Gravid och ont i revbenen?

person s tummy and hand

Gravid och ont i revbenen?

Vi pratar mycket om bäckensmärta under graviditet och om andra krämpor, men just revbens och bröstkorgssmärta är inte lika ofta en del av det offentliga samtalet. Men det är faktiskt ganska vanligt!

Revbenssmärta uppstår oftast senare i graviditeten och kan kännas som allt ifrån ett tryckande obehag till en intensiv smärta. Smärtan känns oftast på ena sidan och går inte sällan bak på ryggen på samma sida. Livmodern står ofta som högst kring graviditetsvecka 36 och det är också då som de flesta känner av dessa besvär. Besvären kan debutera långt tidigare än så, kanske oftare hos korta personer. Personligen har jag tyckt att det känt som att bebisen legat med ett skohorn och liksom bänt revbenen utåt på ett mycket obehagligt/smärtsamt sätt.

Vad orsakar besvären?

Vad förvärrar?

Eftersom smärtan orsakar av trängsel, hållningsförändringar och tyngd så brukar besvären förvärras av sittande och framåtlutande, samt av tryck från kläder.

Vad kan man göra för att lindra?

Du kan inte göra något åt livmoderns eller bebisens tillväxt, och att det är trångt inne i magen är bara att köpa. Du kan fråga din barnmorska om råd ifall smärtan är så intensiv att du behöver ha smärtlindring via läkemedel. Annars är mina tips:

  • Ha inte en BH som också trycker i närliggande område
  • Ligg ner hellre än sitt upp när du ska ta det lugnt
  • Sitt rakt upp eller lite bakåtlutat när du ska sitta en stund
  • Ta frekventa pauser – minst en i timmen – om du jobbar sittande.
  • Värme eller kyla över området kan minska smärta
  • Besök en kiropraktor

Övningstips:

Övningar som hjälper dig att sträcka ut övre delen av ryggen och som ger en variation i hur rygg och mage belastas rekommenderas i det här läget. Här finns en rad övningar som kan fungera bra, dock inte den magliggande…

Finns andra orsaker?

Om du känner att dina besvär inte riktigt stämmer överens med bara detta som är beskrivet här så ska du prata med din barnmorska eller läkare. Det finns besvär från urinvägar, galla, lever eller associerat med halsbränna som kan ge liknande eller besläktade besvär. Om du har dessa smärtor och också lider av yrsel, blödningar, huvudvärk eller illamående ska du kontakta vården.

Gravid och ont i revbenen?

En fysioterapeut kan hjälpa med att testa ut övningar som funkar för dig och ibland också ge manuell behandling som lindrar smärtan bra. Ibland kan du också låna eller hyra en TENS för att själv kunna behandla smärtan. Ibland kan det också vara värt att testa behandling hos naprapat eller kiropraktorer bför besvären.

Vidare läsning på bakingbabies

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *