Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Du kan inte träna bort en magmuskeldelning

Du kan inte träna bort en magmuskeldelning

Du kan inte träna bort en magmuskeldelning

Det här påståendet är inte populärt och är inte heller helt sant. Men det är inte heller osant. Jag ska förklara!

Vad händer vid en magmuskeldelning?

Det som delar sig vid i en magmuskeldelning inte är själva musklerna. De två raka bukmusklerna som går på var sida om mittlinjen blir plattare och bredare, men det är i senan mitt emellan dem som delningen sker. Delningen uppkommer när magen blir stor och alla vävnadslager blir utsträckta. Då sker en specifik uttänjning i bindväven i magens mittlinje. Linjen heter linea alba. Muskler är mjuka och elastiska vävnader som klarar att stå emot hårt tryck, även under lång tid. Stödjevävnad och bindväv, däremot, är mycket fastare i sin konsistens och när de blir utsträckta uppstår ofta en mer eller mindre permanent sträckning.

Utsträckningen blir mer eller mindre permanent

Det går att jämföra med ett tyg som sträcks ut, lite som mjukisbyxor som får “knän”. Detta är naturligtvis mycket förenklat uttryckt. Kroppen är mycket, mycket, bra på att återhämta sig efter graviditeter. Kroppen förnyar och remodellerar sig på cellnivå för att allt ska bli så bra som möjligt. Men samtidigt pågår ett åldrande och kroppen blir sällan helt som förr. Vi vet att de invidividuella skillnaderna i vävnadshållsfasthet och elasticitet kan vara mycket stora, och återhämtningen kan gå snabbt för någon och avstanna helt för någon annan.

Du kan inte träna bort en magmuskeldelning.

Från det senaste årtiondets studier har vi inte sett att någon specifik träningsmetod eller övning minskar magmuskeldelningar signifikant. Däremot kommer träning påverka magmusklernas tjocklek och styrka. Övningar riktade mot bålmusklerna minskar funktionsnedsättningen och ökar rörlighet och stabilitet. På så sätt kan man säga att träning och rehab för magmuskeldelningar kan ha god effekt, trots att man ofta inte ser några signifikanta effekter på själva delningens bredd.

Jag har en delning en tid efter min graviditet, är det kört för mig?

Nej. Är du nyförlöst så hade kroppen åtminstone ett år av återhämtning framför sig. Under det året kommer magen återhämta sig så gott den kan. Ofta är det genetiken och graden av uttänjning under graviditeten som avgör hur slutåterhämtningen blir. Har du besvär som du upplever att härleds till en magmuskeldelning bör du träna upp magen. Vi vetenskaplig grund för att många symtom minskar med ökad styrka, uthållighet och spänst i magmusklerna.

Delningen är inte problemet.

Funktionsbortfallen och symtomen är problemet. Forskning har visat att det inte finns statistiskt signifikanta samband mellan magmuskeldelningar och ryggont. Betyder det att jag inte tror att kvinnor med magmuskeldelningar kan ha ont i ryggen? Nej, absolut inte. Min upplevelse är att det kan höra ihop, absolut. Ryggont är, skulle jag säga, den vanligaste orsaken att söka fysioterapeut, även utan magmuskeldelning.

Individuella skillnader

Em del kommer kunna träna sig till symtomfrihet och få en god återhämtning av magmuskeldelningen. En del kommer det inte. Några kommer kunna leva symtomfritt med en kvarvarande magmuskeldelning, eftersom de kan kompensera med starka och välfungerande muskler. Andra kommer kanske uppleva kvarvarande besvär trots intensiv träning, och god ergonomi i vardagen. En del behöver kanske få kirurgisk hjälp. Ofta kan vi inte veta vilken kategori du tillhör innan du gett rehabträning ett riktigt, innerligt försökt. Jag skulle säga regelbunden träning för mage, rygg och ben i ungefär ett år där fokus också ligger på att bli stark för vardagen.

Lyssna inte på generaliserade råd som förbjuder vissa övningar

Jag har skrivit det om och om igen, men det finns ingen som helst vetenskaplig evidens för att situps, plankor eller någon annan specifik magövning på något sätt är dålig för en diastas. Tvärt om har det visat sig ge ökad styrka och minskade symtom.

Variera träningen

Gå inte på när någon försöker sälja på dig ett program som ska läka/hela/återställa magen med ”de rätta övningarna”. Träna istället varierat och omväxlande, kör bål, ben, armar, kondition. Men om du är nyförlöst kan du behöva tänka lite på det här.

Ge det tid!

Om du inte vet hur du ska träna, boka en tid hos en fysio. Tänk att träningseffekter inte kommer över en natt. Ofta behöver du träna på i flera månader innan du kan utvärdera effekten. Vi inväntar effekter från kroppsegen läkning, muskelsystemen, nervsystemet, de hormonella systemen och så vidare. Visst kan vi förhoppningsvis se riktningar mot det bättre tidigare, men generellt sett har vi alla allt för brått med att utvärdera. Många bra träningsprogram slängs bort för tidigt.

Behöver du träningsprogram?

Om du inte har tillgång till en fysio vill jag tipsa om mina webbkurser. Det är snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med symtom eller besvär. Här finns allt du behöver veta!

Du kan inte träna bort en magmuskeldelning

Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser:

1 kommentar till “Du kan inte träna bort en magmuskeldelning”

  1. Jag har en stor delning, ca 7 cm, och är ganska liten så i proportion till min bål är den väldigt stor. Spenderade 2-3 år med att vara rädd för hård träning och invänta att den skulle läka med hjälp av typ rehab-övningar. Men det var först när jag gav upp detta och började lyfta tungt utan att bekymra mig så mkt om magen som den stora förändringen kom. Marklyft, benböj osv. Har idag inga besvär alls och har valt att inte operera. Hade även ett litet navelbråck som jag opererade privat. Tror kirurgen tyckte jag var lite udda som inte ville åtgärda delningen men jag kände att en operation av navelbråck var lagom för mig. Inget nät utan bara sytt bråcket, den rynkiga huden och delningen är kvar. Idag har jag inga besvär alls och upplever att jag är lika stark i magen som innan mina tre barn. Så en delning behöver inte alls innebära besvär på sikt. Ofta är det nog svaga magmuskler som är problemet, jag minns precis den svajiga känslan jag hade i år efter mitt första barn som jag trodde berodde på delningen men som nog egentligen bara var svaga uttöjda muskler som inte fått volym igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *