Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ska slidväggarna röra sig vid krystning?

Ska slidväggarna röra sig vid krystning?

Läsare ställer frågan – Ska slidväggarna röra sig vid krystning?

Hur ser “normala” slidväggar ut? Buktar alla slidväggar vid krystning även utan framfall Eller är väggarna helt fasta och “stela”?

Läsarfråga

Det här är jättebra frågor!

Vagina utgörs inte av ett stelt rör och slidväggarna är inte fasta och stela! Vaginas elasticitet och eftergivlighet är viktigt för att vagina ska ”kuddas upp” och fördjupas när du blir kåt. Elasticiteten är också viktig för förlossningar, såklart.

Vaginas rugae

Jag beskriver ofta slidväggarnas utseende med ordet ”valnötliknande” eftersom de ska ha tvärgående åsar som lite liknar utseendet av ytan på en valnöt. Rugae bidrar till slidans elasticitet och dess förmåga att ”situationsanpassa” sig.  Vaginala rugae försvinner ibland tillfälligt efter en förlossning (när vävnaderna är så pass utsträckta) eller vid större framfall. Rugae kan också försvinna hos dem med östrogenbrist och med åldern, när slemhinnan blir tunnare och inte längre har möjlighet att vara lika eftergivlig.

Inget är statiskt i vagina

Om bäckenbotten och alla dess närbelägna strukturer är hårda, fasta och stela blir det enormt svårt att kissa, bajsa och ha sex. Allt ska vara mjuk och följsamt. När du hostar eller krystar SKA det vara en liten sänkning av allt, eftersom kraften också måste ta vägen någonstans. Dessutom kommer rörelsen vara något annorlunda beroende på var i menscykeln du befinner dig.

Vagina är inte ett rör

Vagina är en sammanfallande mjuk kroppsöppning. Det är därför gynekologer använder spekulum, för att man liksom måste hålla isär allt för att kunna kika in. Normalvärden hos ickeförlösta verkar vara en sänkning av blåsan mellan 1,2-40,2 millimeter med ett medelvärde på 17,4 mm. Livmoderhalsen verkar kunna sjunka med ett medelvärde på 30, 8 mm och bakre slidväggen med ett medelvärde på 7,8 mm. Alla dessa värden är under ”valsalva”, alltså när du skapar ett buktryck mot stängda övre luftvägar. Det är ungefär samma sak som du gör när du tryckutjämnar för att få bort lock för öronen (fast du måste inte hålla för näsan). Måtten vid maximal valsalva är bäst för att se och uppskatta bäckenbotten/bäckenorganens rörelse.

POP-Q

Nu ska jag ta er in i en aaaaavancerad resa in i bäckenbotten-världen. Välkommen till POP-Q-systemet. Det här är ett system för ”anatomiska landmärken” som kan användas för mätning av sänkning av bäckenorganen/framfall. Utgångsläget ska helst vara tom blåsa och tarm och mätningen sker vid “valsalva”.

Mätpunkter

Hymen: Hymen är slidkransen som är precis innanför vaginalöppningen

Gh: Genital hiatus – längden från urinrörsmynningen till vakre slidväggen/hymen.

Pb: Perinalkroppen – från hymen i bakväggen till mitten på analöppningen.

TVL: Total vaginal längd, från hymen till de innersta ”stoppet” i vaginal.

Aa – framväggens mittpunkt.

Ba –Den rörliga punkten vid ett framväggsframfall.

C – livmodertappens lägsta punkt (eller ärret efter en hysterektomi). Den här punkten flyttar nedåt när livmodern sänks.

D – Bakre fornix, gropen bakom livmoderhalsen.

Ap – Mittpunkten på bakre slidväggen.

Bp – Bakre väggens rörliga punkt vid ett bakre framfall.

Om en punkt sänks till hymen är det mätt som 0 cm, om punkten är över hymen räknas det som minus antal cm och och punkten kommer nedanför hymen räknas det som plus antal cm.

 • 0 – alla mätpunkter (Aa, Ba, C, D, Ap och Bp) är 3 cm eller mer från öppningen
 • 1 – den innersta punkten av framfallet är mer än 1 cm ovanför hymen
 • 2 – den innersta punkten av framfallet är mellan 1 cm ovan eller under hymen.
 • 3 – den innersta delen av framfallet är mer än 1 cm nedan hymen, men inte mer än 2 cm
 • 4 – den innersta delen av framfallet är mer än 2 cm nedanför hymen.

Ska slidväggarna röra sig vid krystning?

Många professionella menar att mindre framfall inte räknas, utan helt enkelt är en del av normalvariationen. Och så kan det vara – många har någon slags sänkning utan att ha några symtom av det alls. Det verkar vara en gräns, när något buktar nedanför hymen blir det ofta symtomgivande.

Ska slidväggarna röra sig vid krystning? Ja! Alla slidväggar och vävnader kommer sänkas lite vid krystning eller valsalva. Slidans väggar är inte fasta eller hårda, utan mjuka och mycket flexibla.

Referenser

Läs mer på Bakingbabies

Hur vanligt är framfall i olika åldrar?

Behandling av framfall

12 kommentarer till “Ska slidväggarna röra sig vid krystning?”

 1. Detta har jag gått och funderat på i flera månader! Tack för inlägget!
  Träffade för övrigt en goddag-yxskaft-gynekolog som jag ställde samma fråga till. Svaret? ”Jo..hmmm…nää, slidväggarna ska nog inte flytta sig något när man krystar”

 2. Detta har jag gått och funderat på i flera månader! Tack för inlägget!
  Träffade för övrigt en goddag-yxskaft-gynekolog som jag ställde samma fråga till. Svaret? ”Jo..hmmm…nää, slidväggarna ska nog inte flytta sig något när man krystar”

  1. Oj, bra fråga. Alltså jag tycker själv att det här är oerhört komplicerat. Hittar följande, och tolkar det som att det är ett landmärke:
   Point Aa: A point located in the midline of the anterior vaginal wall 3 cm proximal to the external urethral meatus, corresponding to the approximate location of the “urethrovesical crease,” a visible landmark of variable prominence that is obliterated in many patients. By definition, the range of position of point Aa relative to the hymen is -3 to +3 cm.

 3. Hej,
  Jag misstänker att jag har framfall. På efterkontroll ca 12 veckor frågade jag barnmorskan om jag hade det men hon sa att allt såg normalt ut. Men nu det senaste (8,5mån) sen jag förlöste, har det börjar skava där nere. Har dålig koll på hur det såg ut innan förlossningen där nere och kollade heller inte så noga efter mer än när jag stod upp. Men nu om jag sätter mig på golvet med knäna upp mot magen så ser jag att det är något för slidöppningen som är lite ”vågigit”? Samt om jag verkligen krystar så buktar detta ut lite mer, inte utanför blygdläpparna men precis innanför. Kan tillägga att jag varit förstoppd hela tiden efter förlossningen men använt movicol så kanske har fått krysta ut 1-2 ggr i veckan bara. Känner jag med ett finger upp i slidan känner jag även livmodertappen, vet inte om jag har kunnat det innan fl då jag aldrig känt efter och tänkt på det samtidigt. Jag är så orolig 🙁

   1. Så du tänker inte att det är uppenbart framfall de olika sakerna jag beskriver? Ska Slidöppningen vara täckt av en ”vågig räfflad” massa eller hur man ska förklara det? Jag har kontaktat gyn i hopp om att få en tid (vilket inte verkar helt lätt dock..) . Vad dum man känner sig när man inte vet hur ens eget underliv såg ut innan fl…

    1. Det finns ju variationer på allt, men det brukar inte vara så att man ska se ett öppet hål rakt in. Den vågiga räfflade massan du ser brukar ofta vara framväggen och beroende på grad av sänkning kan det vara en buktande slidvägg/framfall eller en normal variation av anatomin. Det enklaste sättet är att få det bedömt av gynekolog.

 4. Om vaginas rugae försvinner pga östrogenbrist, kommer det då tillbaka om östrogenbristen åtgärdas? Förstår jag det rätt då?
  Kan minskad/ingen rugae leda/bidra till framfall?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *