Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta i bäckenbotten vid endometrios

Smärta i bäckenbotten vid endometrios

woman in gray tank top while sitting on bed

Smärta i bäckenbotten vid endometrios

En normal spänning av bäckenbottenmusklerna ger en samtidig anspänning i bukmusklerna, exempelvis när man hostar, nyser eller skrattar. Denna samaktivering är oftast av godo, men hos personer med ökad smärtkänslighet i området kan denna enkla och frekventa anspänning skapa ytterligare smärta. Hos personer med endometrios kan det finnas sammanväxning av vävnader i buken vilket kan vara en del av en ökad smärtbild och orsaka inflammationer i omkringliggande muskler som reaktion.

Personer med endometrios kan ha spända och ömma muskler i bäckenbotten, rumpan, höften och magen till följd av smärtan och obehaget de upplever. Detta kan leda till en ökning av musklernas normala spänningsgrad och du kan få svårt att slappna av helt i dem.

Spänningstillstånd i bäckenbotten

Smärta leder till spänning som leder till ökad smärta. Och så går det ibland runt i en ond cirkel. Smärta i bäckenbotten vid endometrios beror ofta på ett spänningstillstånd och kan kännas främst vid införande av tampong, vid sexuell penetration eller då du berör inuti slidan. Smärtan kan det fortplanta sig till spänningar i muskler även utanpå bäckenet, då kan smärtan sitta som ett band över bäckenet och kan stråla ut i korsryggen eller benen.

Relationen mellan bäckenbottenmusklerna och bålmusklerna spelar en viktig roll hos personer med endometrios. En bäckenbottenfysiokan ge specialiserad behandling för bäckenbottendysfunktion hos patienter med endometrios.

Först av allt – undersökning och bedömning

Om det i din berättelser låter som att du har besvär som kan härledas till bäckenbotten kommer fysioterapeuten fråga om hen får undersöka din bäckenbotten. Det är alltså en slags gynekologisk undersökning för att bedöma musklerna i bäckenbotten och deras spänningsgrad, ömhet och funktion.

Bäckenbottenträning?

Beroende på vad som framkommer vid undersökningen kan fysioterapeuten ge dig ett individanpassat träningsprogram för att ”träna upp” eller ”träna ner” din bäckenbotten. Att träna upp bäckenbotten handlar om att stärka och volymöka musklerna genom knipövningar. Att träna ner bäckenbotten handlar om att du övar på att lära dig slappna av i bäckenbotten genom andningsövningar eller avslappningsövningar.

Manuell behandling

Fysioterapeuter använder sig ibland an manuella terapitekniker för att lära dig att knipa rätt eller slappna av. Dessa olika tekniker kan hjälpa dina muskler att arbeta utan smärta.

Patientutbildning

Kunskap är makt. Din fysioterapeut kommer troligen ge dig massor av muntlig information om hur bäckenbotten fungerar och om hur dina specifika symtom hänger ihop. Du kommer också få lära dig stretegier för egenvård och symtomhantering. Ibland går detta hand i hand med träningsinstruktioner, och ibland glider det över till livsstilsfrågor eller råd om blåsan och tarmen.

Råd för blåsan och tarmen

Endometrios kan påverka dina blås- och tarmvanor och fysioterapeuten kan ge dig vägledning för att optimera detta. Ibland handlar det om tekniker för att minska urinträngningar eller inkontinens. För tarmen kan det handla om strategier för att tömma tarmen snällt och effektivt.

Behandling

Endometrios behöver alltid undersökas och behandlas av en gynekolog i första hand. En fysioterapeut kan generella råd om träning, avslappningsövningar och smärtlindrande behandlingar.

Tips!

Om du saknar fysioterapeut finns min webbkurs “Bli fri från överspänning och smärta” som en en vägledning för dig att själv behandla överspänd bäckenbotten.

Tema inre bäckensmärta och endometrios

Referenser

Läs mer på bakingbabies här:

Fysioterapeutisk behandling vid endometrios

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *