan organ eller vävnader som normalt inte sitter ihop och därför påverkar rörligheten där i kring. I vissa fall kan sammanväxningar påverka fertiliteten hos kvinnor. Magsmärtor eller inre bäckensmärta (så som smärta vid samlag eller vid tarmtömning) kan vara symtomen. Om man får mycket symtom av sammanväxningar kan man ta bort dessa kirurgiskt, men de återkommer ofta. Sammanväxningar från tidigare kejsarsnitt kan göra ont men är inte farliga för en pågående graviditet, även om det skulle vara då besvären uppstår. Sammanväxningarna kommer töjas med tillsammans med övriga vävnader och kan inte skada barnet eller gå sönder. Om du vet att du ska kejsarsnittas igen kan du be läkaren som ska förlösa dig att hålla utkik efter sammanväxningar och om möjligt ta bort dem.

Du kan läsa mer om sammanväxningar här.

Du kan läsa mer om stramande kejsarsnittsärr här.  

Behandling

Jag är fysioterapeut och nu kommer min vy på vad som kan funka som behandling för magsmärtor efter kejsarsnitt. Den främsta metoden för generell smärtbehandling vi har för många tillstånd är anpassad fysisk aktivitet. Om det är så att dina smärtor och besvär triggas av fysisk aktivitet kan du behöva ha en fysioterapeut till hjälp för att hitta rätt nivå, dosering och övningar. Det kan finnas andra smärtlindringsmetoder som kan hjälpa dig, boka en tid hos en fysioterapeut för individanpassade råd. Om ditt ärr är hårt, stramt och ger dig inskränkt rörlighet kan du också behöva få hjälp med hur du kan jobba med ärret så att det med tiden blir mjukare.

Ont i magen länge efter kejsarsnitt

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och tankar om ämnet i kommentarsfältet!

Ett urval av referenser

Comments (2)

Jag hade ont i buken flera månader efter snitt i oktober 2019. Smärtan beskrev jag som blåmärkssmärta, något som mvc inte vågade spekulera mycket mer kring. Smärtan avtog efter ca 5-6 månader. Jag tolkar det nu som att det var musklesmärta i kombination av påverkan av hakar odyl under op. Vet ni om vändningsförsök kan leda till någon smärta som denna? Misslyckat vändningsförsök samma dag som förlossning och det var VERKLIGEN hög grad av blåmärkssmärta under försöket !

Jobbigt att det satt i så länge för dig. Enligt vad jag hört brukar många säga att vändningsförsök känns lite som en enorm ”tusen nålar”. Har också haft patienter som inte tyckt att det varit obekvämt ens. Skulle gissa att det är ganska individuellt hur det upplevs!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.