Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bakgrundsinfo om framfall

Bakgrundsinfo om framfall

Vad är framfall?

Framfall innebär att något av bäckenorganen är sänkta från sin ursprungsposition. Det kan handla om att blåsan är sänkt och tynger ner mot vagina, att tarmen är sänkt och gör detsamma fast från motsatt håll eller att livmodern är sänkt.

Symtom från framfall

Känsla av att ha något i vagina är ett symtom som på medicinspråk heter ”globuskänsla” är en av de vanligast förekommande symtomen. Att känna tyngd, att ha svårigheter att tömma blåsa eller tarm, att lida av urin- eller anal inkontinens och på något sätt förändras sexualfunktion är också symtom vid framfall, men kan också bero på en rad andra saker.

Förekomst av framfall under graviditet

Man ser i flertalet studier att förekomsten av framfall ökar redan under graviditeten. Under graviditetens sista tredjedel är förekomsten av framfall signifikant högre än under graviditetens början.

Förekomst första året efter graviditet

Det här har jag hittat i lite olika studier, och därför kan resultaten se lite olika ut och de inkluderar också lite olika stadier och grader. Så dessa siffror behöver tolkas med en nypa salt. Men enligt vad jag hittat så finns framfall hos:

  • 5-8 % kejsarsnittade
  • 14 % av vaginalförlösta som också fått sfinkterskada
  • 15-18 % vaginal förlossning utan sugklocka/tång
  • 29 % vaginalt förlösta med sugklocka/gång

Man säger att 25-50 % av alla nyförlösta (alla grupper ihopslagna) har någon grad av framfall under det första året postpartum, men då brukar också det vara grad 2 av framfall som ens räknas som ett ”riktigt framfall”. Räknar man in grad 1 så verkar det drabba många fler.

Förekomst av framfall i befolkningen

Räknar man ihop alla grupper och åldrar av individer som har fött barn så brukar man säga att ungefär 50 % har någon grad av framfall.

Riskfaktorer

Förutom vaginala förlossningar, och extra risk med instrumentella vaginala förlossningar, verkar ärftlighet, övervikt, förstoppning och tunga fysiska arbeten vara sammanknippat med risk för framfall.

Inläggen i serien har följande rubriker:

  1. Frågor och svar om framfall
  2. Bakgrundsinfo om framfall
  3. Återhämtning för framfall
  4. Behandling för framfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *