Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur påverkas magmusklerna av kejsarsnitt?

Hur påverkas magmusklerna av kejsarsnitt?

doctor holding baby

Hur påverkas magmusklerna av kejsarsnitt? Vad händer egentligen med magmusklerna vid snittet? Skär de igenom musklerna? Kommer jag få sämre magmuskelfunktion?

Idag tänkte jag klargöra litegrann vad gäller magmusklerna vid kejsarsnitt!

Magmusklerna

Till att börja med vill jag nämna kort att det vi benämner som “magmuskler” egentligen är flera olika muskler som går i olika riktningar över bålen. De raka bukmusklerna (de som kan bli ett sexpack om man är vältränad och smal) fäster in mot kroppens mittlinje som kallas linea alba. Denna linje blir uttänjd under graviditeten, vilket blir synligt som en delning av de ytligaste musklerna i magen. För att komma till livmodern vid ett kejsarsnitt separerar man mittlinjen. Man drar alltså isär musklerna lite ytterligare för att skapa utrymme för barnet att komma ut. Det är en vanlig missuppfattning att läkaren skär igenom musklerna. Det är mycket mindre arbete i processen att bara separera musklerna. Det finns inte något vetenskapligt stöd för att kvinnor som genomgått kejsarsnitt har sämre magmuskelfunktion än andra.

Källan till muskelsmärta

Även under den varsamma delningen som sker under kejsarsnitt kan det dock hända att det uppstår störningar i både nerv- och blodtillförsel till raka bukmuskeln, rectus abdominis. Eftersom man håller isär denna med hakar kan själva spänningen orsaka en liten blödning. De raka bukmusklerna är uppdelade i segment (sexpacket ni vet). Det är sällan en sådan liten blödning stör hela muskeln. Det tryck och drag som man utsätter musklerna för kan ge en försämrad läkning för den specifika muskeldelen och orsaka smärta och en blåmärkeskänsla i bukmusklerna en tid efter operationen.

Dessa minde skador på musklerna i sig kan göra att det blir lite svårare att initialt hitta och aktivera sina djupa magmuskler och bäckenbottenmuskler. Detta brukar dock repa sig med tiden, men det kan vara värt att lägga lite extra krut på att väcka mag- och bäckenbottenmusklerna till liv efter ett kejsarsnitt.

Muskelkomplikationer

Muskelsmärta är generellt sett den vanligaste orsaken till mänsklig smärta, skulle jag vilja påstå. Det är inte helt ovanligt med ett påslag av muskelsmärta efter kejsarsnitt. Både mer generellt i kroppen men också lokalt i de muskler som påverkats av själva ingreppet. Hormonella förändringar, sömnbrist och stress är också kända orsaker till att förstärka en befintlig smärtupplevelse. Ofta handlar muskelsmärta om att musklerna reagerar med en “onödigt” kraftig anspänning. Detta leder till nedsatt blodcirkulation och ibland också inklämning av mindre nerver. Om du vill veta om det är musklerna som faktiskt gör ont, testa att ligg ner på rygg och lyft huvudet litegrann. Spänner eller värker det till i dina bukmuskler när du anspänner dem, är det troligen där som smärtan är lokaliserad.

Hur behandlar man muskelsmärta efter kejsarsnitt?

Relativ vila och blodcirkulation är lösningen Relativ vila innebär att det är positivt och bra att du är uppe och rör dig. Samtidigt är det också viktigt att du vilar och återhämtar dig mycket. Lyssna på kroppen och känn efter vad den behöver. Blodcirkulation kommer hjälpa kroppen att repearera sig, och du kan därför börja med små övningar som ökar cirkulationen. Detta brukar vara att djupandas, spänna magen lätt och mjukt i ryggliggande och ljuda “tsssss” och att göra små rumplyft i sängen.

Hur påverkade blir magmusklerna på sikt?

Magmusklernas funktion påverkas inte signifikant av kejsarsnitt på sikt, men kejsarsnittsförlösta personer kan ha något mer påverkade magmuskler första halvåret. Alla muskellager kommer däremot förändras mycket av själva graviditeten och drabbas av en försvagning och uttunning. Det är inte en större förekomst av magmuskeldelningar/diastas efter kejsarsnitt än efter vaginal förlossning.

Ska du genomgå ett kejsarsnitt?

Här kommer två tips om träning efter kejsarsnitt!

Ett träningsupplägg finns i boken Kejsarfödsel:Snittkoll och Mammaroll.

Ett ännu mer omfattande träningsupplägg finns i webbkursen ”Träning efter kejsarsnitt”, i den kursen får du ett 8 månader långt träningsupplägg anpassad efter kejsarsnitt.

Tema Kejsarsnitt

Referenser

4 kommentarer till “Hur påverkas magmusklerna av kejsarsnitt?”

  1. Stort tack för detta klargörande! Kanske att bära på ett stort barn och gå över tiden spelar större roll för diastas än själva förlossningssättet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *