Överlevnadsguide till fjärde trimestern
”Jag längtar till att få ut bebisen och sluta vara gravid. Jag längtar efter att få snusa på litet bebishuvud och fågosa med bebis. Jag längtar efter att få presentera bebisen för sina storebröder. Men i ärlighetens namn – jag kommer också vilja snabbspola de där första hudlösa tre månaderna. Efter tre månader har min kropp tidigare börjat kännas mer rimlig och bebisen börjat landa i familjerutinerna.”
Så här skrev jag i en text här på bakingbabies i slutet av min tredje och sista graviditet.
Jag har aldrig älskat de tre första månaderna efter graviditeterna. Den fjärde trimestern, de första tre månaderna efter ditt barns födelse, är en unik och utmanande period. Det är en tid av anpassning och återhämtning för både dig och din bebis. Dagens text är till alla er som, liksom mig, behöver en överlevnadsguide.
Förlåt kroppen för allt
Slutet av en graviditet och upploppet till en födsel (hur den än blir) är slitsamma för kroppen. Att läka och återhämta sig går inte i en handvändning, speciellt inte när man kanske inte kan äta eller sova som man brukar.
Kräv inte mer av kroppen under den ”fjärde trimestern” än vad du gjorde under en sista tredjedelen av graviditeten. En del känns värre. En del känns kanske bättre. Oavsett – var snäll mot dig själv.
Boa inte bara för bebisen
De flesta förbereder sig minutiöst inför bebisens alla eventuella behov. Men mamman då? Kanske behöver du tänka ett varv på vad du behöver.
- Nya byxor som är snälla mot postpartum-magen?
- Toppar och klänningar som kräver exakt noll figur att smickra?
- Kanske ska du fira att du äntligen kan nå dina fötter igen, med en fotkräm?
Listan kan bli lång och behöver inte alls handla om konsumtion. Det kan istället handla om att inventera i dina egna behov av hjälp eller stöd.
Prioritera sömn före allt
Jag vet precis lika mycket som alla andra att det här faller på sin egen orimlighet för många. Om bebisen inte sover kommer mamman inte heller göra det. Men här kommer ändå en påminnelse: röj i köket, städ, fix och plock kan vänta ifall du kan sno åt dig en stunds sömn.
Acceptera om bebisen vill vara nära dig jämt
Under fjärde trimestern kanske bebisen fortfarande vill vara en förlängning av din kropp, om än på utsidan nu. Även om du längtar efter att få ha kroppen för dig själv så kan det också vara skönt att landa i det kommer dröja ytterligare en tid innan du får tillbaka kroppen. Kämpa inte emot om bebisen vill vara nära – det kommer bli lättare för er alla om hen är nöjd.
Ha tålamod!
Bröstmjölk, svett, blod och kiss. Det kan kännas som att kroppen är ett enda kaos av lite störda funktioner till en början. Mitt i det ska man också nyorientera sig i en ny kroppsform och kroppen kanske värker eller smärtar. Det allra, allra mesta löser sig självt inom de första fyra månaderna. Om symtom eller besvär inte gett sig då – sök vård.
Begränsa besökare
Alla behöver naturligtvis inte det här rådet, men för mig blev det tydligt efter barn ett och två att jag behövde begränsa mitt sociala umgänge under bebistiden. Jag var hudlös, trött och känslig och kände sällan för att vara social eller knappt ens påklädd. Det är inte någon mänsklig rättighet att träffa andras nyfödda bebis. Det kan vänta tills du känner att du landat med huvudet upp och fötterna ner.
Boktips!
Den allra första boken jag skrev heter Mammaroll och Snippkontroll! Det är en bok som följer dig, som en vän att hålla i handen, under hela första året efter fölossningen. Bebisen kommer följas upp i oändlighet, men det kommer inte finnas mycket utrymme för alla dina frågor och funderingar. Läs vår bok, den kommer hjälpa dig hitta ro i kroppens återhämtning!
Har du fött med snitt kan jag också rekommendera Snittkoll och Mammaroll. (Även den första boken vänder sig också till dig som kejsarsnittats.)
Hitta en fysioterapeut som är specialiserad inom kvinnors hälsa
Du kommer inte ångra ett besök hos en fysioterapeut som kan bedöma styrkan i din bäckenbotten och göra en koll på andra muskler och områden i kroppen. Alla som burit och fött barn kan behöva någon slags rehab! Speciellt om du lider av inkontinens, ont i bäcken- eller ländrygg eller har en känsla av instabilitet i kroppen. Om kroppen inte fungerar för det du vill kunna använda den till – sök hjälp!
Be om hjälp med amningen
Om du vill amma, men upplever amningen som strulig: det finns väldigt mycket bra hjälp att få. Hjälp och stöd kan du få via BVC eller på vissa lokala amningsmottagningar. Du kan söka på 1177 så hittar du amningsmottagningarna. Amninshjälpen finns också, en ideell förening som ger stöd åt dem som vill amma.
Prata, prata, prata!
Det är normalt att känna sig överväldigad. Prata med någon du litar på om dina känslor. Sök professionell hjälp om du känner dig deprimerad eller ångestfylld. Du kan börja med att nämna detta på BVC så hjälper de dig vidare. Att vara nedstämd betyder inte att du är en dålig förälder. Det finns stöd och hjälp att få.
Överlevnadsguide till fjärde trimestern
Vad hur du för tips, tankar eller erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!