Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Återhämtningen den tredje månaden och framåt

Återhämtningen den tredje månaden och framåt

a woman working out with her baby

Just nu är vi inne i en inläggsserie om kroppens återhämtning efter graviditet. Den här texten fokuserar på återhämtningen den tredje månaden och framåt

De tre första månaderna innehåller en drastisk omställning för kroppen. Efter dessa månader känner en del hur kroppen börjar kännas mer som vanligt igen. Andra har många månader kvar av återhämtning. Några har begynnade symtom, andra har symtom som håller på att gå över. Det här är ofta ett frustrerande påstående, men: allt det här är vanligt och kan också vara normalt.

Kroppens återhämtning

Livmodern är tillbaka till nästan pre-gravid storlek och form. Avslagsblödningen ska nu ha försvunnit helt. Eventuellt stygn eller snitt från födseln har i regel läkt ihop. Blodvolym, puls och hjärtats storlek brukar ha återhämtat sig. Graviditetshormonerna är sedan länge borta och nu kan vissa omställningar börja märkas i form av hudförändringar och energiomställningar. Om du ammar kan brösten kännas mindre fyllda och spända, när mjölktillförseln stabiliseras. För dig som inte ammar kommer mensen i regel tillbaka under den här perioden. Om du ammar men har mer än 6 timmar mellan amningstillfällena kan mensen också komma åter.

Bäckenbottens återhämtning

Bäckenbotten är långt ifrån färdigåterhämtad vid det här laget. Det kommer som en överraskning för många, som kanske känner att kroppen i övrigt börjar kännas allt mer vanlig. Men bäckenbotten kommer ha nedsatt uthållighet och styrka samt nedsatt lyftande/bärande förmåga upp till ett år efter födseln. Främst tid, men också bäckenbottenträning, kan påverka återhämtningen.

Här har jag ett resonemang med råd och tips

Bäckenbotten och dagsform

Sömnen

Sömnen påverkas både av bebisens dygnsrytm och behov, men också av olika fysiologiska och hormonella faktorer hos dig. Sömn med en bebis i hemmet kännetecknas ofta av frekventa uppvaknanden. Fragmenterad sömn kan ge en minskad sömnkvalitet och minskad total sömnlängd, även om nattvilan som helhet skulle bli lång. Hormonella förändringar i progesteron- och östrogennivåer kan påverka sömnen.

Sömnbrist kan påverka din kognitiva funktion, din humörreglering och din fysiska återhämtning. Det är viktigt att veta att det finns en tydlig koppling mellan postpartumdepression och sömnstörningar. Otillräcklig sömn kan bidra till utveckling eller förvärring av postpartumdepression och ångest.

Sov när barnet sover, ha tillräckligt mörkt och svalt, undvik skärm för sänggående och ta hjälp av anhöriga om din sömn blir alldeles för dålig.

Sömnstörningar är en normal del av att vara småbarnförälder, men det finns också gränser när sömnbristen går alltför mycket ut över hälsan. Om det inte ser ut att ljusna på sömnfronten, sök hjälp.

Vikt

Det är normalt att viktminskning tar tid. Det finns negativa hälsoaspekter på att behålla för mycket av graviditetsviktökningen. Vi saknar konsensus om att ammande kvinnor går ner lättare i vikt än de som inte ammar. Det finns studier som tyder på att fysisk aktivitet och träning kan påverka hur mycket av graviditetskilona man får kvar, men det finns ingen konsensus om vilken träningsform som skulle vara mest effektiv.

Kroppsuppfattning

Många har en tuff tid med kroppens omställningar och nya utseende under den här perioden. Att ta hand om sig själv med medkänsla och kroppspositivitet är hälsosamt.

Fysisk aktivitet

Beroende på hur du mår i kroppen och på eventuella symtom från bäckenleder och bäckenbotten kan du successivt återta vanlig fysisk träning.

Smärtor och besvär

Om du har smärtor eller besvär som du känner att är på en rimlig nivå, och om något går åt rätt håll, så behöver du inte oroa dig. Även här kan man tänka att den fysiska återhämtningen år långsamt framåt. Det finns också saker som hör ihop med det tunga livet med småbarn, som triggar smärtor eller besvär, som kommer gå över när barnen blir större eller när du går tillbaka till arbetet. Om du nu har smärtor eller besvär som du känner att snarare blir värre än bättre ska du söka hjälp hos en fysioterapeut. Det är vanligt och inte nödvändigtvis onormalt att ha ont i bäcken, ländrygg, bröstrygg, knän, skuldror eller händer. Det finns nästan alltid hjälp och lindring att få.

Vad kan man förvänta sig av kroppen efter fjärde trimestern?

Man kan förvänta sig att kroppen återhämtar sig och att man börjar känna sig mer hemma i kroppen som den är nu. Det är normalt att graviditetskilona inte bara rasar av en av sig själva. Det är också vanligt att man har kvar eller utvecklar smärtor eller besvär, och för dessa kan man behöva sök rehabhjäp.

Egenvårdsrutiner som stimulerar återhämtning

Sov när du kan, äta bra och träna saker som känns roliga, rimliga och som ger lika mycket energi som de tar. Det är enkla råd, och svåra att följa.

Egna tankar och erfarenheter?

Dela gärna dina upplevelser i kommentarsfältet.

Tema postpartum:

Om kroppen efter förlossningen

Egenvård under den fjärde trimestern

Baby Blues eller postpartumdepression?

Bäckenbottenbesvär efter förlossningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *