Kramp vid ändtarmen inför avföring

Läsarfråga om kramp vid ändtarmen inför avföring och smärta kring svanskotan.

Jag har opererats och i min journal står det nämnt att man fäst puboanalis och transversus perinei, samt att man lagat den rectovaginala fascian. En månad efter operationen fick jag kramp någonstans nära svanskotan/ändtarmsöppningen och sedan dess kommer och går den här smärtan. Det har också tillkommit en smärta/kramp längst ner i ändtarmen/sfinktern ca 20 cm innan avföring ska passera där. Ändtarmsöppningen blir ganska snäv, trots att jag försöker slappna av. Kan det här höra ihop? Finns det någon evidensbaserad behandling eller är det avslappningsträning och tålamod som gäller?

Läsarfråga

Hej!

I första hand vill jag rekommendera att du söker hjälp och svar hos den vårdgivare som opererat dig. Det är alltid bäst med en individuell bedömning och råd.

Det jag kan ge dig en är en anatomigenomgång och en genomgång av fenomenet ”paradoxal krystning” på ett mer generellt plan.

Puboanalis

Det finns lite olika sätt att se på puboanalis. Det ena sättet, om jag har uppfattat det rätt, är att puboanalis är att det går att laga puboanalis i samband med en djupare mellangårdsoperation. Den andra sättet att se på det hela är att man inte riktigt kan komma åt den vid en mellangårdsoperation. Jag har skrivit om det här tidigare. Någonstans har du blivit sydd, oavsett om man skulle kalla den delen puboanalis eller kanske puboperinealis. Det vi kan säga att dessa två har gemensamt är att de är en del av levator ani och att de går mellan insidan av bäckenet i framkant (pubisbenet) och bak mot svanskotan. De går nästan horisontellt längs med sidan av analkanalen och har fibrer som fäster in mot analens muskler. Man kan också säga att vissa delar av levatorn ani har del i vår tillstängning av tarmen liksom en våning ovanför sfinktrarna.

Kramp i musklerna

Det som händer vid bäckenbottenkirurgi är att man fäster muskler som har varit trasiga sedan en vaginal förlossning. Trasiga muskler drar ofta ihop sig, de blir förkortade. När de fästs fast på sin ursprungsplats kommer de under en period vara i ett maximalt utsträckt läge. Det här kan strama, sträcka, sträna och dra på ett obehagligt och ibland smärtsamt sätt. När muskeln accepterat läget släpper obehaget. Kan det vara så att du känner obehaget därför att en nylagad muskel protesterar mot utsträckningen? Då kan man ladda förnimmelsen med ”åhå, det här är nog egentligen rätt bra”. Och rätt vad det är så har det gått ett gäng veckor, och obehaget är borta.

Levatorkramp när avföringen passerar

Levatormuskulaturen har en öppning där tarmen passar igenom och om det är väldigt spänt och trångt där, på grund av spända och strama muskler, kan det bli av slags ”armbrytning” mellan avföringen som passerar och musklerna som trycker emot. Eftersom avföringen ska passera detta lager av muskler en stund innan det kommer ner hela vägen till ändtarmsöppningen kan det också vara detta du upplever. Detta kan blir en väldigt skarp och speciell slags smärta eller obehag. Lösningen för detta är att försöka sänka spänningsgraden i bäckenbotten generellt, men också att försöka motstå impulsen att spänna emot när obehaget gör sig påmint.

Smärta ger smärta

En annan sak är att om du har väldigt ont i ett område så kan kroppen vilja göra något för att bli av mer smärtan. Det kan innebära att du spänner andra muskler eller kompenserar med annan rörelse. Ibland landar dessa kompensatoriska ”lösningar” inte så bra i kroppen, utan blir en anledning till ny, annan smärta. Kan det vara så att operationen triggat igång en annan smärta eller en överspänningsreaktion i dina muskler? Då skulle jag i det fallet rekommenderat avslappningsträning istället.

Kramp i ändtarmen inför eller vid tarmtömning

Synergi betyder samverkan och dyssynergi betyder en slags störning av muskulär koordination, vilket resulterar i ”felaktiga rörelser”. Man kan ha en ”dyssynergisk tarmtömning” och det innebär att de muskler som normalt tillåter tarmtömning börjar motarbeta tömningen. Det handlar om en miss i koordinationen så att bäckenbottens muskler inte samordnas bra med det som driver fram tarmtömningen. Man kan få dessa reaktioner av lite olika orsaker och det handlar alltså inte om något som är anatomiskt fel, utan att musklerna helt enkelt missförstår sin roll. Det kallas också ”paradoxal krystning”, vilket innebär att när du försöker krysta så kniper du omedvetet också. Det är som att trycka på gasen och bromsen samtidigt.

Om du googlar på detta så kommer du hitta information om detta som ett långvarigt och kanske kroniskt problem. Jag tänker att i ditt fall så är det något som uppkommit pga tillstökning av muskelkoordinationen efter kirurgi, så jag skulle inte katastroftänka att detta kommer bli långvarigt om jag vore du.

Evidensbaserad behandling?

Som frågan är ställd så läser jag det som att frågeställaren inte tänker att ”avslappningsträning och tålamod” är evidensbaserad behandling. Och där skulle jag nog vilja säga att jo – den evidensbaserade behandling är nog i första hand avslappningsträning och tålamod. Man behöver också lägga till behandling mot förstoppning och i vissa mer avancerade fall den behandlingen som heter ”biofeedback”. Du kan själv jobba med en slags egen biofeedback genom att föra upp ett finger analt och öva på att känna skillnaden och styra musklerna i knip och avslappning. Enligt min erfarenhet är det väldigt svårt att få tag på biofeedbackbehandling i Sverige, men för många räcker det långt med egen avslappningsträning, djupandning och annat som vi traditionellt använder för ”bara vanlig” överspänd bäckenbotten. Jag skulle då säga att avslappningsträning för musklerna ”inte i skarpt läge” (alltså när du ska bajsa) kan vara ett första steg.

Tips:

Läsning om besläktade ämnen – proctalgia, levator ani syndrom och dyssynergi

Egenvård vid överspänd bäckenbotten

Webbkursen (betalkurs) Bli fri från överspänning och smärta.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *