Återhämtning för framfall

Grad av framfall och symtom

Det verkar alltså som att en ganska stor del av alla nyförlösta har någon grad av framfall, och pratar vi bara mindre sänkningar av slidväggarna tror man att det är ännu fler. Någonstans har jag läst 70 %, men jag har inte hittat referens på det när jag gjort genomläsningen för nu.

Ungefär hälften av de individer som har symtomgivande framfall har väsentligen störda av sina symtom.

Det verkar som att det finns många som har mindre grader av framfall som inte känner av detta alls. Man kan alltså ha framfall och vara symtomfri. Det här tycker jag är viktigt att poängtera: Att ha en icke- symtomgivande sänkning av någon struktur i underlivet innebär inte att du är ”defekt” eller trasig. Det liksom bara är, precis som magen och brösten förändras så gör också underlivet det i någon grad. OBS, att jag skriver detta innebär inte att jag förminskar upplevelsen av besvär och symtom hos dem som lider. Men jag vill ändå vara tydlig: Framfall är ett problem, när det ger dig problem.

Återhämtning första året

De allra flesta med milda framfall i form av cystocele och rectocele återhämtar sig helt under första året efter första graviditeten och förlossningen. Även för personer utan diagnostiserade framfall kommer främre och bakre slidväggen sänkas efter vaginal förlossning, alltså även om det helt faller inom normalspannet. Dessa mindre förändringar av sänkning/buktning av slidväggarna verkar också återhämta sig i mindre utsträckning. Jag tolkar det som att mindre grader av sänkning av slidväggarna både kan uppkomma och bli långvariga.

I någon studie har man sett att framfallssymtomen ökat hos vaginalt förlösta individer 14 veckor efter förlossningen. Det här tycker jag stämmer med vad jag ser hos mina patienter också. De flesta blir varse om sina symtom först efter någon månad när den akuta läkningen gått över, med smärta och svullnad.

Det verkar som att en vaginal förlossning (i jämförelse med kejsarsnitt) tillsammans med andra riskfaktorer väger samman så att individen kan drabbas mer eller mindre av signifikanta förändringar vad gäller bäckenbotten och stabilitet för bäckenorganen.

Bäckenbottenstyrka första året

Bäckenbottens uppmätta styrka är ofta kraftigt nedsatt direkt efter förlossningen och återhämtar sig successivt första året. För individer utan muskelskador återhämtar sig musklerna ganska snabbt och slidväggarna långsammare. För individer med muskelskador kommer skadans omfattning vara avgörande för hur mycket musklerna kan återhämta sig vad gäller funktion och styrka. I princip ingen, varken vaginalt förlösta eller kejsarsnittförlösta, får en hundraprocentig återhämtning av bäckenbottenstyrkan.

Efter fem år

Efter fem år efter förlossningen sen man ingen förvärring av framfallssymtom i några studier. Samtidigt ökar förekomsten av framfall med ökad ålder, och med ökat antal vaginala förlossningar.

Behandling för framfall

Fysioterapi för framfall är en viktig del av den icke-kirurgiska behandlingen av framfall. I vissa andra delar av världen är det också fysioterapeuter som provar ut prolapsstöd och prolapsringar, och som jag ser det vore det en lämplig utveckling även i Sverige. Imorgon kommer ett inlägg helt vigt åt framfallsbehandling.

Inläggen i serien har följande rubriker:

 1. Frågor och svar om framfall
 2. Bakgrundsinfo om framfall
 3. Återhämtning för framfall
 4. Behandling för framfall

Previous

Next

4 Comments

 • Hej!

  Tack för ett väldigt bra inlägg!
  Jag har en fråga/fundering! Du skriver ” De allra flesta med milda framfall i form av cystocele och rectocele återhämtar sig helt under första året efter första graviditeten och förlossningen”. Jag har fått buktande slidväggar/framfall efter min andra förlossning och undrar då om möjligheten till återhämtning/läkning under det första året är sämre efter andra förlossningen?

  Mvh Patricia

  • Det är lite svårt att svara på, precis som magen kan bli mer permanent utsträckt efter flera graviditeter så kan slidväggarna bli mer permanent påverkade. Samtidigt sker alltid en återhämtning jämfört med hur det är kort efter förlossningen. Mycket i hur det blir verkar också bero på genetik.

 • För mig var det först när mitt andra barn var tre år som jag kunde löpträna på samma sätt som innan jag fick mitt första barn, utan att uppleva symptom. När mitt andra barn var drygt ett år kunde jag varken jogga el gå utan skav och tyngdkänsla. Jag trodde då att jag aldrig skulle återhämta mig igen- men det gjorde jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *