Läsarfrågor om slidförsnävning

Läsarfrågor om slidförsnävning

Hej! Jag har sett reklam för plastikkirugiska kliniker som erbjuder så kallad slidförsnävning. Vad innebär det rent anatomiskt? Är de ens kvalificerade till att utföra operationer i underlivet? Jag är lite rädd att de syr igen slidöppningen för att göra ingången mindre. Detta borde leda till mer smärta och obehag, framför allt vid penetrerande sex. Tas någon hänsyn till anledningen till att en kvinna känner sig ”för stor” i underlivet,  ex muskler som inte har blivit lagade? Och kan ett ingrepp som slidförsnävning ställa till med större skada för en som är förlossningsskadad? Eller kan det hjälpa?

Läsarfråga

Hej och tack för frågan!

Jag har skrivit om detta tidigare i tre äldre inlägg och jag tror att det fortfarande är ganska aktuella.

Estetiska könsingrepp – vad handlar det om?

Estetiska könsingrepp – enkla att fördöma?

Bör vi förbjuda estetiska könsingrepp?

Vad är en slidförsnävning?

Jag skulle säga att det är omöjligt att veta. Jag har, i research-syfte för det här inlägget, surfat runt på i princip alla hemsidor till kliniker som utför liknande ingrepp. Ingenstans talas det klarspråk om vilka vävnader som åtgärdas. Själva syftet är ofta att åtgärda slapphet, vidhet och minskad känsel vid sex. I beskrivningen av vissa operationer verkar det ingå någon slags framfallsoperation (som en tummy tuck fast för slidväggarna) och vissa kirurger nämner också att man syr i muskler. Om man åtgärdar muskler, stödjevävnad och slidväggar borde resultatet rimligen bli ungefär samma som en mellangårdsrekonstruktion inom den offentliga vården.

Problemet här är ju bara att man inte riktigt kan veta. Om jag skulle lägga mig under kniven så skulle jag vilja att den bebedömande och sedan opererande läkaren skulle kunna pinpointa mer specifik. ”Muskel x och muskel y sitter inte riktigt där de ska och de ska vi sy ihop”. Och den djuplodade bäckenbotten-anatomiska kunskapen tror jag få plastikkurirger besitter. I de flesta fall handlar operationerna bara om att skära bort en snut vaginal slemhinna och tighta till slidöppningen.

Vad du betalar för och vad du får

Om du söker för vidd och nedsatt känsel vid sex och betalar 50-70 000 ur egen ficka för operationen är det ju sedan tråkigt att inse att symtomen beror mer på en muskelskada som inte åtgärdats och därmed kanske symtomen och besvären kvarstår, en tightare slidöppning till trots. Operationerna marknadsförs för att de ska ge bättre sexliv, ökad känsel vid sexuell penetration och att de till och med kan åtgärda inkontinensbesvär. Här vill jag flika in att inte ens de seriösa operationerna inom offentlig sjukvård garanterar detta.

Det patriarkala fokuset

På flera av plastik-klinikernas hemsidor står också att operationen (på dig) hjälper din partners sexuella tillfredsställelse. Och då vill jag bara kräkas. Alltså visst att man i en parrelation har en ömsesidighet i önskan om att båda ska uppleva samlivet tillfredsställande. Men att kvinnor ska behöva genomgå och bekosta dyra operationer för mannens skull, det är bara så sjukt.

Läs om tiden efteråt


En riktig operation där man åtgärdar muskler, stödjevävnad och slemhinna i slidans bakre delar kommer medfölja ganska mycket smärta och en sjukskrivning på några veckor. De allra flesta tycker inte att återhämtningen efter en sådan operation är som en promenad i parken. Det är ju förstås jobbigt, men det är ju också ett tecken på att man åtgärdat ganska mycket. De flesta slidförsnävnings-operationer hos plastikkirurg verkar innebära ett ”visst obehag upp emot en vecka”. Detta säger mig att ingreppet i sig måste vara väldigt mycket mindre omfattande och djupgående.

Vad innebär det rent anatomiskt?

Det är svårt att veta, men troligen inte lika omfattande åtgärder som en ”riktig” rekonstruktiv kirurgi innebär.

Är de ens kvalificerade till att utföra operationer i underlivet?

Ja, det är inte olagligt eller olämpligt på något sådant sätt.

Syr de ihop slidöppningen för att göra ingången mindre?

Ja, i många fall.

Leder de till mer smärta och obehag vid penetrerande sex?

Jag har inte lyckats hitta någon statistik på detta. Men i och med att det är en av de risker man tar upp till och med vid seriös rekonstruktiv kirurgi inom offentliga vården, så borde risken finnas för slidförsnävningarna med och kanske är risken då ännu större.

Tar man någon hänsyn till anledningen?

Igen, det skiljer sig säkerligen mellan kliniker. Men jag skulle gissa att de allra flesta inte kan bedöma förekomsten av exempelvis levatorskador, vilket ju i övrigt är en stor anledning till ökad vidd och minskad känsel vid penetration.

Kan ett ingrepp som slidförsnävning ställa till med större skada?

Ett ingrepp kommer alltid innebära ärrvävnad. Om man gör en plastikoperation/slidförsnävning och sedan inser att detta inte var rätt väg att gå och att man sedan önskar exempelvis defektläkta muskelskador åtgärdade, då kan ärrvävnaden i vissa fall bli ett hinder för ytterligare operationer.

Kan det hjälpa?

Jag skulle gissa att en del faktiskt blir hjälpta, men det är nog oklart om det är placebo eller en verklig effekt i en del fall. Har man betalt åtskilliga tusen för en operation är man nog ofta benägen att uppleva att den var verksam, sådär i efterhand.

Berätta gärna om egna erfarenheter eller diskutera vidare!

Kommentarsfältet är ert!

Relaterad läsning:

Vilka skador ger vilka symtom

Previous

Next

3 Comments

  • Nämen va? Hur kan det här ens vara lagligt? Hur kan det finnas sånna här ställen när det är olagligt att könsstympa? Att ens planera en könsstympning som ska ske i ett annat är olagligt i Sverige.

  • Jag har en helt klart misstänkt defektläkt perinealkropp (+ rektocele) och efterfrågade i en sluten fb-grupp för en viss typ av vårdutbildade vart man ska vända sig i mitt hemland för att utöver en bakre kolporafi få en perineorafi, så som gynekologerna i Sverige gör. Fick flera förslag på namn, kollade upp dem, samtliga utom en var gastrokirurger, en var plastikkirurg. Inte ett enda gynekologförslag fick jag. Har varit hos två av de rekommenderade gastrokirurgerna, ingendera visste nåt om perineorafi öht. Har varit hos 4 gynekologer också, den sista av dem (professor) ville göra bakre kolporafi pga rektocelet trots min ”unga” ålder (under 40), men var väldigt tveksam till att korrigera muskler, dvs perineorafi. Orsaken till detta va risken för dyspareuni, dessutom är mitt perineum redan högt tyckte han (han satte alltså ingen betydelse vid att det inte finns några kontraktila muskelfibrer där under den höga huden utöver sfinktern). Kan inte förstå hur man är SÅ HÄR rädd för dyspareuni, jag menar om patienten har en nedsatt livskvalitet pga problem med kiss och bajs så kanske hon prioriterar att få dessa grejer att fungera resten av livet framom att drabbas av dyspareuni? Kissa och bajsa är helt obligat att göra, typ alla dagar. S*x däremot måste man inte ha alls om man inte vill, dessutom kan man ju ha ett samliv som består av annat än penetration. Har också reagerat på all litteratur på mitt lands majoritetsspråk som säger nåt om s*x efter förlossning förutsätter att en förlöst kvinna återgår till tidigare samliv redan ca vid efterkontrollen 6 veckor postpartum, oavsett skadegrad. Finner detta väldigt konstigt i kontrast till att efter kolporafier rekommenderar man väl att avstå från penetrativt s*x i ca den dubbla tiden postop? Även hos en gynekolog har jag personligen fått poängterat hur otroligt viktigt det är att återgå till s*x efter förlossningen, hon t.o.m. hävdade att or*asm skulle förbättra mina chanser att självläka mina förlossningsskador genom ökad blodgenomströmning. (Detta efter att jag nyss berättat om hur massivt skadorna inverkat på mitt psyke.) Efter en längre tids analys har jag nu kommit fram till följande: samhället genomsyras av patriarkala strukturer, så även på denna front. Kvinnans besvär, kiss- och bajsproblem, nedsatt känsla vid s*x osv har absolut ingen betydelse. Smärta däremot, det är ett hot mot MANNENS se*ualitet. Det som har första prioritet är att den heterose*uella cis-mannen ska ha tillgång till en penetrerbar slida. Om man genom en operation riskerar att kvinnan får penetrationssmärtor finns det ju risk för att kvinnan helt enkelt vägrar penetration. Ergo: man vill inte göra operationer som riskerar mannens chanser att få s*x. Säkert samma orsaker till att man väljer att låta bli att nämna risken för dyspareuni vid dessa estetiska underlivsoperationerna.

    • Hej! Jag är ledsen att du fått gå igenom en sån otroligt krånglig väg genom vården, utan att ens ha fått tag i någon som kan hjälpa.

      Ja, jag tror att din analys stämmer i mycket. Det internaliserade kvinnohatet/de patriarkala strukturerna inom vården och gynekologin är OTROLIGA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *