Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vibrationer i underlivet

Vibrationer i underlivet

Läsarfråga om vibrationer i underlivet:

Jag födde mitt första barn 2010. Vaginal förlossning med sugklocka, fick en grad 4 bristning.  Hade inga symtom efter det. Födde andra barnet med snitt 2014, allt gick bra. Födde vaginalt igen 2021 och fick en bristning grad 3b. Efter det har jag fått besvär som känns som vibrationer. När jag är igång känns det inte, men när jag stannar till efter rörelse vibrerar det i bäckenbotten. Har fått råd om avslappningsövningar och det har hjälpt. Nu är jag gravid igen och är rädd att vibrationerna ska bli värre igen. Det är säkert lite psykiskt, för det blir värre om jag tänker på det.

Jag är också osäker på om jag ska knipa aktivt när jag rör mig. Kniper bäckenbotten automatiskt om jag lyfter och bär, eller måste jag knipa aktivt? Jag har inga inkontinensproblem.

  • Hur gör man för att få med sig bäckenbotten automatiskt och slipper tänka på den?
  • Vad kan jag göra när det känns som att den vibrerar?
  • Kommer det bli värre under den här graviditeten?
  • Kan jag bli besvärsfri sedan, tror du?

Hej och tack för dina frågor!

Angående bäckenbottens automatiska svar vid belastning har jag svarat på en liknande fråga här:

Kan jag slippa knipa aktivt vid skratt?

Svar på frågorna om huruvida du ska knipa aktivt när du belastar kroppen finns här:

Ska man knipa när man tränar?

Om jag får gissa att du kanske är överspänd i bäckenbotten, så kan du också följa råden och resonemanget här:

Överspänd bäckenbotten och träning

Du får gärna läsa där och återkomma i kommentarsfältet här om det är något du inte upplevde att du fick svar på genom läsningen via dessa länkar.

Vibrationer i bäckenbotten

Jag förstår att den vibrerande känslan i underlivet är både obehaglig och stressande. Faktum är att det inte är ett särskilt ovanligt fenomen. Vibrationerna brukar komma och gå och kan variera allt ifrån en mild irritation till en kraftigt smärtande kramp. Jag utgår nu ifrån att du blivit undersökt och att man uteslutit andra orsaker,  sjukdomar och så vidare. Den vanligaste orsaken är kramper i bäckenbotten, som ger en känsla av vibrationer. Det är möjligt att oro, ångest och stress kan trigga muskelkramper i bäckenbotten. Här kan det ju bli lite av en ond cirkel – du har muskelkramper och du blir stressad av det, och så förvärras kanske kramperna.

Vad gör man åt det?

Du har redan märkt att avslappningsövningar hjälper, så jag gissar att du har en spänd bäckenbotten som mår bra av att slappna av med. Från dina frågor om när och hur och var du ska knipa gissar jag också att du helt enkelt kniper för mycket, och för ofta. Utan att ha undersökt dig kan jag såklart inte säga något med någon säkerhet alls, men om jag var du skulle jag testa att i första hand även i fortsättningen bör lägga mest krut på avslappningsövningar för bäckenbotten. Det finns en variation av övningar och andra åtgärder som också kan behövas. Här hittar du en mer info:

Åtgärder vid överspänd bäckenbotten

Precis vid tillfället för vibrationerna kan jag tänka mig att det bästa är att försöka slappna av i bäckenbotten och ägna dig åt lugna tankar om att det kommer gå över.

Men vad ÄR själva vibrationerna då?

Vi vet nog inte riktigt än, men en teori är att det är ryckningar i bäckenbottens muskler när de ska försöka gå mellan att vara automatiskt spända (vid aktivitet) till mer avslappnade (vid inaktivitet). Jag skulle gissa att om du ”stökar till” bäckenbottens eget automatiska arbete genom att spänna viljemässigt så får den kanske svårare att gå från spänd till avspänd.

Blir det värre under graviditet?

Jag kan se två motsatta möjligheter. Det ena scenariot är att vibrationerna försvinner ju mer trött och nertyngd bäckenbotten blir av tyngden från graviditeten. Det andra scenariot är att fostret bidrar till tryck och drag i never, som kanske triggar ännu mer känningar av vibrationer. Under graviditet hade jag velat vara ännu mer noggrann med individanpassning av åtgärder, för här kan nämligen både knip och avslappning ha goda effekter.

Kan man bli besvärsfri?

Ja, symtomet du har borde inte vara direkt kopplat till dina förlossningsskador. Jag skulle gissa att de hör ihop, men mer som att förlossningsskadorna triggat oro. Oron har du sedan kanske hanterat genom att knipa i tid och otid. Sedan kan det successivt ha utvecklats en överspänning, som ger den här oförmågan att koppla om snabbt från spänning till avslappning.

Om det inte går över av sig själv med tiden (och färre knip) behöver du kanske behandling hos en bäckenbottennischad fysioterapeut.

Här finns ytterligare lite läsning på ämnet.

Egna erfarenheter?

Ni läsare får gärna dela med er av erfarenheter och tips i kommentarsfältet!

2 kommentarer till “Vibrationer i underlivet”

  1. Det som hjälpte mig allra mest var att göra mellangårdsrekonstruktion. Jag gick runt och spände mig konstant just för att jag var så öppen så kroppen ville liksom stänga igen.
    Jag gissar att en mellangårdsrekonstruktion skulle hjälpa henne också avsevärt mot den överspändheten så det fungerar förebyggande mot överspändhet.

    1. Hej! Vad skönt att du fått hjälp och att det var effektivt mot liknande besvär. Det finns inget i frågeställarens fråga som indikerar på att det skulle finnas defektläkta skador och jag försöker oftast undvika att lägga in egna tolkningar i frågorna. Finns det andra symtom och andra besvär är rimligt att behandla även dem såklart. Men ungefär 1 av 10 individer är mer eller mindre överspända i bäckenbotten och långt ifrån alla har det på grund av förlossningsskador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *