Bäckenbottenbesvär efter förlossningen

serious ethnic psychotherapist listening to clients complains

Bäckenbottenbesvär efter förlossningen

Den här texten är en del av en serie inlägg som handlar om kroppens återhämtning efter graviditet och förlossning. Det här är en guide till bäckenbottenbesvär efter förlossningen. Vad är vad? Vad behöver man söka vård för, och när?

Vanliga bäckenbottenproblem under första året

Bäckenbottensymtom efter förlossning är vanliga men bör fortfarande övervakas och åtgärdas om de blir ihållande eller svåra. Ingen av dessa symtom är farliga på så sätt att du kommer drabbas av någon annan ohälsa fysisk som ett följdsymtom, men att känna sig väldigt orolig och begränsad kan leda till nedsatt fysisk och social aktivitet. Detta är i sin tur något som kan påverka din allmänna hälsa mycket.

För varje punkt finns länkar vidare till mer läsning om ämnet.

Urinläckage

Det är normalt att uppleva en viss grad av urininkontinens omedelbart efter förlossningen. Men om du upptäcker att du läcker urin ofta, även med minimal aktivitet, eller om det påverkar ditt dagliga liv bör du söka vård för det. Förstahandsbehandlingen för urininkontinens är bäckenbottenträning. Det är inte alltid man kan hitta rätt utförande eller dos av träningen själv, så ta hjälp av en bäckenbottenfysio om du behöver.

Tarmförändringar

Tillfälliga förändringar i tarmvanorna, såsom förstoppning eller svårigheter att tömma tarmen, kan uppstå efter förlossningen på grund av hormonella förändringar och andra faktorer. Om dessa problem kvarstår eller blir omfattande är det en bra idé att söka läkare.

Bäckensmärta

Lätta bäckenbesvär eller mindre intensiv värk är vanligt men svår eller ihållande bäckensmärta bör undersökas och behandlas av fysioterapeut.

Framfall

Symtom av framfall kan vara tryck, tyngd eller en buktning in mot slidan. Det kan också handla om ökade blåsträngningar eller svårigheter att tömma tarmen. Om du misstänker att du har framfall, boka tid hos en gynekolog för bedömning och till en fysioterapeut för råd om träning och belastning.

Besvär vid sex

Om du upplever smärta, obehag eller förändringar i sexuell funktion flera månader efter förlossningen bör du ta upp detta med den vårdigvare som kan hjälpa till att identifiera och behandla eventuella underliggande problem.

Egenvård

Till att börja med är det viktigt att ha hopp. Katastroftänkande brukar alltid skruva upp volymen på befintliga besvär och göra att det känns, hörs och märks onödigt mycket.

Din bäckenbotten kan fortfarande återhämta sig. Tid, avslappning och lagom doserad bäckenbottenträning kan alla hjälpa. En del behöver bara vänta. Andra behöver bäckenbottenträna mer. Ytterligare andra behöver sluta okynnesknipa och slappna av i bäckenbotten mer. Här på bakingbabies finns både råd om bäckenbottenträning och bäckenbottenavslappning.

Bäckenbottenbesvär efter förlossningen

Om du har besvär som påverkar din livskvalitet, dina dagliga aktiviteter eller ditt känslomässiga välbefinnande är det viktigt att söka vård och hjälp. Du kan boka ett besök hos en vårdgivare även om din fråga ”bara” är att du är osäker på om dina symtom ligger inom det normala spannet för återhämtning efter förlossning. Min erfarenhet är att om du blir rörelserädd så påverkar det din hälsa i ganska stor utsträckning, så bara därför kan det vara bra att få rådgöra med en vårdgivare.

Egna erfarenheter?

Dela tankar i kommentarsfältet!

Tema postpartum:

Om kroppen efter förlossningen

Egenvård under den fjärde trimestern

Baby Blues eller postpartumdepression?

Återhämtning efter den tredje månaden och framåt


Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *