Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sex efter förlossningen – identitet, funktion och relation

Sex efter förlossningen – identitet, funktion och relation

Att ha sex efter förlossningen

Många kvinnor jag träffar känner otroligt blandade känslor inför sex efter graviditet och förlossning, och frågan är laddad och ibland även kravfylld. Att få en ändrad familjesammansättning kan göra att behovet av “sammankittning” av föräldrarna är extra viktigt, och där har sex en naturlig del. Samtidigt kan det vara oändligt svårt att komma tillbaks på det sexuella planet. Jag tänker därför ta er med på ett resonemang om varför.

Sexualitet i tre områden

  • Identitet – vem jag är, hur jag känner mig, vad som triggar igång mig etc.
  • Funktion – hur min kropp reagerar på sexuellt stimuli, hur kroppen medvetet och omedvetet förbereder sig inför, eller skyddar sig emot, sexuell penetration.
  • Relation – sexualitet i förhållande till en partner, om relationen är bra eller dålig i stort kan påverka mitt förhållande till sex inom samma relation.

Allt det här är såklart varierande under livet och dessutom starkt påverkat av stora livshändelser som nya relationer, graviditeter, barnafödslar med mera.

Var ligger problemet?

  • Biologiska besvär – hormonell inverkan som vid graviditet, menopaus, under amning och vid sköldkörtelpåverkan etc. Blodbrist, depression, sjukdomar, läkemedel, smärta, urinvägsinfektioner, åldrande – det finns en stor mängd saker som kan inverka på kroppens förmåga till normal sexualitet
  • Psykologiska aspekter – Svägningar i humör och mående, övergrepp, självförtroende, trauma, identitetskris, smärta, förändrad kroppsfuppfattning, depression
  • Relationsproblem –  Konflikter, sexuell dysfunktion hos partner, missförstånd, brist på kommunikation, ekonomiska besvär

Sex efter förlossningen

Att vara nybliven förälder kan påverka sexualiteten på alla nivåer tänker jag. Graviditet och förlossningar innebär stora förändringar för en identiteten. Tidigare har du kanske bara sett dig som yrkesperson och partner, efter att ett barn kommit till världen ska du också hitta din identitet som mamma. Kroppen kan ha förändrats och det kan överhuvudtaget vara svårt att känna igen sin kropp, och det som tidigare varit sexuellt förknippat är kanske nu dominerat  av barnet – bröst av eventuell amning och vagina efter eventuell vaginal förlossning. Jag har skrivit mer om detta här och här.

Förlossningsskador och “belastningsskador”

Förlossningsskador och “belastningsskador” från graviditeten kan ha skapat negativ inverkan på den sexuella funktionen. Nerver kan vara stukade, muskler skadade. Det kan finna sårläkning, ärrvävnad och smärta. Bäckenbottens spänningsgrad, styrka och uthållighet är av stor vikt när det kommer till kvinnlig sexualitet och bäckenbottenmusklerna spelar en roll i både när det gäller att bli upphetsad, nå orgasm och att tåla/gilla penetration. En nedsatt funktion hos bäckenbotten kan indirekt påverka möjligheten för dig att bli upphetsad och negativa kopplingar så som smärta, skav och minskad sexuell  känslighet kan påverka dig så att du stort upplever mindre lust och mindre tillfredsställelse, mer om detta här.

Relationen påverkas

Sömbrist, stress, omvälvningar i livet kan ju göra att sex känns som allt annat är prioriterat. Jag brukar fråga mina patienter, ifall de inte har sex – är det på grund av kroppen eller livet? Många svarar “livet”.

Vad kan jag göra sex efter förlossningen är ett bekymmer?

Jag tänker att du kan börja med att analysera “problemet”.

Handlar det om din sexuella identitet, om din kroppsuppfattning och hur omvälvande den senaste tiden har varit för dig? Får en mamma vara kåt? Får en mamma onanera? “Mammakönsrollen” är inte alltid helt enkel. Hur stort är ditt problem med detta, kan det vara en anledning till att söka samtalsstöd? Kan du prata med din partner?

Handlar det om funktionen, om underlivet som sådant?

Ta upp frågan med din barnmorska! Ibland kan det vara så enkelt som att använda mer glidmedel, få en östrogenkräm utskriven eller ibland mjuka upp ömmande ärr. Ibland kan det bara vara att vänta ut tiden, kroppens läkning och att du slutar amma. Behöver du hjälp efter att du avslutat kontakten med barnmorskan kan du söka vård hos en bäckenbotten-fysio.

Sitter problemet egentligen i relationen?

Ta upp detta med din partner, lyft frågan från just “sex?” till “hur har vi det tillsammans?” och se om ni kan lösa det på egen hand eller om ni kan få hjälp via BVC eller någon specifik parterapi.

Sex efter förlossningen – identitet, funktion och relation

Att ha sex efter förlossningen är inte alltid en lätt sak. Våga därför prata om hur ni känner och lyssna på varandra och era kroppar.

Vidare läsning på bakingbabies

Sluta ha sex som gör ont

När sex får göra lite ont

Levatorskada och orgasm

Sex efter förlossningen – en guide till besvär och lösningar

Framfall och sex

Tips: Lusten, liggen, livet

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *