Hur går ett kejsarsnitt till?

Hur går ett kejsarsnitt till?

En ny serie inlägg om kejsarsnitt. Först ut är inlägget om hur ett kejsarsnitt faktiskt går till.

Vad är ett kejsarsnitt?

Ett kejsarsnitt är en förlossning där barnet föds ut ur en kirurgisk öppning i mammans mage istället för via vagina. I vissa fall är kejsarsnitt planerade, och ibland sker de icke-planerat och mer eller mindre akut på grund av en komplikation av det som började som en vaginal förlossning.

Inför kejsarsnittet

Inför kejsarsnittet får du byta om till sjukhuskläder om du inte redan gjort det. Det är bra om du tar av eventuella smycken, så om du är väldigt svullen över fingrarna kan det vara skönt att jobba med att få bort eventuella ringar innan du kommer till sjukhuset. Om du har en partner eller närstående får denna också klä på sig speciella kläder.

Vid ett akut kejsarsnitt finns inte samma tid för förberedelser.Om det är så bråttom att din partner  inte hinner byta om får denna ofta vänta strax utanför. Inför snittet kommer du troligen få ryggbedövningen som bedövar dig från midjan och nedåt, men du kommer vara vaken.  Om det är tidsbrist sövs du istället för att få ryggbedövning.

Du kommer vara smärtlindrad, men inte helt borta under kejsarsnittet. Detta innebär att du kommer uppleva den brottningmatch som pågår mot din mage.

Innan snittet kommer du också få en intravenös infart för vätska och läkemedel.

Hur kejsarsnittsoperationen går till

Väl på operationsbordet kommer det sättas upp en skärm så att du inte ser nedanför dina bröst. Din partner eller närstående kommer kunna vara strax intill ditt huvud. Strax innan ingreppet kommer de raka översta randen av könshår för att inte få något hår i själva öppningen sedan. Du kommer också få en kateter för urin.

När bedövningen tagit helt kommer de tvätta magen mycket noggrant med bakteriedödande medel. Sedan skär läkaren ett snitt genom hudlagret. Under huden finns fettvävnaden och under denna finns en glansig yta av fascia, senvävnad. Fettvävnaden tas undan tills man att friställt fascians yta, och så skärs ett nytt snitt. Under denna syns nu den raka bukmuskeln (rectus abdominis) och de två muskelbukarna på höger och vänster sida separeras sedan. De är smidiga och böjliga och hålls isär med hakar. Nästa lager kallas peritoneum och är bukhålans inre vägg. Detta lager skärs igenom och under detta finns ett tunt nästa genomskinligt lager som skyddar tarmen. Peritoneum öppnas inte horisontellt utan vertikalt och töjs sedan i sidled. När man kommit såhär långt har man nått urinblåsan som petas undan och hålls borta av instrument.

Nu har operatören nått livmodern och denna öppnas med ett nytt horisontellt snitt och barnet lyfts ut.

Efter barnets födelse

Ofta får navelsträngen sitta kvar en stund innan den blir klampad (liksom nypt) på två ställen och sedan klippt mellan klamparna. Moderkakan tas ut och läkaren känner med handen att det inte blir några rester kvar inne i livmodern. Bebisen brukar nu få vara uppe hos mamman en stund innan det är dags för en första kontroll av barnmorskan. Under tiden du tittar ner på ditt nyfödda barn börjar läkaren arbetet med att sy ihop dig igen.

När barnmorskan är klar med bebisen lämnas den över till din partner för resten av tiden som ingreppet pågår.

Livmoderns öppning sys  igen med självupplösande tråd som försvinner inom någon månad och sedan syr läkaren sin väg uppåt genom buken igen. Rectus abdominis (raka bukmuskeln) läggs tillbaks till sin plats och kan i vissa fall få några ”påminnelsestygn” på några nivåer för att muskelbukarna lättare ska hitta tillbaks till varandra.  Fascians läkning är den viktigaste då den står för det stora stödet för buken och här använder man en tjockare och hållbarare tråd. Huden är försiktigt sydd med tunnare självupplösande tråd.

Utan komplikationer tar hela ingreppet ungefär 30 minuter och totalt sett handlar det om 6-7 olika lager som snittas eller säras på. Tiden det tar att öppna och ta ut bebisen är mycket kortare än tiden det tar att lager för lager sy ihop dig.

Efter snittet

Efter kejsarsnittet kommer ni få hamna på “uppvakningsavdelningen” där du kommer vara under uppsikt under några timmar, eller tills du återigen kan röra benen. Du kommer ha kvar dropp och kateter. Om bebisen mår bra kommer du ha den hos dig under hela tiden, och om du vill amma brukar detta vara en lämplig tidpunkt att testa detta.

Ska du genomgå ett kejsarsnitt?

Missa inte webbföreläsningen Kejsarsnittskolan! Den enda förlossningsförberedande kursen för snitt jag känner till!

 Det här är en del av en serie inlägg:

Vad händer med magmusklerna vid ett kejsarsnitt?

Nervsmärtor efter kejsarsnitt

Ska jag tejpa ärret efter kejsarsnitt?

Gördel efter kejsarsnitt och förlossning

Träningsåtergång efter kejsarsnitt

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

 

Se gärna även:

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

 
Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

10 Comments

 • När jag snittades hörde maken att de pratade om att “lägga tillbaks livmodern igen”. Lät ju brutalt. O mkt riktigt- en förlossningsläkare förklarade sedan att man lyfter ut livmodern när man kollar att den är tömd ordentligt-samt för att komma åt att sy bra. Gruvligt!

  • Ja! Min make stod och tittade pp kejsarsnittet och när han berättade att de höll på att knöla tillbaks livmodern tyckte jag att det kändes som att de knölade in en paff basketboll genom ett brevinkast… Men inte ont, bara obehagligt…

 • Vilken bra timing, jag som har snitt bokat nästa fredag eftersom bebisen ligger i säte! 🙂

  En fråga – har hört att det ibland är så att man häver sig på magen innan man börjar precis, för att “stressa barnet” så det är mer redo att födas. Vet du om det stämmer? Tänker att det är bra om man liksom är beredd på att nån hänger på magen rätt vad det är…

 • Så lägligt med denna serie! Om exakt en vecka får vi träffa vår bebis genom planerat snitt!
  Tack för att du delar med dig av din kunskap!

 • Så underbart inlägg. Nu är min knodd förvisso redan 8 mån o föddes vaginalt..mwn just sånhär detaljerad och bra info fick jag liksom pressa ur auroran jag träffade innan min förlossning. Vill liksom inte ha “i storadrag”-beskrivning utan bit för bit.

  Tack igen för en fantastisk blogg!

 • För mig tröck de och böka de otroligt mycket för att få ut barnet. Dock hade jag en epidural som tog helt galet bra så kände varken tryck eller obehag men såg liksom en armbåge som nästan nockade mig där jag låg. Tycker man ska vara förberedd på att det ser ut som de brottas på andra sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.