Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sex efter större bristning

Sex efter större bristning

sliced melon and a banana on pink surface

Sex efter större bristning

”Jag fick en grad 3-bristning när jag födde barn för fyra månader sedan. Nu vågar jag verkligen inte ha sex efter det. Jag är så rädd att det ska göra ont och att det bara ska påminna mig om min skada. Har du några råd eller tips?”

Från forskning vet vi en del saker

Den som drabbas av en större bristning under förlossning kan må psykiskt sämre än andra, och nedsatt psykiskt mående kan påverka lusten till det sämre. Det tar ofta längre tid att återgå till samliv efter förlossningen för den som fått en symtomgivande eller större grad av bristning.

Att återuppta samlivet handlar både om lust och funktion.

Funktionen

  • Skadade muskler i bäckenbotten kan vara svaga under en längre tid efter förlossningen jämfört med hos någon som inte fått någon bristning alls. Svaga muskler kan ibland ge sämre orgasmfunktion. Det här är ofta något som förbättras över tid, men det kan vara bra att känna till så att den eventuella förändringen inte skrämmer dig.
  • Att ha smärta i ärr kan också vara en störande faktor för återgång till sex. Att ha gott om tid, glidmedel och framförallt vara väldigt kåt och sugen hjälper till att minska obehaget även från ärren. Det är här lust och oro kommer in. Vill du inte ha sex så ska du inte ha det, risken ökar nämligen att det kommer göra ont och göra att du blir rädd även för nästa gång.
  • Om du dessutom ammar ökar risken att sex känns obekvämt, på grund av att slemhinnorna kan bli väldigt torra under amningen.
  • Utöver detta är det inte alltid så att en förlossningsbristning påverkas den fysiska sexualfunktionen.

Vad säger forskningen?

I en studie har man 18 år efter förlossningen inte sett någon skillnad i sexualfunktion och livskvalitet hos dem som fått stora bristningar jämfört med den som inte fått det.

Däremot har födande som fått en grad 3- eller 4-bristning en ökad risk att skjuta upp återupptagandet av sexuell aktivitet till ett år efter förlossningen, jämfört med födande som inte fått sådana skador.

Vänta så länge du behöver.

Mitt råd är att vänta så länge som du behöver. Låt ingen pressa dig. Det är så mycket som kan låsa sig. Du behöver, utöver det eventuella traumat från att ha fått en förlossningsskada, verkligen inte få sexuell press från din partner eller för all del även från andra. Behöver du vänta tills lust och mot återkommer så gör du det.

Hantera din oro

Att drabbas av en stor vaginal bristning under förlossningen kan vara en fysiskt och emotionellt utmanande upplevelse. Det är helt normalt att känna oro inför att återuppta samlivet efter detta.

Vikten av att kommunicera

Berätta för din partner om din oro. Tillsammans kan ni utforska alternativa sätt att uppleva intimitet och närhet som är bekväma för er båda. Det finns studier som visar på att kvinnor som drabbats av symptomgivande bristningar undviker närhet med partnern generellt, eftersom närhet kan tolkas som en invit till sex. Prata om gränsdragning och samtycke så att ni kan våga vara nära varandra, utan att få den sakens skull alltid ”gå vidare”.

Om du upplever besvär

När du väl återupptagit samlivet kan du dra slutsatser som hur det känns efter ett antal gånger. Använd glidmedel och ta hänsyn till torra slemhinnor under eventuell amningsperiod. Upplever du trots detta ändå besvär vid sex, så som ärrsmärta eller påverkad funktion, ska du höra av dig till vården. Barnmorskan, gynekolog eller bäckenbottennischad fysioterapeut kan alla vara aktuella professioner att besöka.

Mer om ämnet på BakingBabies:

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *