Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Restriktioner och träning efter kejsarsnitt

Restriktioner och träning efter kejsarsnitt

doctor holding baby

Restriktioner och träning efter kejsarsnitt

Vad har du att förhålla dig till efter ett kejsarsnitt?

Informationen du får från sjukhuset brukar vara kort och inte särskilt omfattande och mest säga att du inte ska bära tyngre än barnets vikt de första 6-8 veckorna. Rekommendationen är ofta att du kan börja med knipövningar, men gärna vänta med annan träning minst en månad.

Varför säger de så?

En vecka efter en operation är ärrvävnadens hållfasthet ca 3% av omkringliggande vävnaders styrka, och risken med för tidig återgång till tyngre fysisk aktivitet är att stygn faktiskt går upp. På tre veckor uppgår procentsatsen till 20% och till 80 % efter tre månader. Detta är den enkla grunden till att du ska vara lite försiktig med återgången till träning och lyft.

När får jag lyfta och träna igen efter kejsarsnittet?

Här behöver vi definiera träning. Ska du styrkelyfta bör du troligen vänta tills 12 månader efter snittet. Ska du gå på ett motionärspass på gymmet kanske du kan träna mer som vanligt när det gått 6 månader. Och anpassad mammaträning brukar man kunna börja på efter efterkontrollen hos barnmorska.

Nu har 8 veckor gått, kan jag träna som vanligt nu?

Låt oss jämföra med en korsbandsoperation. Rehabperioden efter en sådan beräknas till 9-12 månader. Ett kejsarsnitt är också en operation som behöver en varsam stegring av träning i efterförloppet. Även om kroppen känns bra och barnmorskan ger dig okejstämpeln på efterkontrollen kan du behöva ta det varsamt. På utsidan kan ditt ärr se snyggt läkt ut, men det tar tid innan allting är så hållfast som det ska vara.

Ägna din bäckenbotten en tanke

Även om du inte blev förlöst vaginalt så kommer graviditeten i sig ha satt sina spår på din bäckenbotten. Tyngden och trycket från bebisen och magens övriga innehåll sträckt ut bäckenbotten under graviditeten. Även om det kan kännas larvigt är bäckenbottenträning grunden för all postpartumrehab, även för dig som kejsarsnittats.

Det finns några faktorer som du dock måste tänka på:

  •  Det har förmodligen gått lång tid sedan du senast tränade “normalt”. Även om du tränat och hållit igång under graviditeten måste du räkna med att det tar tid att komma upp till din ursprungliga nivå vad gäller kondition och styrka. Även om du inte är en helt otränad person som börjar från början, så får man se sig själv lite grann som det. Ge dig själv tid.
  • Magmusklerna är annorlunda än innan.  Den generella uppfattningen är att statiska bålstabiliserande övningar är en bra början efter graviditeten. Du behöva fokusera på bålmusklernas styrka eftersom de fått stå ut med en del under graviditeten. Läs mer om hur kroppen förändras under graviditeten här.

Tidsplan för återgång

Här har jag skrivit en tidsplan för återgång till träning. Efter 6-8 veckor kan du anses vara färdigläkt i stort vad gäller kejsarsnittet, men det är inte synonymt med att du kan hoppa tillbaks till den träningsnivå du var på innan du blev gravid. Färdigläkt betyder att din livmoder har återgått till urpsrungsstorlek (typ), och att 50 % av stygnen nu är absorberade.

När du börjar känna igen sin kropp vad gäller rörelsemönster och minskning av eventuell bäckensmärta, bäckenbottenobehag eller kejsarsnittsrelaterad smärta brukar man vara återhämtad nog att börja med mer “vanlig träning”. Dock successivt ökad i både dos, frekvens och intensitet.

Jag vill också tipsa om serien om löpning efter graviditet och kejsarsnitt.

Önskar di mer vägledning i post-snitt-rehab och träning?

Om du fortfarande har funderingar om hur du ska våga träna efter kejarsnittet vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning. Här finns allt du behöver veta!

Vidare läsning på bakingbabies

Tema Kejsarsnitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *