
Som första ämne i mars vill jag lyfta endometrios. Mars är nämligen den internationella ”Endometriosis awareness month” och det är en viktig tid för att uppmärksamma endometrios, en kronisk och smärtsam sjukdom som påverkar miljontals kvinnor världen över.
Endometrios innebär att livmoderliknande slemhinna växer utanför livmodern, vilket kan orsaka intensiva smärtor, fertilitetsproblem och en rad andra hälsoproblem, inklusive urin-, tarm- och sexuella funktioner.
Som fysioterapeuter är vi med och behandlar sjukdomens följder och symtom. Jag har gjort en sökning på den nyaste forskningen om fysioterapi och endometrios och tänkte idag ta er igenom det aktuella kunskapsläget för två saker i relation till endometrios – fysisk aktivitet och bäckenbottenbehandling.
Vad vet vi om träning och endometrios?
Regelbunden, anpassad träning, inklusive styrketräning, rörlighetsträning och konditionsträning kan lindra symtom vid endometrios. Det är dock viktigt att träningen är individanpassad och följs upp av en professionell. Fysioterapeuter kan skapa individuella träningsprogram som tar hänsyn till varje individs behov och begränsningar.
Fysisk aktivitet på lätt till måttlig intensitetsnivå är kopplat till minskad smärta, stress och ångest, samt förbättrat allmäntillstånd. Dessa fördelar är mest märkbara när träning kombineras med hormonbehandling.
Gruppträning, särskilt sådan som leds av utbildade fysioterapeuter, ger kvinnor en stödjande miljö där de känner en känsla av tillhörighet. Den sociala dimensionen är viktig.
Ändå tränar många med endometrios mindre än andra
Kvinnor med endometrios tenderar att delta i mindre fysisk aktivitet jämfört med kvinnor utan sjukdomen. Smärta och nedstämdhet bidrar till minskade aktivitetsnivåer. Det finns hinder så som oro att träningen ska trigga besvär, och svårigheter att hitta rätt aktivitet som passar individen. Här pekar forskningen på vikten av att söka, och få, bra vård och stöd vad gäller träning.
Vad vet vi om bäckenbottenbehandling och endometrios?
Många kvinnor med endometrios har bäckenbottenmuskelspänningar eller dysfunktion. Bäckenbottenfysioterapi kan bidra med smärtlindring och avslappning för bäckenbotten. Det finns en koppling mellan ökad spänningsgrad i bäckenbottens muskler och generell smärta vid endometrios. Effekterna verkar enligt studierna inte räcka fram till att påverka symtom från blåsa eller tarm och påverkar inte heller djup samlagssmärta. Fysioterapi för bäckenbotten kan vara del av behandlingen, men att de ofta måste kombineras med andra interventioner som psykoterapi, socialt stöd och andra medicinska behandlingar för att ge de bästa resultaten.
Annan fysioterapeutisk behandling
Förutom råd och stöd vid träning och behandling för bäckenbotten kan fysioterapeuter också ge utbildning i smärthantering, hur man undviker överbelastning och hur man återhämtar sig på bästa sätt. Fysioterapeuter kan också hjälpa till att identifiera och förhindra rörelsemönster som förvärrar smärta. Du kan också ta del av avslappningstekniker och andningövningar för att minska genrell muskelspänningar och hantera smärta.
Endometriosmånaden
Sprid gärna det här inlägget och håll samtalet levande under hela mars månad. Tillsammans kan vi påverka kvinnohälsan till det bättre!
Här kan du läsa mer om endometrios på bakingbabies
Referenser
- Are pelvic pain and increased pelvic floor muscle tone associated in women with persistent noncancer pelvic pain? A systematic review and meta-analysis
- Can general exercise training and pelvic floor muscle training be used as an empowering tool among women with endometriosis? Experiences among women with endometriosis participating in the intervention group of a randomized controlled trial
- Effectiveness of a Manual Therapy Protocol in Women with Pelvic Pain Due to Endometriosis: A Randomized Clinical Trial
- Effects of Pelvic Floor Muscle Physiotherapy on Urinary, Bowel, and Sexual Functions in Women with Deep Infiltrating Endometriosis: A Randomized Controlled Trial
- Endometriosis and physical activity: A narrative review
- Endometriosis, physical activity and sport
- Exercise and endometriosis-is there a promising future? A narrative review
- Impact of lifestyle and dietary modifications for endometriosis development and symptom management
- Physical Activity in Women with Endometriosis: Less or More Compared with a Healthy Control?
Kan man använda östrogenkräm i underlivet när man har endometrios? Eller gör det att endometriosen blir värre?
Hej! Det här är en fråga om du behöver ställa till din läkare. Teoretiskt vill man gärna att individer med endometrios ska vara försiktiga med östrogen, eftersom det potentiellt skulle kunna förvärra symtomen av endometrios. När det är en lokal, vaginal behandling som är avsedd att lindra torrhet och skörhet i slemhinnan kan det dock fungera väl, utan att det tas upp i kroppen och påverkar andra områden. Men eftersom östrigen är en östrogenkänslig sjukdom bör du prata om detta med din läkare.
Mvh Mia
Tack för svar ❤️