Ont i magen länge efter kejsarsnitt

En guide till varför man kan ha ont i magen länge efter kejsarsnitt

Jag upplever ofta att vi fysioterapeuter, som följer individer länge i rehabförlopp, har en annan syn på kejsarsnitt än många inom kvinnosjukvården. Ofta framhålls risker och komplikationer kring kejsarsnitt och man poängterar ofta att återhämtningen blir tuff. Min kliniska vardag fylls i regel av personer som har en tuff återhämtning efter vaginala förlossningar, och långt mycket färre som har komplikationer efter snitt. Det är klart, att så länge den akuta operations-läkningen pågår, är du eventuellt mer påverkad av snitt än av en vaginal förlossning. Men efter de första veckorna är de väldigt få som har bestående besvär. Men just idag tänkte jag dock göra en djupdykning i just det – om att ha ont i magen länge efter snitt.

Att ha ont i magen är normalt efter en förlossning, oavsett hur bebisen kom ut. Till en början handlar det ofta om eftervärkar och efter de första dygnen handlar det mer ofta om muskelsmärta.

Vad är länge?

Det är förväntat och normalt att ha smärtor kring sår/ärr och magen i sin helhet i åtminstone 6 månader, men det ska vara successivt avklingande. Du bör kunna se tillbaka och tänka ”den här månaden har jag mindre ont än förra månaden”. Har det gått mer än 4 månader efter kejsarsnittet och du ser att minskningen av smärta har avstannat bör du söka vård. Det är troligen rimligt att börja hos fysioterapeut.

Muskelsmärta

Det här är alltså den absolut vanligaste orsaken till smärta i magen och jag har skrivit om det vid flera tillfällen.

Vad händer med magmusklerna vid ett kejsarsnitt?

Muskelsmärta efter kejsarsnitt

Precis som andra muskulära smärtor och besvär kan även dessa smärtor bli långvariga, utan att det för den delen betyder att något är fel. Om smärtan blir värre då du lyfter huvudet när du ligger platt på ryggen (eller på andra sätt när du använder magmusklerna) kan du anta att smärtan sitter i musklerna.

Jag tänkte ta upp några av de mer ovanliga anledningarna till magsmärtor efter kejsarsnitt

Bråck

Vid ärr och andra försvagningar av vävnader kan bråck uppstå. Bråcket består av ett hål eller en öppning i hinnan om omger magmuskulaturen och där kan bukinnehåll pressas ut. Det bildar då en bula under huden.  Uppkomsten till bråck (alltså själva öppningen) kan vara medfödda defekter, något som uppstått under livet eller att en operation försvagat vävnaden så att ett bråck kan uppstå. Ärrbråck uppstår oftare hos överviktiga personer, hos individer som har diabetes eller genetisk påverkan på styrkan/hållfastheten i vävnaderna.

Symtomen är att det är något som buktar ut i eller vid ärret. Bråck kommer ofta med tiden, så detta kan vara ett symtom som kommer några månader efter kejsarsnittet. Bråck kan ge upphov till besvär från magen med illamående, förstoppning och kräkningar. Det är ungefär 2 av 1000 kejsarsnittade som får ärrbråck, men dessa siffror kommer också från en population där man kunde se att mittlinjeärr var mer förknippade med bråck än bikinisnitt. I Sverige använder man i princip enbart bikinisnitt.

Bråck behöver inte ge några besvär alls, och ger de inga besvär behöver man heller inte behandla dem. Behöver man behandla bråcket handlar det oftast om en operation.

Ärr-endometrios

Endometriosutveckling i kejsarsnittsärr är en annan ovanlig men ändå förekommande komplikation. Endometrios är när livmoderslemhinneliknande vävnad växer utanför livmodern, oftast i äggledare eller bukvägg. Ärr-endometrios är när det uppstår livmoderslemhinneliknande vävnad i ärret. Det finns också en liten risk att drabbas av ”vanlig” endometrios efter ett kejsarsnitt, även om man inte hade det innan graviditeten. Ärr-endometrios gör att ärret får sammanväxningar som kan påverka rörligheten i bålen. I studier har man sett att utveckling av ärr-endometrios kommer senare, med en symtomdebut något eller några år efter kejsarsnittet. Symtomen är smärta i ärret som går hand i hand med menstruationscykeln.

Förstoppning

Förstoppning är en vanlig orsak till smärta och obehag i magen. En del individer får förändringar i avföringsvanorna efter att de fått barn. Det kan handla både om yttre faktorer som mindre tid för sig själv men också om faktorer inifrån kroppen. Handlar förstoppningen om en bieffekt av smärtlindrande läkemedel efter kejsarsnittet och kanske också om fysisk inaktivitet så brukar det gå över med tiden. Men om förstoppningsproblematiken handlar om att inte få tillräckligt med ostörd tid på toaletten kan besvären finnas kvar så länge barnet är litet. Att ta hjälp av partner är viktigt för att komma till bukt med problemen innan de hunnit bli långvariga. Det finns också annan hjälp för förstoppning, du kan bland annat läsa: Förstoppning och tarmtömning

Nervsmärta

Mellan 1-3 % av alla snittade har permanent nervsmärta efter ett kejsarsnitt. Nervsmärta betyder inte att något gick fel vid kejsarsnittet. Det går inte att utföra ett kejsarsnitt utan att skada ytliga nerver i huden. Nerverna som förser huden med känsel går nära området där man snittar och nerverna kan få tryck, drag eller växa samman med ärrvävnaden. Om du har nervsmärta i magen tyder det på att nerverna inte är väldigt skadade, för med helt skadade nerver tappar man istället känseln. Det är också helt normalt att ha ett litet område med helt tappad känsel, även lång tid efter snittet.

Nervsmärta efter snitt känns ofta ytlig och runt ärrets kanter. Många beskriver smärtan som brännande. Ofta blir det en fel-tolkning i neverna så att lätt beröring (av händer, kläder eller något annat) ger en smärtsensation. Om du kan trycka eller smeka på området utan att det gör ont är det inte troligt att det är nerverna som orsakar besvären. Om du har besvärande nervsmärta som inte ger med sig ska du besöka en läkare. Ibland kan man testa nervblockade för smärtan och ibland funkar en period med vissa äldre sorters antidepressiva läkemedel bäst. Inte för att du är deprimerad utan för att de fungerar bra mot just nervsmärta.

Depression

Kopplingen mellan magsmärtor och depression kanske kan verka långsökt. Men så här: Om du har varit med om en omfattande bukoperation, utsatts för stress och haft en tuff återhämningstid efteråt och hamnar i en depression, då kan depressionen i sig agera som en smärtförstärkare. Jag menar alltså inte att depressionen gett dig ont i magen, men jag menar att depressionen kan göra smärtan värre och också förlänga tiden har du har smärta och besvär. Att få behandling för en pågående depression kan ibland vara effektivt mot smärta också.

Sammanväxningar

Sammanväxningar kan ibland bli ”slasktratten” som man diagnostiserar alla med smärtor i magen efter kejsarsnitt, och det är inte rätt. Men sammanväxningar kan ge upphov till smärta i magen ibland lång tid efter kejsarsnittet. Sammanväxningar är nyuppkomna vävnadsstråk mellan bukvägg och/eller organ och kan uppkomma efter operationer eller inflammationer. Det är generellt mycket vanligt med sammanväxningar efter bukoperationer, upp till 90-95 % får någon slags sammanväxningar i bukhålan. De flesta som har sammanväxningar (som ju är väldigt många) får inga som helst symtom.

Symtom uppstår när sammanväxningen sitter mellan organ eller vävnader som normalt inte sitter ihop och därför påverkar rörligheten där i kring. I vissa fall kan sammanväxningar påverka fertiliteten hos kvinnor. Magsmärtor eller inre bäckensmärta (så som smärta vid sexuell penetration eller vid tarmtömning) kan vara symtomen. Om man får mycket symtom av sammanväxningar kan man ta bort dessa kirurgiskt, men de återkommer ofta. Sammanväxningar från tidigare kejsarsnitt kan göra ont men är inte farliga för en pågående graviditet, även om det skulle vara då besvären uppstår. Sammanväxningarna kommer töjas med tillsammans med övriga vävnader och kan inte skada barnet eller gå sönder. Om du vet att du ska kejsarsnittas igen kan du be läkaren som ska förlösa dig att hålla utkik efter sammanväxningar och om möjligt ta bort dem.

Du kan läsa mer om sammanväxningar här.

Du kan läsa mer om stramande kejsarsnittsärr här.  

Behandling

Jag är fysioterapeut och nu kommer min vy på vad som kan funka som behandling för magsmärtor efter kejsarsnitt. Den främsta metoden för generell smärtbehandling vi har för många tillstånd är anpassad fysisk aktivitet. Om det är så att dina smärtor och besvär triggas av fysisk aktivitet kan du behöva ha en fysioterapeut till hjälp för att hitta rätt nivå, dosering och övningar. Det kan finnas andra smärtlindringsmetoder som kan hjälpa dig, boka en tid hos en fysioterapeut för individanpassade råd. Om ditt ärr är hårt, stramt och ger dig inskränkt rörlighet kan du också behöva få hjälp med hur du kan jobba med ärret så att det med tiden blir mjukare.

Ont i magen länge efter kejsarsnitt

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter och tankar om ämnet i kommentarsfältet!

Ett urval av referenser

Previous

Next

40 Comments

 • Jag hade ont i buken flera månader efter snitt i oktober 2019. Smärtan beskrev jag som blåmärkssmärta, något som mvc inte vågade spekulera mycket mer kring. Smärtan avtog efter ca 5-6 månader. Jag tolkar det nu som att det var musklesmärta i kombination av påverkan av hakar odyl under op. Vet ni om vändningsförsök kan leda till någon smärta som denna? Misslyckat vändningsförsök samma dag som förlossning och det var VERKLIGEN hög grad av blåmärkssmärta under försöket !

  • Jobbigt att det satt i så länge för dig. Enligt vad jag hört brukar många säga att vändningsförsök känns lite som en enorm ”tusen nålar”. Har också haft patienter som inte tyckt att det varit obekvämt ens. Skulle gissa att det är ganska individuellt hur det upplevs!

 • Jag gjorde akut snitt för 5 veckor sen, själva snittet är nästan helt färdigläkt och inga komplikationer, men jag är väldigt öm ca 1.5cm över ärret och längst med det upp mot naveln. Det är inte stark smärta utan mer som blåmärke. Har en känsla att det är musklerna nu när jag läst din artikel, men ska boka in med en physio therapist när jag haft min 6 veckors kontroll då min husläkare inte riktigt verkar ha koll, (bor i London) tack för bra artikel!

 • Tack för en informativ sida! Finns det någon statistik kring hur många som drabbas av vanlig endometrios (och ärr-endometrios, men det låter inte lika allvarligt?) efter kejsarsnitt? För mig låter endometrios som en av de värre biverkningarna..?

 • Hej!

  Jag snittades (andra kejsarsnittet) för snart 4 veckor sedan. Efter mitt första snitt, ett akutsnitt 2017, var jag visserligen sämre initialt men återhämtade mig rätt fort (slutade med smärtstillande efter ca 10 dagar) och kunde ta korta promenader efter 1-2 veckor utan så mycket bakslag vad gäller smärta. Den här gången är återgången mycket långsammare. Visserligen hade jag lite ärrvävnad från förra snittet som kirurgerna fick dra och klippa i för att ta sig igenom, men det beskrevs ändå som ”måttligt”. Kirurgerna fick även skära lite extra för att ta sig runt moderkakan. Efter det här snittet hade jag de första två dygnen förhållandevis mindre ont än efter första snittet. Sedan har jag haft flera sorters smärta: kraftigt skärande nervsmärta på något ställe (känts som ett rakblad blivit kvarlämnat i magen och orsakade så svår smärta att jag frossade och höll på att bryta ihop när jag behövde gå några steg). Den smärtan försvann dock efter tre-fyra dagar. Utöver direkt sårsmärta (som inte är så svår) är jag mest orolig över att smärtan i nedre delen av magen inte ger med sig. Den sitter vid högra och vänstra ytterkanterna av ärret, i höjdled strax ovanför. Samma område som jag har haft mest ont i under hela läkningsperioden. Finns även en djupare liggande smärta som verkar muskelrelaterad som gör ont från någonstans inifrån livmodern och ner mot vänster inre blygdläpp. Gör exempelvis kraftigt ont ibland när jag puttar mig bakåt i sängen i sittande ställning för att sätta mig att amma. Den påverkas av trycket från underlaget och verkar således vara underlivsrelaterad, men påverkas även av hosta, men jag förstår inte riktigt hur den hänger ihop. Samma smärta gör sig påmind när jag ska kissa med rätt så fylld blåsa. Jag har fortfarande så pass ont att jag ännu inte helt kunnat släppa smärtstillande ifall jag vill kunna vara lite aktiv. Jag får ont av korta promenader så klarar fortfarande inte mer än ca 1 km i lugn takt och får ändå tydlig ökning av smärtan efteråt och behöver ta tabletter. Har även bäckensmärta som vid promenader strålar ner i ena benet trots användning av bäckenbälte. Avslaget är väldigt sparsamt men kommer rött blod i sårvätskan med några dagars mellanrum. Jag är lite fundersam över att smärtan är så efterhängsen den här gången. Är allt bara som det ska gör inte så mycket om det tar tid att läka, men jag börjar undra om något inte stämmer…

  • Hej! Förstår att du upplever det som långdraget och besvärligt, speciellt i jämförelse med hur det var för dig förra gången. Ur läkningssynpunkt är du dock fortfarande väldigt nysnittad. Jag hoppas såklart att det blir bättre snabbt, men skulle också säga att det är helt inom normalspannet fortfarande. Du kommer troligen uppleva en successiv förbättring som fortgår länge, men med tydlig lindring inom två månader.

 • För tre månader sedan så genomgick jag akut kejsarsnitt. Upplever på sätt och vis att det har gjort mindre ont att genomleva kejsarsnitt än vaginal förlossning som jag hade med mitt första barn. Jag tycker dock att det finns väldigt lite fakta att hitta för oss som har ont en lång tid efter. Man pratar om att det gör ont några dagar efteråt, då man äter värktabletter. Men jag har fortfarande ont. Det gör ont i många olika situationer och jag kan inte bära byxor än pga av att trycket för ont. Jag har en upplevelse av att ärret är stelt och att jag saknar magmuskler. Jag har även fibromyalgi. Kan detta spela in?

  • Ja, kanske? Om din fibromyalgi gör att ditt smärtsystem är ”lättretat” kan det innebära att smärta förstärks och stannar kvar längre än vanligt. Det finns inlägg här på bloggen om ärrmobilisering/ärrmassage, jag vill rekommendera detta!

 • Hej,
  Snittades för 14 dagar sedan. Planerat snitt, har tidigare genomgått vaginal förlossning. Det gör fruktansvärt ont med allt som är toalettrelaterat sedan dess. Speciellt att börja och att avsluta( försöker alltså att inte tömma tarmen/blåsan helt). Gör ont så till den grad att jag inte kan hålla tillbaka kvidanden och äter värktabletter enbart för toalettbesöken.
  Och jag upplever inte att jag är speciellt hård i magen för det mesta, men att jag vet att jag behöver kissa/bajsa för att det gör ont i magen inte för att jag känner mig ”nödig”.
  Hittar ingenting om det här någonstans. Är det sammanväxningar, överspänd bäckenbotten eller något annat????
  Har du någom uppfattning?

 • Jag fick min son för ungefär 2,5 år sedan med ett ur akut snitt. Jag upplever nu på senare tid att jag kan få kramper bara under snittet. Samt att jag får ont kring snittet när jag tränar. Jag får även ont när jag ex suger in magen eller sträcker ut magen. Finns det något jag kan göra eller man ska uppsöka vård då?

 • Hej, jag gjorde planerat snitt för 4 år sedan och allt gick jättebra. Man kan se ett ärr etc och det är lite läskigt med känsel etc precis runt snittet men det funkar. Det som jag funderar lite på är att jag får lite typ ont nere över blygdbenet, lite när jag sitter ner eller halvligger i soffan. Det känns lite som när magen tryckte på där i slutet av graviditeten. Jag tänker om det har något med snittet att göra? Det kommer och går och är lite kopplat till menstruationscykeln, och som sagt, det är lite som fantomsmärtor på något konstigt sätt. Det är mer i huden och inte i underlivet.

  • Hm, låter inte direkt kejsarsnittskopplat mer än att ärrvävnaden (den som är belägen strax under huden) kanske är stramare än omkringliggande vävnad och att det är det som trycker?

   • ja det kanske är så, det är lite snörpt i ärret på ena sidan, som när man har sytt lite tight, ärret är fint hela vägen till 1-2 cm precis innan det tar slut. Förstår det kan kännas även om det är små ärr (har ett litet ärr i nacken som är från en djup acne som jag tagit bort och det kan göra ont rätt långt ut i axeln när jag rör mig ibland i vissa övningar)?

    Tack för svar!!

 • Hej!
  Fick göra ett akut kejsarsnitt ( mitt andra) april 2020. Fick kraftig infektion i magen, svårläkt, fick plåstras om i 5 mån innan det var läkt utvändigt 🙁
  Nu har jag börjat träna och jogga lite smått, men det hugger till så jäkla mycket sidan av magen . ( inte vart min infektion satt, andra sidan) .Så får avbryta och sen har jag ont/ömmar några dagar tills det går över.
  Är det sammanväxningar tro eller nått som är heeeelt galet i magen då det gått så lång tid efter ks ?

  • Hej! Läs först detta inlägg också:
   https://bakingbabies.se/2019/08/22/buksmarta-vid-lopning-efter-graviditet-och-forlossning/

   Om det kommer vid löpning skulle jag tro att det är muskler som känns, antingen håll eller muskelstramhet. Men är du orolig ska du naturligtvis kolla upp det hos en vårdgivare.

   Om du alldeles nyligen börjat träna skulle jag också vilja tipsa om att sänka dosen av löpning (tid/hastighet/intensitet) till strax under nivån där den där smärtan triggas. Håll dig där i ca 2 månader och stegra sedan efter det, fortsatt långsamt stegrat. Låt kroppen vänja sig vid belastningen.

 • Hej! Jag har gjort 2 kejsarsnitt, ett akut 2014 och ett planerat 2017. Jag har sedan mitt första barn mycket problem med magen, ont varje dag, ont vid tarmtömning (normal avföring), känner mig svullen. Smärtan är på både höger och vänster sida långt ner i magen. Har varit på vc och alla prover är ua. Mitt ärr från 2014 är fortfarande ganska fult. Det är brett, upphöjt och är väldigt olikt mitt ärr från 2017 som är jättefint och syns knappt. Det känns även som att mitt ärr sitter mycket högre upp på magen än vad jag sett andras göra. Kan det vara sammanväxningar? Lönar det sig att söka vård igen? Det drabbar min vardag att alltid ha ont i magen, det är svårt att ha byxor på sig, brukar ofta gå med dom uppknäppta för att lätta på trycket över magen.
  Ursäkta för långt meddelande, tack på förhand!

  • Du kan ju testa att besöka fysioterapeut som jobbar inom kvinnohälsa och se om det finns något fysioterapeutiskt att göra. Annars kan du ju ta en sväng med vårdcentralen. Smärta vid tarmtömning låter ju som att besvären orsak skulle ligga någon helt annan stans i kejsarsnittsärret. Och många magproblem är svåra att hitta orsak och lösning på.

 • Hei 🙂 jeg hadde et planerat snitt for 7 veckor sen! Jeg fikk en liten innflamation der det blev rødt på delar av såret men med antibiotika kjenns det som det gikk bort! Nu i efterhand har jeg ondt i nedre mage, sku si 2-3 cm över såret hela langs, ungefær lika bredt som snittet är! Det kjenns som et kraftigt blåmerke, det gør inte ondt når jeg inte nudder det! Tror du det er nåt farligt eller är det mer muskulært? Mvh Camilla

 • Intressant läsning, har dock försökt hitta någon info om klipp av muskel vid akut snitt.
  Jag har två akutsnitt, och vid mitt andra fick dom klippa höger muskel pga. av grov sammanväxt från första snittet. Hur vet man att en sådan muskel läkt ihop tex?

  • Det är verkligen inte vanligt och måste ha varit en ovanlig komplikation av snitt. Skulle tro att du behöver bli undersökt med ultraljud för att veta något om hur den muskeln läkt.

 • Hej,
  Jag fick på mitt återbesök 4 månader efter förlossningen veta att de under det akuta kejsarsnittet var tvungna att klippa lite i en muskel för att få ut bebisen. Jag har sedan 1 månad tillbaka, dvs. 3 månader efter förlossning haft ont på höger sida i buken samt mycket trycköm. Läkaren trodde det var muskeln som läkte som var öm. Är det rimligt att känna av den först så långt tid efter förlossningen?

  • Jättesvårt att svara på, men kanske om du råkat överabstränga den? En muskel som blir skadad så har ju väldigt lång läktid och nedsatt funktion, och magmusklerna är ju påverkade negativt i styrka och uthållighet efter enbart graviditeten också. Tränar du magen något? Kanske behöver du träffa en fysioterapeut för att bli undersökt och få vägledning i hur du ska belasta lagom och träna upp muskeln framöver.

   • Tack för svar!
    Jag förknippar inte att ha ont i första hand med träning, men det är är definitivt tänkbart då jag har kommit igång och tränat igen. Både mage(dock anpassade övningar) och annat. Ska definitivt försöka komma i kontakt med en fysio!

 • Hej!

  Jag gjorde ett urakut snitt för 10 veckor sedan. När jag hostar, skrattar och nyser hugger det till i snittet. Svårt att förklara men är väldigt obehagligt, vad kan det bero på?

  • Hej! Det beror på att du är snittad helt enkelt. 12 veckor efter operationen har vävnaderna 80 % av sin slutgiltiga hållfasthet. Hårt tryck inifrån som vi hosta och nysningar pressar mot såret/ärret och det gör ont. Inga konstigheter. Det brukar försvinna inom det första året.

 • Hej,
  akut k-snitt feb 2011, op bort myom feb 2012 (orsaken till det akuta k-snittet) och enl. kirurgen då en del sammanväxningar som de tog bort. Bokad för hysterektomi gm titthålsop juni 2018, men p.g.a. enl. kirurgen ”magnifika sammanxäxningar” så fick man efter ett par timmars op frångå titthål och göra en full bukop. Ca varannan månad får jag svår värk inuti magen, hö sida, i höjd med höftbenet, nästan som om jag sträckt mig invändigt. Då kan jag knappt vända mig i sängen. Brukar ta flera dgr innan det ger med sig. Jag har tänkt att denna smärta är ngt jag får leva med, dvs. att det inte går att göra ngt åt den. Jag fasar för en fjärde, full bukop. Särskilt som kirurgerna vid båda tillfällen sagt att det inte går att förklara varför vissa personer får mkt ärrvävnad. Just nu mitt i ett ”skov”, och det är ju inte roligt alls.

  • Hej! Ledsen att höra att du haft och har det så tufft. Hoppas skovet blir kort den här gången och att kroppen är snäll och låter det gå längre till nästa gång. <3

 • Hej! Gjorde ett planerat snitt för 3,5 månad sedan och tycker återhämtningen gått fint. Minns inte ens längre när jag senast kände av besvär från området. Bara att jag varit lite orolig för att komma igång med bra motionsträning, så vet inte hur det skulle kännas om jag tex joggar.

  Hur som helst så har min 2-åring inatt bökat en del bredvid mig i sängen och sparkat mot magen. Så nu känner jag lite huggande/brännande smärta runt ärrets högra område. Kan det ha skadat snittet på något sätt och är det något jag bör vara uppmärksam på nu?

 • Hej! Gjorde ett akut snitt för snart 10 veckor sedan. Tycker läkningen gått bra och känner knappt av snittet längre förutom vid hårt tryck som vid nysning/hosta. Har dock inte vågat lägga mig på mage än eftersom man måste använda magmusklerna för att lägga sig ner på mage. Undrar när/om jag kan göra det redan? Skulle även vilja gå på massage o undrar när det är lämpligt eftersom man ligger på mage dessutom med tryck (från massören)

  Tack på förhand för svar!

 • Hej! Jag har gjort två kejsarsnitt, vid första snittet gick läkningen super bra. Vid andra snittet som är för snart 9 månader sen så har jag fortfarande ont i magen, inte just vid ärret utan ovanför i onrådet upp till naveln, det gör inte alltid ont utan gör ont om jag lutar mig mot något eller om någon Petar där eller att jag helt enkelt kommer åt, det kan göra väldigt ont och brännas och känns som att det är som ett stort blåmärke som man trycker väldigt hårt på om jag kommer åt där. Om jag kommit åt där med något ” vasst” som om min dotter tryckt in sina tår i min mage så kan jag ha som små kramper känns det som på det stället där hon kommit åt i ca 24 Tim efteråt mer eller mindre. Behöver jag kolla upp detta och isåfall vart och hur?
  Tack!!

  • Tycker att du ska kolla upp det hos vårdcentralen! Det låter inte som det har med snittet att göra, men kanske behöver du undersökning för eventuell diastas eller bråck

 • Akut snitt för 7 veckor sedan så fortfarande ganska färskt snitt. Upplevde att akut smärta gick över efter ca 10 dagar, därefter mest öm och svag i magen utan direkt smärta. Eftervärkar i samband med amning klingade av efter ca 2 veckor. Börjat gå korta promenader, bär min bebis i sele och gör lätta varagsmoment.
  Sedan en vecka tillbaka har en ny slags smärta uppkommit i magen. Smärtan är dov och djupt liggande och påminner om värksmärta, när den väl kommer är den dock konstant och mindre intensiv än värkar. Smärtan kan komma som ett skov under ett par timmar, ofta på kvällen för att successivt klinga av under natten/tidig morgon. När det är som värst blir jag illamående, kallsvettig och ingen position lindrar smärtan.
  Det som vissa gånger hjälpt en aning är vila eller om jag kan bajsa. Upplever att smärtan blir värre vid rörelse/belastning, amning och om jag behöver tömma tarmen.
  Funderar på om detta har att göra med snittet, amningen eller tröga tarmrörelser. Kan det vara sammanväxningar eller bråck? För tidigt att säga? Är det helt enkelt normalt mående efter graviditet och ks?

  • Du ska naturligtvis söka vård IRL om du har besvär och är orolig. Men det låter tämligen normalt, kanske dock att du är igång lite för mycket? Testa att minska ner nivån för fysisk aktivitet en aning och ät något som gör mjukare avföring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *