Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Prolapsring efter graviditet

Prolapsring efter graviditet

Jag sitter 3v efter senaste vaginala förlossning (tredje barnet). Har nog rört mig för mycket senaste dagarna och undersökte mig själv stående vilket gjorde att jag upptäckte att mycket buktar ned och sidan är väldigt “kort”.

Jag har en prolapsring sedan tidigare. Kan jag se om den jag har passar och iså fall använda den redan nu eller borde kroppen få självläka en viss tid innan jag använder ringen?

Läsarfråga

Den här frågan har jag inget svar på. Kanske borde jag sluta här? Jag ska ge en förklaring till varför jag inte har något svar, hehe.

Traditionellt sett

Prolapsringar har länge använts när det inte är aktuellt med framfallskirurgi men en individ ändå behöver behandling. Många jag pratar med verkar tycka att prolapsringar mest ska användas av äldre kvinnor, och menar att det är ovanligt att yngre individer behöver eller blir hjälpta av prolapsstöd. Jag tror att det senare påståendet är utifrån att det saknas vetenskapliga studier. Det är också svårt att utvärdera om yngre individer blir hjälpta av prolapsringar, om de inte blir erbjudna detta som behandling.

Prolapsringar postartum

Jag hittar egentligen ingen riktig, stor eller bra studie där man utvärderat effekten av en prolapsring postpartum. Jag hittar en liten pilotstudie där man testat prolapsringar under postpartumtiden och slutsatserna är att behandlingen verkar genomförbar och att det ger en symtomlindring i alla fall den första tiden. Ringar verkade också vara otillräckliga och det är möjligt att en mer utfyllande form vore bättre. Dessa andra former (exempelvis kuber) kräver dock mer från användaren vad gäller uttag och rengöring.

Jag hittar också en fallstudie där man följt en individ som drabbats av framfall av blåsa, tarm och livmoder. Prolapsstöd och bäckenbottenträning kunde i hennes fall få alla besvär att försvinna inom åtta månader. Vi har alltså få och små studier som menar på fördelar med prolapstöd postpartum. Jag hittar inget som konkret kan påvisa några nackdelar.  Det finns en studie som pekar på att prolapsstöd eventuellt kan förhindra eller förebygga försämring av symtom/grad av framfall över tid. Detta påstående gäller inte direkt postprtum, utan mer i en generell befolkning.

Vad är risken?

En tänkt risk är nog att eftersom slidans alla vävnader är väldigt utsträckta efter en vaginal förlossning, så kan det vara dumt att ha ett föremål instoppat i slidan som ”spänner upp”. Jag tror att en del tänker att ett prolapsstöd på det sättet kan hindra återhämtning kort efter förlossning.

En annan eventuell risk är att om du ammar kommer slemhinnorna vara torrare och skörare, och då finns risk för komplikationer i form av skav och sår. Jag föreställer mig också att en del resonerar att unga individer kommer vilja ha penetrerande sex, och att ett prolapsstöd kan kännas som eller vara ett fysiskt hinder för penetration.

Kan du använda prolapsring redan nu?

Jag tänker att det är möjligt och rimligt att testa. Men jag vill rekommendera ett besök till en gynekolog först. Det är nog bra att ha en koll på utgångsläget, hur slemhinnorna mår och så. Det är ju också möjligt att en prolapsring som suttit bra tidigare inte gör det nu.

Med allt detta sagt: jag är alltid oerhört för åtgärder som lindrar symtom så pass att du blir mer aktiv och får bättre livskvalitet. På så sätt är jag alltid för användning av prolapsringar. Det svåra är ju forskning och uppföljning av användande av sådana postpartum, en tid av kroppsegen återhämtning. Det kommer alltid vara oerhört svårt att skilja kroppens återhämtning från prolapsringens effekt.

Vad kan du göra annars?

Att bara vänta är det vanligaste rådet de flesta nyförlösta får. Det tar upp till 12 månader för stödjevävnad och bäckenbottens muskler att återhämta sig. De lyftande och bärande krafterna återfår ofta sin funktion i alla fall delvis. Många får symtomlindring av framfall med tiden.

Bäckenbottenträning kan ge en subjektiv förbättring av prolapssymtom och en viss objektiv förbättring av svårighetsgrad av framfall.

Jag förstår alla gånger att dessa råd “sitt ner i båten, vänta och knipträna” känns oerhört otillräckliga. Oavsett hur det blir med prolapsringen önskar jag dig en god återhämtning!

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

1 kommentar till “Prolapsring efter graviditet”

 1. Tack för svar Mia!
  Som jag skrev i en tidigare kommentar, så testade jag ringen efter ca 6-8veckor eftersom jag hade lite “tyngre dagar” med mer aktivitet framför mig. Av att använda prolapsringen så hoppade min livmodertapp upp inom 2 dagar. Upplevde också att kroppen inte blev “sämre av lite extra aktivitet” vilket jag vet att den skulle blivit utan ringen.
  Blev dock väldigt rädd för infektion vid ett tillfälle eftersom mitt avslag tydligen inte var helt borta, så om man använder den riktigt tidigt så borde man tänka på infektionsrisken!
  Min tanke är också att prolapsringen inte ska “ersätta vila” utan att man ska försöka vila lika mycket för att hjälpa kroppen med återhämtningen.
  Att slippa/minska tyngdkänslan gör mycket för det psykiska, vilket jag tror i sig är en stor vinst!

  Jag är användare av prolapsstöd sen ca ett år efter första barnet jag förstår verkligen inte varför det inte används i större utsträckning. I sämre perioder har den hjälpt mycket för att ha en dräglig vardag. I bättre perioder använder jag den förebyggande om jag “måste lyfta tungt t.ex en byrå” eller har extra mycket aktivitet en dag som jag inte vet om kroppen klarar. Tack vare den slipper jag pusha kroppen över kanten och få ökade symptom.
  Jag litar mer på bäckenbotten då jag har ringen så den hjälper mig psykiskt att våga aktiviteter som jag är rädd att bli sämre av.

  Då jag satte in ringen (6v efter fl) hade jag provat göra lättare träning men råkat överanstränga mig. Jag kunde inte riktigt slappna av och det kändes nästan som jag krystade i avslappnat läge. Att stoppa in prolapsringen hjälpte mig att slappna av och sluta fokusera så mycket på bäckenbotten.

  Jag är helt enkelt väldigt positivt inställd till prolapsringar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *