Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Är det dåligt för bäckenbotten att bära barn i sjal eller bärsele?

Är det dåligt för bäckenbotten att bära barn i sjal eller bärsele?

Är det dåligt för bäckenbotten att bära barn i sjal eller bärsele?

Att bära barn i sjal eller sele är både praktiskt, mysigt och omfattar många fördelar för både mamma och barn. Det innebär dock att du som bärare får bebisens vikt ”tillagd” till dig egen under stunden du bär, och efter en längre stunds bärande kan belastningen börja kännas av. Ibland får man ont i axlar eller rygg, ibland blir det för tungt för bäckenbotten.

Bärhjälpmedel är bra

Sjalar och selar är bärhjälpmedel. Det är toppen för att fördela vikten och avlasta armarna. Det kan vara riktigt skönt att bära sitt barn med ett bärdon som sitter riktigt bra. Ibland kan livet i stort eller bebisen kräva att bärandet blir lite för långvarigt. Vad som är ”för länge” är individuellt, och avgörs i stort av din kropp och dina förutsättningar.

Bärhjälpmedel tillåter aktivitet, när du kanske behöver vila

Ibland möjliggör bärhjälpmedel för dig att vara aktiv medan bebisen sover. Det här är fantastiskt. Men glöm inte att du inte måste vara aktiv alla gånger bebisen sover. Du får också vila. Du behöver inte alltid städa, plocka eller förbereda middagen. Kroppen behöver pauser!

Vad säger forskningen?

I olika studier har man försökt uppfatta hur bärande av bebisar påverkar kroppen på olika sätt. Bland annat har man sett att det är snällare för bäckenbotten att bära på ryggen än på magen, och att sidobärande är tuffast av allt. Ju hastigare du rör dig mer selen/sjalen, desto mer ökar också trycket mot bäckenbotten. Att bära lite inomhus kan alltså vara snällare än att bära barn ute på promenader.

Studier har visat att när man bär ett spädbarn så blir kroppens rörelser och hur man går lite annorlunda jämfört med när man inte bär något. När man bär ett spädbarn blir det också tyngre för ryggen. Efter förlossningen är kvinnor mer mottagliga för smärta i ländryggen och bäckenet samt för överbelastning av bäckenbottens muskler. Att bära sitt spädbarn i famnen eller med hjälp av bärsjalar kan innebära en sådan överbelastning om det blir för mycket bärande över tid. Att bära sitt barn i sjal eller sele är dock mer skonsamt än att bära barnet i famnen/med armkraft.

En studie har följande slutsats:

“During potentially high-risk times, such as the postoperative or postpartum periods, is seems prudent, based on biologic plausibility, to limit time spent doing high intra-abdominal pressure activities. Our results suggest that we can recommend that patients evenly distributes their loads when possible, and to limit fast walking in the immediate postoperative period. Finally, research aimed to redesign heavy appliances that are regularly carried, such as car seats is warranted in order to help post-partum women achieve a lower intra-abdominal pressure profile.”

Alltså –  Under de första tiden efter förlossningen är det klokt att undvika aktiviteter som kan öka trycket i buken, såsom tunga lyft eller hastiga promenader. Försök att fördela tyngden jämnt när du bär ditt barn och undvik att gå för fort.

Är det dåligt för bäckenbotten att bära barn i bärsele?

Det går alltså inte att svara kategoriskt på den här frågan. Det är snällare för bäckenbotten att bära i bärsele än med armkraft. Det är snällare för bäckenbotten att bära barnet inomhus än på raska promenader utomhus.

Om bärandet blir bra eller dåligt för bäckenbotten i stort handlar mycket om den totala tiden du bär. Säg att din bäckenbotten har styrka och uthållighet för att bära symtomfritt i 15 minuter, men du bär barnet i 3 timmar – då blir kanske bäckenbotten överansträngd. Det behöver inte innebära något specifikt dåligt eller farligt mer än att bäckenbottens återhämtning efter förlossningen kommer ta längre tid. Du kanske kommer ha symtom av tyngd, tryck och svullnad längre än om du skulle kunna bära mindre ofta och kortare stunder.

Lyssna på kroppen!

Överbelastning av bäckenbotten kan visa sig på olika sätt. Några vanliga tecken på överbelastning av bäckenbotten kan vara:

  • Smärta eller obehag i bäckenregionen som kommer efter en tids bärande.
  • Ofrivillig urinläckage, inklusive vid hosta, nysningar eller ansträngning.
  • Svårigheter med att kontrollera urinering eller avföring.
  • Känsla av tyngd eller tryck i bäckenregionen.
  • Känsla av att något faller ut ur slidan.

Om något av dessa symptom uppstår bör du rådgöra med din barnmorska eller med en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten. Framförallt fysioterapeuten kan hjälpa dig att utforma en strategi för att öka bäckenbottens styrka och uthållighet och göra upp en plan för ditt bärande, så att det hamnar på en nivå som din kropp klarar av väl.

Relaterad läsning på bakingbabies

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *