Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur behandlar man bäckensmärta under graviditet?

Hur behandlar man bäckensmärta under graviditet?

Human pelvic png bone sticker

Hur behandlar man bäckensmärta under graviditet?

Det finns inte ”ett rätt sätt” att behandla bäckensmärta. Ofta behöver man individanpassa behandlingen och utgå från faktorer som påverkar just den personens smärta.

Fysioterapi är nyckelkompontenten i behandling för bäckensmärta. En fysioterapeut som är kunnig inom kvinnohälsa kan ge individanpassade övningar för att stärka musklerna runt omkring bäckenet, öka blodcirkulationen och optimera faktorer som kan minska smärta eller begränsa förvärringen av besvär. Vissa fysioterapeuter använder manuella behandlingsmetoder för att hjälpa besvären. För detta finns ingen direkt evidens, men det kan för vissa upplevas positivt.

Övningar

Övningar som används för bäckensmärta har ofta som syfte att stärka musklerna kring mage, rygg, bäcken och bäckenbotten. Andra mjuka och snälla rörelser som vattengympa, anpassad yoga eller cykling rekommenderas ofta också.

Bäckenbälte

Bäckenbälte kan ge smärtlindring och stöd för dig som har bäckensmärta. Googlar du kan det också kallas ”foglossningsbälte”.

Hjälpmedel

För den som har väldigt ont kan kryckor göra så att det blir möjligt att gå lite längre än utan kryckor.

Smärtlindring

Smärtlindrande läkemedel används restriktivt under graviditet. Rådgör med din barnmorska eller läkare för att säkerställa att du får uppdaterade råd. TENS-maskin kan man ofta få utprovad hos fysioterapeut och ibland även hyra maskinen där. TENS har vag evidensgrund men kan upplevas hjälpsam.

Att veta och förstå

Den kanske viktigaste delen av behandlingen är patientutbildning. Att förstå smärtan, dess orsaker och vad man själv kan göra för att minska och lindra besvären är ofta väldigt hjälpsamt.

Undvik saker som triggar smärtan

Ibland blir det viktigt att se över sin hållning under graviditeten. Det kan också bli av vikt att undvika aktiviteter som förvärrar smärtan. Att gå (både på plan mark och i trappa), yviga benrörelser och belastning på ett ben är ofta sådant som triggar.

De bakre bäckenlederna är som mest aktiva i rörelser som handlar om viktöverföring mellan bålen och benen. Den främre bäckenleden är som mest aktiv i rörelser som sker från höger till vänster kroppshalva. Det du kan behöva undvika – eller minimera – är alltså rörelser där bäckenet är involverat. Det är, tråkigt nog, nästan allt som berör upprätt stående och gående. Att gå snabbt ger större rörelse i bäckenet jämfört med att gå långsamt. Gå i trappor sätter ytterligare större belastning på lederna. Att stå på ett ben är också mycket belastande. Gå med små steg, ta hissen istället för trappan och sitt ner när du klär på dig är grundläggande råd.

Andra terapiformer

Det finns också kompletterande terapier som akupunktur, kiropraktik eller massage. Det finns vaga evidens för deras effektivitet, de kan betraktas som tilläggsbehandlingar som kan vara värda att testa.

Individanpassning

Det   går inte att understryka tillräckligt att behandlingen av  bäckensmärta under graviditet bör individanpassas. Din behandling ska baseras på svårighetsgraden av symtom och din allmänna hälsa. 

Depression under graviditeten

Det finns en koppling mellan depression under graviditeten och bäckensmärta. Vi har ännu inte kunskaper om vilket som bidrar till vad eller hur kopplingen egentligen ser ut. Min erfarenhet från patientarbete är att det kan vara både och. Depression kan ”skruva upp” upplevelsen av smärta, och smärta kan också trigga depression. Det brukar vara viktigt för smärtbehandlingen att också ta itu med depressiva symtom. Ta ditt mående på allvar, både fysiskt och psykiskt!

Sporten är att ha så lite ont som möjligt

Det kan vara svårt att acceptera att rörlighetsmöjligheterna sjunker när man är gravid och om man får ont. Men det kan vara din viktigaste insats för din hälsa att du faktiskt lyssnar på kroppen och inte pressar dig över smärtgränsen.

Såhär brukar jag förklara det för patienter:

En ökning av rörligheten i bäckenet sker redan tidigt i graviditet genom hormonell påverkan. För vissa ger det upphov till en lättretad ansträngningsutlöst smärta.

Musklerna runt omkring bäckenet reagerar med att bli extra spända som försvar.

Extra spänd och hårt arbetande muskler kan börja göra ont. De kan också bli funktionellt sett svaga. De muskler som ansvarar för att bäckenets och ryggens stabilitet klarar inte riktigt av sitt jobb.

Du kan få en smygande ökning av balans i bäckenregionen och hållningsförändringar, både genom magens tillväxt och genom att musklerna inte riktigt lirar.

Hela processen sammantaget ger ökad smärta.

Smärta föder smärta. Med tiden kan du få ännu mer muskulärt försvar, ännu tröttare muskler och svårare att hålla dig i bra positioner.

Överarbetade muskler ger ytterligare funktionell svaghet i musklerna.

Svaga muskler betyder ännu mer hållningsförändringar

Magen fortsätter att växa, du blir större, mer belastad, musklerna ännu tröttare osv.

Ta hjälp!

För att bromsa smärtspiralen, ta hjälp av en fysioterapeut.

Här hittar du fysioterapeuter inom kvinnors hälsa.

Tema bäckensmärta:

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *