Bäckenbotten och långvariga besvär av urinvägsinfektion
”Jag jobbar som fysioterapeut med många patienter inom kvinnohälsa och stött på en del med långvariga UVIer. Kan det ha ett samband med bäckenbotten dysfunktion? Vad säger/tänker du?”
Jag har många tankar, och vill betona att det här blir ett resonemang från min sida som kommer bli vagt baserat på de studier jag länkar till nedan.
Frågan du ställer är intressant! Jag håller med om att långvariga och/eller återkommande urinvägsinfektioner är något även jag stöter på titt som tätt i klinik.
Här är några orsakssamang jag kan komma att tänka på:
Åldrande, hormoner eller sjukdomar som kan ge symtom i området
Förändringar i hormoner (klimakteriet) och underliggande sjuklighet kan spela en roll. Då kanske bäckenbottendysfunktion är kopplat till samma sak (åldrande, en grundsjukdom) men inte specifikt i form av orsak/verkan. Med åldern blir slemhinnorna i urinvägarna och runt vulva tunnare och torrare, vilket kan ökar risken för irritation och infektioner. Under samma period kan bäckenbotten bli svagare, och det kan uppstå mer symtom av exempelvis urinläckage.
Bäckenbotten och urinvägarna
Bäckenbotten har en avgörande roll för stöd till blåsan och de nedre urinvägarna. Om bäckenbotten fungerar sämre kan urinflödet och blåsans arbete påverkas. Det kan alltså båda handla om överspända muskler eller alldeles för svaga muskler. En mycket spänd bäckenbotten kan göra det svårt att tömma blåsan . Ett framfall kan också göra det svårt att tömma hela blåsan effektivt. Om urin samlas i blåsan kan risken öka för återkommande urinvägsinfektioner. Det verkar dock inte finnas någon forskning som tyder på att personer med bäckenbottendysfunktion har fler besvärliga urinvägsinfektioner än andra.
Andra diagnoser att nämna i sammanhanget är också uretrit och bladder pain syndrome. Där finns det ofta inslag av en ond spiral där spänningar i bäckenbotten förvärrar blåssymtomen och vice versa.
Sambandet mellan framfall och symtom från nedre urinvägarna
Framfall och symtom från de nedre urinvägarna kan vara kopplade. Detat inkluderar symtom som:
- Täta urinträngningar
- Svårigheter att tömma blåsan helt
- Smärta eller sveda vid urinering
- Urinläckage
- Oförmåga att hålla urinen (inkontinens)
Detta behöver inte alls förklaras av urinvägsinfektion, men symtomen kan kännas snarlika för individen. Kommer dessa symtom snarare från ett framfall kan det vara viktigt att rikta in behandlingen mot framfallet, snarare än mot muskler eller urinvägar.
Trängningar från överspänning
En överspänd bäckenbotten kan ge symtom som upplevs som ett frekvent behov av att gå och kissa eller smärta och obehag vid blåstömning. Detta kan alltså kännas snarlikt som en urinvägsinfektion, men förlaras inte av bakterier utan av den spända bäckenbotten.
Urinvägsinfektioner kan leda till bäckenbottenproblem
Orsaksvägarna kan också vara det motsatta, att smärta och obehag från en urinvägsinfektion triggar en reaktion i bäckenbotten. Reaktionen är ofta ett spänningstillstånd, där bäckenbotten försökte lösa obehaget från urinvägsinfektionen med att ”lyfta upp och stänga till”. Men det som händer är att bäckenbotten råkar fastna i spänningstillståndet. Resultatet kan då bli en ”falsk” känsla av at symtomen från urinvägsinfektionen är kvar, fast det egentligen bara är bäckenbotten som är spänd.
En verklig urinvägsinfektion kan ha grumlig eller illaluktande urin. En spänd bäckenbotten kan uppvisa liknande smärtor/obehag som vid en urinvägsinfektion:
- sveda, smärta eller obehag vid blåstömning
- svårigheter att börja kissa
- svårighet att hålla ett jämnt urinflöde.
Bäckenbotten och långvariga besvär av urinvägsinfektion
Som fysioterapeuter ska vi naturligtvis aldrig försöka oss på att behandla urinvägsinfektioner. Det är däremot helt på vårt bord att jobba med dysfunktioner i musklerna som kan påverka urinflödet och därmed blåsan. Det kan finnas en sammankoppling mellan urinvägsinfektioner och upplevelse av långvariga symtom, och i dessa fall kan fysioterapi för bäckenbotten vara avgörande för att bryta spiralen av symtom.
Det kan också vara viktigt att veta när man som fysioterapeut inte kommer längre. Exempelvis när symtomen patienten lider av kanske mer kan förklaras av ett symtomgivande framfall. Då kan kirurgi vara en mer effektiv lösning. Jag påstår alltså inte att det finns en tydlig koppling mellan framfall och urinvägsinfektioner, men väl mellan framfall och svårigheter eller obehag vid blåstömning.
Referenser
- Pelvic floor dysfunction does not affect frequency or outcome of urinary tract infection in adults
- Pelvic floor dysfunction is not a risk factor for febrile urinary tract infection in adults
- Pelvic Organ Prolapse Syndrome and Lower Urinary Tract Symptom Update: What’s New?
I många år hade jag återkommande uvi/ irritation i urinröret. Jag fick Vagifem. När jag på eget bevåg ökade dosen till varje dag istället för två gånger i veckan och när jag senare bad om Intrarosa att ta vaginalt varje dag försvann irritationen. För att tömma urinen var jag tvungen att trycka på blåsan.
Spännande ämne!
Sedan jag var kanske 14-15 har jag haft stora problem med återkommande UVIer, ett tag varje mens, och ofta efter samlag. Fått äta antibiotikaprofylax i perioder, vilket hjälpt bra (dvs någon bakteriell komponent har funnits). Efter byte av partner markant mindre ofta besvär, men fortfarande regelbundet.
MEN, har sedan jag blev gravid för första gången för ca 3 år sedan inte haft en enda UVI! Var helt övertygad om att de skulle öka igen, om inget annat pga amningstorra slemhinnor, men icke! Undrar så vad det kan bero på.