Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tejpa kejsarsnittsärr?

Tejpa kejsarsnittsärr?

Tejpa kejsarsnittsärr, ska man det?

Råden på förlossningssjukhuset skiljer sig åt väldigt och informationen man får är ofta sparsam.

Vad säger forskningen?

Det flesta studier är gjorda på andra sorters ärr än just kejsarsnittsärr. Det finns sparsamt med forskning generellt, men den verkar peka mot två saker:

Papperstejper har visat sig vara effektiva när de appliceras tidigt i läkningsprocessen, fram till att ärret mognat (ca 6-12 veckor). De positiva effekterna verkar gälla ärrets färg, tjocklek och smidighet. Papperstejp är alltså inte tejp till papper utan kirurgtejp.

Elastiska tejper med hög stretch verkar vara fördelaktiga i senare fas av återhämtningen.

Vad är den tänkta fördelen med tejp?

Teorin är att tejp hjälper till att minska spänningen på hudens yta och därför minskar ärrbildningen.

Genom att avlasta ärret och huden strax intill från drag skyddas området något och ärret läker snyggare. En vecka efter en operation är ärrvävnadens hållfasthet ca 3% av omkringliggande huds styrka. Efter tre veckor uppgår procentsatsen till 20% och till 80 % efter tre månader. På grund av detta rekommenderas tejpning att pågå i minst tre månader för att minska draget/belastningen på ärrvävnaden tills dess att den är minst lika stark som omkringliggande vävnad.

Råd och rekommendationer är vaga.

Jag brukar rekommendera tejpning med kirurgtejp i alla fall i början. Det kan skydda ärret från skav av underkläder, och om det har en positiv effekt så är det bra. Kommer det inte få någon omfattande positiv effekt för just dig, så är “arbetsinsatsen” och kostnaden ändå marginell.

Hur ska jag tejpa då?

 • Sätt en remsa kirurgtejp tvärs över magen, längs med ärret.
 • Du kan ha kvar remsan och duscha med den. Klapptorka den med handduken när du ska torka dig.
 • Byt tejpt när den börjar lossna eller känns ofräsch.
 • Om du ska sola är det bäst för ärret att du tejpar det, detta gäller upp till ett år efter operationen.

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Referenser:

Läs gärna mer om ärr på bakingbabies:

Tema Kejsarsnitt

7 kommentarer till “Tejpa kejsarsnittsärr?”

 1. Tejpar mitt 6 v gamla ärr med tejp, men undrar hur man ska tänka med tejp + ärrmassage? Känns omöjligt att få till det med en tjock tejp över, och om massagen innebär att trycka, dra och rulla huden mellan fingrarna – är det inte att motverka vad tejpen gör?

  1. Jag brukar ge råd om att ärrmassera vid tejpbyte. De allra, allra flesta behöver heller inte ärrmassage och kan då bara tejpa och låta kroppen jobba på. Behöver man ärrmassage så kanske man också har mindre nytta av vanlig papperstejp osv, och ska ha silikontejp och annat.

 2. Tejpat nu i ett halvår sen snittet och gjort lite ärrmassage med tejpen på. Huden blev väldigt irriterad av att konstant vara tejpad trots silikontejp i flera månader så för någon dag sen tog jag bort tejpen. Nu mår huden mycket bättre. Vet dock inte om jag borde fortsätta tejpa så fort huden återhämtat sig?
  Tack för bra inlägg!

 3. Jag fick rådet att tejpen skulle bytas varje dag, vilket bara gjorde väldigt ont då den satt som berget och det gjorde att jag struntade i att tejpa. Idag 9 månader PP, ärret är lite ljusare än tidigare men fortfarande framträdande i färgen. Finns det nån mening med att tejpa nu i efterhand?

 4. Jag fick rådet att tejpa och byta varje dag för att hålla koll på läkning och sånt. Gjorde svinont. Sårskorpor drogs bort och huden blev sårig och röd av kirurgtejpen. Dessutom var mitt sår snett och långt så det var otroligt pilligt att få till. Sket i det efter någon vecka och efter det läkte såret fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *