Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckensmärta under graviditet – vi reder ut begreppen

Bäckensmärta under graviditet – vi reder ut begreppen

woman leaning on brown railing near trees

Bäckensmärta under graviditet – vi reder ut begreppen

Graviditeter medför stora förändringar i kroppen och för en del kommer graviditeten innebära smärtor och besvär. Ett av de vanligaste besvären under graviditet är bäckensmärta. Men vad är egentligen bäckensmärta, och varför använder man olika termer för att beskriva det? I det här blogginlägget ska vi reda ut begreppen och ge dig en klarare bild av vad som kan orsaka smärta i bäckenregionen under graviditeten.

Graviditetsrelaterad bäckensmärta

Graviditetsrelaterade bäckensmärtor är vanligt förekommande och kan debutera när som helst under graviditeten, men vanligtvis kring graviditetens mitt. Den kan också uppstå efter förlossningen. Ungefär hälften av alla gravida kvinnor upplever någon form av bäckensmärta. Men begreppsförvirringen är vanlig när det kommer till att beskriva denna smärta, så låt oss bena upp lite vad som är vad. Jag blandar hejvilt här med svenska och engelska begrepp. Det är för att så många patienter själva googlar och kollar på klipp i sociala medier och kommer till oss inom vården med en hel arsenal av begrepp, på svenska och engelska blandat.

Foglossning – Ett begrepp som vi inte använder längre

Foglossning är ett begrepp som du kanske har hört. Många använder det också fortfarande, tyvärr även vårdpersonal. Vi anser att det är en felvisande term. Anledningen är enkel – smärtan uppstår inte för dina fogar “lossnar.” Under graviditeten mjukas bäckets leder upp för att underlätta för barnets passage genom förlossningskanalen. Det betyder inte att något är trasigt eller går sönder.

Lumbopelvikal smärta

Lumbopelvikal smärta är ett övergripande och något svårt begrepp som inkluderar smärta i både ländryggen och bäckenregionen. Vi använder begreppet när det inte går att särskilja smärtområdena, böand annat i forskning där man bara använt frågeformulär om smärta och inte undersökt patienterna.

Har du besvär från både ländrygg och bäckenleder kan man kalla det lumbopelvikal smärta.

Pelvic Girdle Pain

På svenska kallar vi detta begrepp “bäckengördelsmärta.” Det används för att beskriva smärta som sitter på utsidan av bäckenet, vanligtvis mellan höftbenen och rumpvecken. Smärtan kan förekomma med eller utan utstrålning ner i benen. Den fokuserar på smärta i de bakre bäckenlederna och kan kännas som en dov och molande smärta. Bäckengördelsmärta, tillsammans med symfyssmärta, är vad vi vanligtvis kallar graviditetsrelaterad bäckensmärta på svenska.

Symfysiolys (Symfyssmärta)

Symfysiolys är ett äldre begrepp för smärta i de främre bäckenlederna. I Sverige har vi ett problem med att det inte finns en diagnoskod för graviditetsrelaterad bäckensmärta. Det kan hända att du då får diagnosen ”symfysiolys” för en kombinerad smärta som även sitter i bäckenets bakre leder.

Symphysis Pubis Dysfunction

Symphysis pubis dysfunction är den korrekta termen för smärta i de främre bäckenlederna kopplad till graviditet. Den förekommer hos omkring en tredjedel av alla gravida kvinnor och kan variera i svårighetsgrad. Symtomen inkluderar ibland huggande smärta vid pubisbenet, med eller utan utstrålning ner i underlivet eller benen. Smärtan kan blir värre vid gång, enbensstående eller när benet förs utåt. I vissa fall kan man också känna eller höra klickande ljud från leden.

Ischias

En del som får en skarp smärta i ryggslutet kallar sin smärta för ”ischias”. En riktig ischias är en smärta som uppstår på grund av irritation eller tryck specifikt mot en nerv som heter ischiasnerven. Den löper från nedre delen av ryggen och ned i benet. Ischiassmärta går ofta hela vägen ner till foten och är skarp, brännande eller domnande. Ischias härrör inte till bäckenet utan räknas till ländryggen. Vi behandlar detta med lite andra insatser än de man gör för bäckensmärta.

Viktigt att få rätt diagnos och behandling

Det som ofta kallas “foglossning” på svenska är oftast graviditetsrelaterad bäckensmärta, men ibland är det exempelvis ländryggssmärta. Ländryggssmärta och bäckensmärta kräver två helt olika angreppssätt vad gäller behandling, så det är viktigt att särskilja och få rätt diagnos.

Begreppsförvirringen kan ibland leda till missförstånd, så kommunicera tydligt med din vårdgivare för att få rätt diagnos och den vård som passar dina specifika behov.

Kom ihåg att varje graviditet är unik, och det bästa sättet att hantera smärtan kan variera från person till person. Lyssna på din kropp, sök professionell vård och känn dig inte rädd att be om hjälp.

Råd och tips:

  • Om du upplever bäckensmärta under graviditeten, tveka inte att kontakta en fysioterapeut. En korrekt diagnos och lämplig behandling är viktig!
  • Din fysioterapeut kan rekommendera övningar och rörelser som kan hjälpa till att lindra smärtan och stärka musklerna kring bäckenet.
  • Att anpassa din vardag efter råden som fysioterapeuten ger är viktigt.
  • Testa bäckenbälte om du har bakre smärta.

Vidare läsning på bakingbabies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *