En bula i slidan vid förstoppning

”Jag tror jag har fått ett framfall av bakre väggen. Var förstoppad och kände efter med fingrarna i slidan, och kände då en bula som buktande inåt. Jag var hos läkare och hon rekommenderade  operation. Stämmer det? Kan det verkligen inte gå tillbaka? Måste det vara ett framfall? Kan man ha bulor i underlivet när man ska bajsa ändå? Jag vågar knappt röra mig längre. Känns som mitt liv är förstört. Jag är 32 år gammal och känns som en 90-årings underliv.  Kan jag göra något för att det ska bli bättre?”

Läsarfråga

En bula i slidan vid förstoppning

Alla individer med normal anatomi kan få en bulle i slidans bakvägg vid förstoppning. Både tarmen och slidans väggar är mjuka och eftergivliga. Att vid ett tillfälle, vid en förekommen förstoppning (där vi vet att det är fullt med bajs i tarmen som trycker på) känna en bula inne i slidan är inte ett tecken på framfall.

Om ditt bajs är mjukt men ändå är svårt att få ut och du samtidigt känner den där bullen inne i slidan kan det vara ett tecken på rectocele (=bakre framfall). Om du har en buktning i slidan även när du inte bajsar eller är bajsnödig kan det vara ett annat tecken.

Testa fingertricket

Det här är ett ”ovärdigt tips”, men att ofta krysta mycket och att ofta vara förstoppad är riskfaktorer för att drabbas av rectocele. Så det är VÄRT att bajsa effektivt, även om just fingertricket kan kännas just ovärdigt. Vid fingertricket för du in tummen eller pek- och långfingret in och håller emot slidans bakvägg medan du mjukt försöker krysta ut bajset.

Måste man operera

Jag har förstås ingen aning vad läkaren såg när hon undersökte dig. Men inte ens när man har ett konstaterat rectocele (bakre framall) måste man opereras. Gränsen för när man måste operera framfall går någonstans där din livskvalitet påverkas så mycket att du inte känner att det går längre. Men att ha ett mindre bakre framfall är inte farligt på något fysiskt sätt, alltså som att det kommer leda till annan farlig ohälsa. Det kan vara obekvämt och försvåra tarmtömningen. Att ständigt ha svårt att tömma tarmen och behöva krysta mycket kan öka risken för hemorrojder. Och om du ständigt går och tänker på och oroar dig för ditt framfall kan det såklart påverka hela livet.

Kan det gå tillbaka?

Jag har skrivit ett inlägg om detta här: Prognos och träning vid framfall. Det finns oerhört många personer som har bakre framfall som lever med dem under lång tid. Symtom av framfall kan gå upp och ner över tid, och ibland kan personer med milda till måttliga framfall bli helt symtomfria.

Måste det vara ett framfall?

Nej, som du förstått här så måste det du beskriver inte vara ett framfall. Det kan vara det, men utifrån den begränsade informationen jag har tänker jag att det lika gärna skulle kunna vara ”bara förstoppning”. Vissa personer med en rectocele har inga symtom. Men många upplever en tryckande känsla i vagina eller har känslan av att något ska falla ut ur slidan. Andra typiska symtom är:

  • Känslan av att vara mer eller mindre ständigt bajsnödig
  • Svårigheter att tömma tarmen
  • Vissa upplever obehag under penetrerande sex
  • Att se eller känna en mjuk utbukning av vävnad från slidans bakre vägg

Röra sig vid framfall

Att bli rörelserädd om du tror att du har framfall är vanligt, men väldigt onödigt. Jag avråder från träning som leder till förvärring av symtom och från träning som orsakar väldigt höga buktryck (så mycket att du nästan krystar när du lyfter). Men i övrigt anser jag att generell träning är en viktig del av behandlingen vid framfall. Läs mer här: Styrketräning som behandling för framfall.

Kan det blir bättre?

Ja det kan det! Jag vill absolut inte förminska ditt besvär och det lidande du upplevt, men om det är så att du vid ett förstoppat tillfälle upplevt en buktning in i slidan då är min uppmaning till dig: Ta det lugnt. Andas med magen. Katastroftänk inte. Fortsätt för guds skull att träna och röra på dig. Och undvik för allt du har fortsatta förstoppningar.

En bula i slidan vid förstoppning

Jag önskar dig stort lycka till!

Previous

Next

3 Comments

  • Åh, jag har blivit undersökt och ska få operera mig. Det är ofta bajs som fastnar och blir kvar trots att jag använder fingertricket jämt.
    Är det onödigt att operera? Jag står ut med detta (eller nja, det är jävligt drygt), men jag hoppas även på att det ska ”tighta” till det lite också..(gör en sådan operation det?) … läkaren sa att de även ska bygga upp min mellangård.

    • Hej! Om du behöver bygga upp mellangården (=laga muskelskador i mellangården) och också har en konstaterad rectocele, då är det osannolikt att det kommer försvinna av sig själv. Du hittar mer information här på bloggen om du söker på perineorafi, mellangårdsoperation, grad 2-bristning. Mvh Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *