Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Pirrande underliv efter förlossning

Pirrande underliv efter förlossning

Läsarfråga om pirrande underliv efter förlossning

Jag hade en lång utdragen vaginalförlossning för fem veckor sen.Tre dagar efter förlossningen började det att kännas som intensiva obehagliga pirrningar i underlivet. De växlar från att jag förnimmer till väldigt påtagliga obehag. De kan flytta  sig från insida lår, klitoris kan kännas och inne i slidan. Det är extremt jobbigt och blir deprimerad av detta Vad är det som jag har fått? Ingen kan hjälpa mig. Vart ska jag vända mig för att få hjälp?

Läsarfråga

Bra att du blivit undersökt av läkare! Utan att undersöka dig kan jag förstås inte ge riktiga individuella råd. Här får du mina spontana tankar. Det du skriver om leder mig till att tänka på fenomenet som heter ”Restless genital syndrome” eller ”Genital Arousal Disorder”. Inlägget här kommer alltså handla om dessa två fenomen. Jag ber dig att läsa vidare utan att för den sakens skull tänka att jag ”diagnostiserar” dig, för det kan jag omöjligt göra.

Restless genital syndrome/Genital arousal Disorder

Detta är ett fenomen som karaktäriseras av en obehaglig sensation i könsområdet och bäckenet. Det kan vara plötsliga eller långvariga pirrningar eller känsla av upphetsning i könssområdet, utan att det kommer med tillhörande sexuell lust eller fysiologiska upphetsning. Restless genital arousal handlar om en spontan bultande eller pulserande känsla utan samtidigt sexuellt intresse.

Håller det i mer ihålligt brukar det istället kallas persistent genital arousal disorder.

Vissa får spontana orgasmer av fenomenet, utan att förnimmelsen lägger sig efter orgasmen som det annars brukar. Om man uppnår en orgasm med vilja räcker detta ofta inte heller för att lindra känslan. Förnimmelsen kan blir värre av att sitta eller ligga ner och blir ofta värre mot eftermiddag och kväll. Att stå eller gå runt kan ibland kännas lindrande.

Orsaker

Efter förlossning handlar det förmodligen om en påverkan på underlivets nerver. Ibland spelar järnbrist roll i utvecklingen av symtomen. Om du förlorat blod vid förlossningen kanske det finns en poäng med att ta järntillskott.

Förnimmelsen kan också vara närbesläktad med smärta i området, och då kan det vara så att besvären lägger sig i samma takt som den generella läkningen av genitalierna efter förlossningen. Nerver läker ofta långsammare än andra vävnader. Tyvärr kan det alltså ta ganska lång tid innan du känner lindring och bättring.

Vad kan påverka?

Utsträckningen av alla vävnader kring födslokanalen kan leda till tryck på nerver och uttöjda muskler. Detta läker – men det tar tid.

Om du varit mycket förstoppad inför eller efter förlossningen kan även krystandet i samband med tarmtömning ge tryck och drag i nerver i området. Ta hjälp av kost eller läkemedel för att bajsa mjuk avföring med stor lätthet. Det kan optimera läkning och återhämtning.

Stress, oro och ångest kan förstärka dessa symtom. Ta hjälp om du behöver! Berätta på BVC om hur du mår och be kanske om vägledning för att hitta exempelvis en samtalskontakt eller stöd i föräldrarollen.

Går det att behandla?

Om besväret har uppstått vid förlossning kommer det med stor sannolikhet att läka ut av sig själv med tiden. Obehag i bäckenbottenområdet kan dock trigga andra sorters besvär eller muskelspänningar. Därför kan det vara av värde och vikt och uppsöka en bäckenbottenfysio för att få undersökning, råd och kanske behandling.

Pirrande underliv efter förlossning

Jag tror garanterat att det finns fler läsare som känner igen sig i detta. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och vad som hjälpt dig!

Referenser

Persistent Genital Arousal Disorder: Review of Pertinent Peripheral Nerves.

Persistent genital arousal disorder: characterization, etiology, and management

Vidare läsning på bakingbabies

Nervpåverkan ner i benet efter förlossning

Förlossningen påverkar flera nerver

Pundendussmärta

5 kommentarer till “Pirrande underliv efter förlossning”

  1. Hej!

    Jag upplevde precis samma, men pirrningarna satt i hela bäckenet och inte bara i underlivet. De intensifierades när jag låg och vilade och framförallt under hela amningsperioden när jag ammade. Jag tänkte att det var nerver som hittade tillbaka till varandra och att kroppen liksom hjälpte till att återhämta sig. Pirrningarna minskade, men det tog tid (flera månader) och i slutet pirrade det mest kring underlivet när jag ammade. Det gick iallafall över spontant. Kram

  2. Hade samma efter min andra förlossning (som dock var snabb som tusan). Kändes främst när jag låg ner, som en intensiv pirrande nästan lite domnad känsla (typ som när ett sovande ben börjar vakna till). Kände precis som frågeställaren mycket oro, visade sig senare att jag hade anemi (s-ferritin på 10 och p-järn 11) och vet inte om det påverkade något. Det gick i alla fall över tillslut, efter några månader (kanske fem? Började ta järntabletter efter fyra månader). Hoppas frågeställaren få må bättre snart❤️Antagligen är det här ännu en vanlig grej som få pratar om!

  3. Åh vad jag är glad att jag ramlade över detta inlägg! Upplever nämligen precis samma. Det pirrar i underlivet framför allt när jag ammar min 2 månaders dotter. När jag ammar på höger bröst pirrar det på höger sida i underlivet och när jag ammar på vänster bröst pirrar det på vänster sida. Det är rätt så obehagligt, skönt och höra att det går över. På efterkontrollen visade det sig att mitt järnvärde är lågt så har börjat dricka blutsaft. Hoppas det kan bidra till att pirrningarna går över snabbare. Tack till er som delat med er av era upplevelser och tack Mia för att du lyfter frågan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *