Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Överaktiv blåsa och magmuskler

Överaktiv blåsa och magmuskler

Läsarfråga om relationen mellan överaktiv blåsa och magmuskler.

Jag kämpar med överaktiv blåsa som ej ger med sig trots beteendeinterventioner, östrogenkräm etc men har ingen överspändhet i bäckenbotten. Jag har hittat ett inlägg på instagram där man menade att det kan finnas triggerpunkter i magmuskulaturen som orsakar allehanda bäckenbottenproblem där överaktiv blåsa kan vara ett. Känner du till något om detta? Är det i så fall något en ”vanlig” fysio skulle kunna se och åtgärda? (det saknas någon med kompetens inom BB där jag bor).”

Läsarfråga

Hej!

Jag förstår att du har det besvärligt. Är det just trängningar som besväras av? Jag tänker att det finns fler orsaker till trängningar än bara överaktiv blåsa. Cystocele är ju en av dem, något som man kan få en förlossning. Jag förstår att du redan sökt vård, men om du inte redan ha besökt en bra gynekolog så rekommenderar jag det!

Magmuskler triggar urinvägssymtom?

Jag har sökt runt mycket angående din fråga, både vad gäller medicinsk vetenskapslitteratur och andra poster på nätet och i sociala medier. Jag tror att jag hittade det ursprungliga inlägget i sociala medier som gav upphov till din fråga till mig. Där drar de slutsatsen att triggerpunkter i magmusklerna kan vara orsaken till symtom från urinvägarna och smärta i buk och bäcken. De menar att det är en vanligt förekommande scenario, att man hittar aktiva triggerpunkter i buken som, vid tryck, reproducerar symtom från bäckenbotten. Vanligen då trängningsbesvär. Men man nämner då också att bäckenbotten vanligen är överspänd.

Vanligast i samband med bäckenbottenbesvär

Jag ser det från ett helt annat håll – det är allt som oftast bäckenbottenöverspänningen som både triggar överaktivitet i blåsan/trängningar och en spänning i magmusklerna. De flesta som går omkring och omedvetet kniper hela dagarna har också en lika omedveten spänningshöjning i bukmusklerna. Jag vet att frågeställaren säger att hon inte är överspänd, så nu är det endast ett mer generaliserat påstående.

Triggerpunker finns inte?

Och sedan kommer vi till det här med triggerpunkter. Det händer att jag fortfarande slinter och använder mig av begreppet, eftersom det är ett ord som allmänheten förstår (ömma ställen i muskler). Men som den medicinska världen förut menade att triggerpunkter var, så var det liksom att det dels var något väldigt speciellt med smärtpunkten och dels att de fanns liksom schematiska ställen som triggerpunkter sätter sig på.

Vi saknar forskningsgrund till påståendet att triggerpunkter existerar, om vi med triggerpunkter menar ”muskelknutor”. Muskler kan inte bilda knutor! Såklart är det ingen som ifrågasätter att det finns punkter och platser där människor är ömma vid beröring eller upplever smärta. Om två erfarna behandlare undersöker en och samma individ kommer de nämligen inte peka ut samma smärtpunkter. Det du upplever som muskelknutor är att vissa delar av en muskel kan ha en ökad ett ökat motstånd.

Jag ser det dock som osannolikt att smärtpunkter i magen skulle orsaka trängningar från urinblåsan.

Hur behandlar man?

Det fenomen man kallat “triggerpunkter” behandlas ofta med massage eller tryck. Man har tidigare trott att det är en ren mekanisk effekt som uppnås när det känns lite mindre stelt i efterhand. Det som verkar vara effektgivande är andra neurologiska och psykologiska smärtlindrande mekanismer. Ömma punkter är oftast smärta av okänt ursprung, men ibland kan de förklaras av en perifer neural inflammation. Behandlingen bör rimligen vara med ”psykomotoriskt” fokus, alltså som syftar till att minska den bakomliggande spänningen.  Ofta blir symtomen bättre med varierad rörelse, träning och medvetna variationer av spänningsgrad under dygnets alla timmar.

Minska spänningar där du är spänd

Om du är spänd i magen och upplever att det triggar trängningar är det rimligt att minska spänningsgraden i magmusklerna. Ifall du spänner magen ökar du trycket ner mot bäckenbotten – och även mot blåsan. Om du är spänd i bäckenbotten och upplever att det triggar spänningar är det rimligt att jobba med att sänka spänningsgraden i bäckenbotten.

Kan en vanlig fysio hjälpa?

Har du besvär med dina magmuskler borde en “vanlig” fysioterapeut utan specifik kvinnohälsa-kompetens kunna hjälpa. Däremot skadar det nog inte med någon som överhuvudtaget är lite inläst på blåsan, urinträngningar osv för att den ska kunna känna till vad ni båda kan förvänta er av behandlingen.

Överaktiv blåsa och magmuskler

Om du inte har överspänd bäckenbotten och dina trängningar inte heller verkar vara på grund av överaktiv blåsa skulle jag rekommendera att du söker vidare vård, via VC, gynekolog och uroterapeut eller kanske urolog.

Referenser

Therapeutic effect of myofascial trigger point electroacupuncture technology on the treatment of overactive bladder syndrome in female

A critical evaluation of the trigger point phenomenon

Relaterad läsning på bakingbabies

1 kommentar till “Överaktiv blåsa och magmuskler”

  1. På Urogyn i Solna behandlas olika typer av urinproblem, beteende-mässiga urinträngningar också. Jag skulle ha gått på behandling efter att man konstaterat att mina täta toabesök berodde på beteende, men kände att mina besvär blev bättre av sig självt. De bedömer och behandlar där. Finns både gynekologer med urologexpertis och specialinriktade fysioterapeuter. Kan va värt ett besök kanske…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *