11 råd för dig som ska kejsarsnittas

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

Vad kan jag förvänta mig av ett kejsarsnitt?

Det är många olika faktorer som påverkar hur du mår efter ett kejsarsnitt. Här kommer 11 råd för dig som ska kejsarsnittas, för att optimera läkningen och måendet efteråt.

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

 • Ta de smärtlindrande tabletterna du får efteråt.

Du ska genomgå en bukoperation, och efter en sådan kommer du ha ont i ungefär två veckor. Du kan förvänta dig att känna en förbättring för varje dag, men du kan ändå ha ganska ont. På BB kommer du få läkemedel doserat till dig och efteråt kommer du få rekommendation på tabletter att ta regelbundet de närsta dagarna/veckorna efter att du kommit hem. Att ha väldigt ont kan vara en faktor som förhindrar din återhämtning. Se till att vara så smärtlindrad du kan, så att du möjliggör att röra dig så normalt som möjligt.

 • Ta hand om såret.

De allra flesta blir sydda med tråd som upplöses av sig själv, men om du får något annat kommer du få hjälp att ta bort stygn eller agraffer efter en tid. Om du märker att såret skulle börja bli rött, varmt eller vätska en tid efter att du kommit hem bör du ta kontakt med vården. Om ärret inte skulle läka helt slätt och kan du behöva jobba lite med ärret, läs gärna vidare här och här.

 • Kom upp och rör på dig. 

Så fort som personalen på BB ger dig grönt ljus är det bra att komma upp och stå och gå lite. Att komma på benen snabbt minskar risken för blodproppar, underlättar tarmarnas arbete och underlättar kroppens möjlighet att läka. Blodcirkulationen ökar när du rör på dig, och ökad blodcirkulation stimulerar kroppens återhämtning. Om du har väldigt ont eller känner dig väldigt rädd för att röra dig efter kejsarsnittet kan du har hjälp av en maggördel.

(För mer läsning om gördlar efter graviditeter läs här, här, här och här.)

 • Be om hjälp.

Samtidigt som du nu har ett nytt litet liv att ta hand om är din kropp nu mitt uppe i en återhämtningsperiod efter en bukoperation. Det kan vara lätt att sätta sig själv i andra hand i den situationen, men om du har möjlighet – be om hjälp med vardagssysslorna så att du också själv få möjlighet att vila.

 • Ät rätt.

Att få i sig tillräckligt med näringsämnen är viktigt för kroppens återhämtning. En bukoperation motsvarar minst en dygns energiåtgång. Tänk på att äta saker som innehåller mycket nyttighetet – vitaminer, mineraler och protein. Kroppen behöver dessa viktiga byggstenar för att läka. Undvik att äta dig mätt på saker som enbart ger snabba energikickar, men inte innehåller så mycket näring.

 • Undvik förstoppning.

Hormonerna och smärtlindrande läkemedel kan svärja sig samman mot dig och göra dig förstoppad. Att öka buktrycket för att krysta kan vara obekvämt efter ett kejsarsnitt, så du kommer vara angelägen om att hålla avföringen mjuk och smidig. Det är inte garanterat att det finns fiberrik mat och torkad frukt på BB, så se till att packa med dig en påse torkade plommon eller något annat du vet att du brukar kunna få i dig. Ta också för vana att bajsa med fötterna upp på en pall, såf år du lättare att tömma tarmen.

Om det inte räcker med att bara dricka mycket vatten och äta plommon, be din vårdgivare om läkemedel som kan underlätta för dig.

 • Mata eller amma med god hållning.

Det kan ta emot att sträcka på ryggen, och där igenom magen, när du står, går och sitter de första dagarna. Du kan däremot vara garanterad att såret håller för en upprätt hållning, och din rygg och dina muskler kommer tacka dig på sikt om du försöker att hålla dig i en god hållning när du sitter med bebisen. Ha en kudde i svanken och ha stöd för armarna! Läs fler tips här!

 • Lyft ingenting tungt.

Såret håller garanterat för att sträcka ut dig i en rak upprätt hållning, men du bör ändå ha respekt för att du är bukopererad med allt vad det innebär. Du har troligtvis fått rådet att inte lyfta eller bära tungt de första 8 veckorna, och detta beror på att det är så lång tid det tar för alla vävnader att ta ihop efter operationen. Så länge du är smärtfri och inte får några bakslag vad gäller sårläkningen kan du dock vara successivt mer fysiskt aktiv under den här perioden, men ta det försiktigt.

 • Ta dig ur sängen försiktigt.

Hävkraften vid att sätta sig rakt upp i sängen från ryggliggande är också till en början för kraftig för de nyopererade vävnaderna. När du ska ta dig upp ur sängen bör du ta det stegvis: förflytta dig stegvis i sängen genom att göra små rumplyft, lägg dig på sida och häv dig upp sidledes med hjälp av armarna. Låt armarna göra jobbet hellre än magen.

 • Skynda långsamt med sex. 

Rörligheten kring bäckenet och kring ärret kan bara nedsatt och kan tillsammans med trötthet och hormoner göra att sex känns långt borta. Skynda långsamt och använd glidmedel när det är dags, speciellt om du ammar kan slemhinnorna vara torra och sköra.

 • Prata om hur du mår

Oavsett om kejsarsnittet var planerat eller inte, kan upplevelsen vara omtumlande. Om du inte mår bra, se till att söka hjälp. Prata med din BVC-sköterska så kan du vid behov få hjälp och stöttning. Ju bättre du mår, desto bättre förälder kommer du orka vara.

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

Här ovan har jag gett dig 11 råd som jag hoppas ska underlätta tiden efter ditt kejsarsnitt.

Har du något tips du vill tillägga!

Berätta! 

Ska du genomgå ett kejsarsnitt?

Missa inte webbföreläsningen Kejsarsnittskolan! Den enda förlossningsförberedande kursen för snitt jag känner till!

 

Vill du läsa mer på temat? Tips:

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt- tre månader till ett år

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt; fyra veckor till 3 månader

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt, första månaden

Återhämtning efter förlossning och kejsarsnitt, första veckan

När kan man börja springa efter ett kejsarsnitt?

Ska jag tejpa ärret efter kejsarsnitt?

Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *