Samband mellan spänningar i käkar och bäckenbotten?

Hej Mia! Jag undrar om du läst studier om samband mellan spända käkar/tunga och överspänd bäckenbotten. Tack på förhand!

Läsarfråga

Jag har haft den här frågan liggande länge. Därför har jag regelbundet gjort sökningar på pubmed men hittat ganska exakt noll relevanta vetenskapliga artiklar. Jag har hittat information på olika sorters bloggar, oftast med ursprung i yoga eller doulasammanhang. Jag vet att det absolut kan finnas erfarenheter och kunskaper inom andra sammanhang än de rent akademiska eller medicinsk vetenskapliga som fortfarande kan vara värdefulla och viktiga. Så missförstå mig inte. Men nu gäller ju själva frågan just vetenskapliga studier om ett eventuellt samband mellan käkar/tunga och bäckenbotten.

Jag har hela tiden tyckt att jag saknar ”kött på benen” för att skriva själva inlägget. Så här kommer ett ganska magert försök.

Sfinkterregeln

Ett är ett mer alternativmedicinskt område där det finns en del skrivet om käkar och struphuvud i förlossningssammanhang. Det verkar härstamma mycket från Ina My Gaskin som på många sätt verkar vara doulornas urmoder. Hon har myntat begreppet ”the sphincter law”. Med detta menar hon att avslappningsläget i mun och käke käke är direkt korrelerat till livmoderhalsens, slidan och anus förmåga att slappna av fullt. Hon menar att en avslappnad och öppen mun gynnar en mer öppen vagina och livmoderhals. Förklaringsmodellen till detta är ganska långt ifrån vetenskapsbaserad (och helt ärligt ganska skrattretande utifrån ett anatomiskt/fysiologiskt perspektiv). Men jag köper ändå slutsatsen. Inte för att det skulle finnas någon automatiserad direktkoppling mellan käkarna och livmoderhalsen, utan för att kroppens hela sinnesstämning och ”arbetsmiljö” kommer vara med att avgöra avslappningsgrad för alla viljemässigt styrda muskler.

Rädsla, oro, smärta och spänning

Om du är stressad, orolig, ångestfylld eller har väldigt ont är det normala fysiologiska svaret att spänna muskler ibland annat käkar, skuldror, rumpa och bäckenbotten. Vi alla har ju lite olika spänningsmönster och ställen vi förlägger vår stress/oro/ångest. Men att käkar och bäckenbotten är områden som återkommer hos många individer känns ganska vanligt. Om du spänner käkarna kommer du också få en påverkan på andningsmönstret. Det blir svårare att andas djupt ner, vilket kan göra att bäckenbotten också får en mindre medrörelse vid andning (det normala är annars att bäckenbotten har en medrörelse i andningen på några mm-cm). Det här har jag skrivit om bland annat här.

Myofasciella kedjor

I en del sammanhang nämns det också som en självklarhet att kopplingen mellan bäckenbotten och käk-spänningar kan förklaras av myofasciella kedjor. Alltså, jag förstår också att kroppen sitter ihop i en helhet och att vi har alla möjliga sorters vävnader som binder samman kroppen.  Men vetenskapen just nu stödjer inte riktigt teorierna kring myofasciella kedjor som avgörande för spänningar eller funktion. Framtiden får visa om det ändå finns spännande behandlingsmetoder att hämta ur teorin kring myofasciella kedjor, men tills vidare har vi inget evidensbaserat att hämta här.

Svaret är:

Nej, jag hittar faktiskt  inga som helst studier eller stabilt vetenskapligt grundade teorier för en specifik koppling mellan käkspänningar och bäckenbotten. Jag tänker personligen att den gemensamma nämnaren är individen själv, och dess sinnesstämning och generella spänningsläge.

Relaterad läsning på bakingbabies

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

2 Comments

  • Hej Mia!
    För några år sedan skrevs det en masteruppsats om sambandet mellan TMD (temporomandibular disorder) och vaginism av en student vid Tandvårdshögskolan i Malmö. Det var en klasskompis till mig som skrev om detta och ett annat snarlikt ämne under kandidatuppsats. Det verkar alltså finnas forskning på detta område och om jag minns presentationen rätt så finns det även ett samband.

    • Hej! Intressant! Jag letade länge på pubmed inför detta inlägg (som jag alltid gör innan jag uttalar mig om såna här saker) och hittade inget vettigt alls egentligen. Om du råkar på referenser för detta får du gärna återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *