Bäckenbottenbesvär efter förlossningen
Den här texten är en del av en serie inlägg som handlar om kroppens återhämtning efter graviditet och förlossning. Det här är en guide till bäckenbottenbesvär efter förlossningen. Vad är vad? Vad behöver man söka vård för, och när?
Vanliga bäckenbottenproblem under första året
Bäckenbottensymtom efter förlossning är vanliga men bör fortfarande övervakas och åtgärdas om de blir ihållande eller svåra. Ingen av dessa symtom är farliga på så sätt att du kommer drabbas av någon annan ohälsa fysisk som ett följdsymtom, men att känna sig väldigt orolig och begränsad kan leda till nedsatt fysisk och social aktivitet. Detta är i sin tur något som kan påverka din allmänna hälsa mycket.
För varje punkt finns länkar vidare till mer läsning om ämnet.
Urinläckage
Det är normalt att uppleva en viss grad av urininkontinens omedelbart efter förlossningen. Men om du upptäcker att du läcker urin ofta, även med minimal aktivitet, eller om det påverkar ditt dagliga liv bör du söka vård för det. Förstahandsbehandlingen för urininkontinens är bäckenbottenträning. Det är inte alltid man kan hitta rätt utförande eller dos av träningen själv, så ta hjälp av en bäckenbottenfysio om du behöver.
- Hur vet jag om jag har inkontinens?
- Läsarfråga om ansträngningsinkontinens
- Skyddar kejsarsnitt mot inkontinens?
- Trängningsinkontinens
- Ansträngningsinkontinens
- Är urinläckage en förlossningsskada?
- Är det farligt att träna med urinläckage?
Tarmförändringar
Tillfälliga förändringar i tarmvanorna, såsom förstoppning eller svårigheter att tömma tarmen, kan uppstå efter förlossningen på grund av hormonella förändringar och andra faktorer. Om dessa problem kvarstår eller blir omfattande är det en bra idé att söka läkare.
Bäckensmärta
Lätta bäckenbesvär eller mindre intensiv värk är vanligt men svår eller ihållande bäckensmärta bör undersökas och behandlas av fysioterapeut.
- Träna med eller trots bäckensmärta
- Rumpspänning i stående
- Läsarfrågor om bäckensmärta efter graviditet
- Tips för smärtande postpartumkropp
- Behandling av symfyssmärta
- Främre bäckensmärta efter graviditet
- Träna rumpan trots bäckensmärta
- Långvarig bäckensmärta
- Läsarfråga om långvariga bäckenbesvär
- Foglossning efter förlossningen
- Läsarfråga om bäckensmärta efter graviditet
- Bäckensmärta och amning
- Behandling av bäckensmärta efter förlossning
- Bäckensmärta och postpartumdepression
Framfall
Symtom av framfall kan vara tryck, tyngd eller en buktning in mot slidan. Det kan också handla om ökade blåsträngningar eller svårigheter att tömma tarmen. Om du misstänker att du har framfall, boka tid hos en gynekolog för bedömning och till en fysioterapeut för råd om träning och belastning.
- Hantera bäckenbottensymtom under träning
- Är urinläckage och framfall besläktade?
- Symtom av framfall går upp och ned
- Slidväggsbuktning och överspänning
- Buktande slidväggar och träning
Besvär vid sex
Om du upplever smärta, obehag eller förändringar i sexuell funktion flera månader efter förlossningen bör du ta upp detta med den vårdigvare som kan hjälpa till att identifiera och behandla eventuella underliggande problem.
Egenvård
Till att börja med är det viktigt att ha hopp. Katastroftänkande brukar alltid skruva upp volymen på befintliga besvär och göra att det känns, hörs och märks onödigt mycket.
Din bäckenbotten kan fortfarande återhämta sig. Tid, avslappning och lagom doserad bäckenbottenträning kan alla hjälpa. En del behöver bara vänta. Andra behöver bäckenbottenträna mer. Ytterligare andra behöver sluta okynnesknipa och slappna av i bäckenbotten mer. Här på bakingbabies finns både råd om bäckenbottenträning och bäckenbottenavslappning.
Bäckenbottenbesvär efter förlossningen
Om du har besvär som påverkar din livskvalitet, dina dagliga aktiviteter eller ditt känslomässiga välbefinnande är det viktigt att söka vård och hjälp. Du kan boka ett besök hos en vårdgivare även om din fråga ”bara” är att du är osäker på om dina symtom ligger inom det normala spannet för återhämtning efter förlossning. Min erfarenhet är att om du blir rörelserädd så påverkar det din hälsa i ganska stor utsträckning, så bara därför kan det vara bra att få rådgöra med en vårdgivare.
Egna erfarenheter?
Dela tankar i kommentarsfältet!
Tema postpartum:
Om kroppen efter förlossningen
Egenvård under den fjärde trimestern
Baby Blues eller postpartumdepression?
Återhämtning efter den tredje månaden och framåt